Gazdaság

A magyar dinnyének Angliában sincs párja

A magyar dinnyének Angliában sincs párja

2016. július 29., péntek
A magyar dinnyének Angliában sincs párja
dinnye05_gs

A multinacionális cégek leszorítják a dinnye árát, ez viszont már a termelők helyzetét veszélyezteti. A magyar dinnye külföldön is népszerű, az export valamiért mégis leállt a múlt héten. Az idei évben a korábbinál több dinnye termett, ezért kellene sürgősen megoldani a problémát.

Itt a nyár, s itt az egyre olcsóbb dinnye. A közkedvelt gyümölcsöt egyes helyeken már nevetségesen olcsón - akár 49 forintért - adják. Az MTI számolt be róla, hogy két nappal ezelőtt a Tesco árpolitikája ellen tiltakozva a termelők görögdinnyéket törtek össze az áruházlánc egyik egysége előtt.

Oravecz Tamás

, a Dinnyetermelők Országos Egyesületének elnöke arra panaszkodott, hogy a szezon közepén lenyomja az árakat a multinacionális lánc, s tönkreteszi exportpiacukat. A Tesco visszautasította a vádakat, azt hangsúlyozták, 99 forintért adják az akciós dinnyét, az alacsonyabb ár csupán a túlkészletek miatt fordulhatott elő egyes áruházaikban. A SZEGEDma utánajárt a magyar dinnye helyzetének. Arra kerestünk választ, hogy milyen volt az idei termés, a felvásárlási árak, az export, s jogos-e a multinacionális lánc magyarázata. Cikkünkből az is kiderül, hogy hol lehet ingyen kóstolni dinnyét a napokban.

Holecz Zoltán

és

Engelhart János

medgyesegyházai termelők tapasztalata szerint változó volt a termés, egyes gazdák nem panaszkodhattak, mások esetében a szokásosnál gyengébb lett a hirtelen jött jégkároknak, csapadéknak köszönhetően.

hatarzar27kf

„Az idei dinnye minősége jó” – vélekedett

Acsay Lajos

, a Vitaricum Kft. alapító-tulajdonosa. A magyar dinnye exportpiaca elsősorban Németország és Lengyelország, de Acsay Lajos megemlítette Nagy-Britanniát, ahol a jó a minőségű termékeket keresik, s ezért cserébe ennek árát is hajlandóak megfizetni. Angliában a hagyományos csíkos dinnye mellett a feketehéjú napszegény dinnyével és a sárgabelű dinnyével is elégedettek voltak. Ezért tartja meglepőnek, hogy a múlt héten „megállt” az export, azaz a szokásosnál kisebb mértékben viszik a dinnyét külföldre, a belföldi piac számára pedig sok ez a mennyiség, mert sokan pont az utóbbi évek kampányának köszönhetően álltak át a termesztésére. Ezt az állapotot használja ki néhány multinacionális kiskereskedelmi lánc a Vitaricum alapítója szerint, mert alámennek az áraknak, így elindítva egy negatív spirált. Ez nehéz helyzetbe hozza a termelőket, akik befektetnek, munkásokat alkalmaznak, s nem tudnak profitot termelni, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy ők is költsenek, segítve a magyar gazdaság más részeit. Acsay úgy gondolja, ezt Nyugat-Európában nem tehetik meg a termelőkkel, s hazánkban is szükségessé válna az, hogy kialakuljon egy olyan vásárlói tudatosság, amely a magyar termékeket helyezi előtérbe. „Egyes áruházak jóval olcsóbban adják a termékeket, mint kellene. A görögdinnye felvásárlási ára 25-30 forint, s a különlegesebb dinnyéket is fillérekért kénytelenek adni. Azt tapasztalom, úgy érzik a termelők, hogy megint bennük törlik meg a lábukat egyes cégek, mert ez a ’szabad piac’” - mondta a Vitaricum tulajdonosa. Optimálisnak a nettó 40-50 forint közötti felvásárlási árat tartana, ami 90-120 forint közötti fogyasztói árat jelent. Ez még szerinte nem terhelné meg a magyar vásárlók pénztárcáját, s ezzel párhuzamosan a termelők is képesek lennének megmaradni.

dinnye01_gs

Megjegyezte, megtévesztőnek érezte azt, hogy az első áruházlánc, ami 89 forintos dinnyével jött ki, olyan 3-5 kilogrammos dinnyéket árult, amelyek nem ütik meg az exportminőséget, a méretük miatt nem megfelelő a cukorfokuk, az érettségük, a hús és héj aránya. „Egy jó dinnyének 8-10 napot ki kell bírnia, a mérete 6-10 kg, vagy 8-12 kg, kivéve a bébi dinnyét, amit kisebbnek nemesítettek. Arra hivatkoznak, hogy készletkisöprést tartanak, s ezért adják 49 forintért, de 17 év tapasztalattal a hátam mögött, ezt nem tudom elképzelni, s elfogadni ismerve ezen cégek logisztikáját! A törvény nem véletlenül tartalmazza, hogy beszerzési ár alatt egyetlen kiskereskedelmi lánc sem értékesíthet” – fogalmazott a kereskedő. A kialakult árakra válasz lehet a dinnyefogyasztásának növelése. Térségünkben augusztus 6-án dinnyenappal várja Ópusztaszer Nemzeti Történeti Emlékpark a látogatókat, lesz dinnyesúly saccolás, dinnyeevő verseny. Szegeden a mai napig a Szabadkai úti Lidlnél lehet ingyen dinnyét kóstolni, a Szőregi úti CBA Novánál holnapig, augusztus 4 és 6 között az Árkádban található Sparban. Acsay Lajos azt tapasztalja, a vásárlók sajnálatos módon már immunisak a kampányokra, három-négy évvel ezelőtt még más volt a helyzet, most inkább a kopaszbarackot, szilvát, meggyet, epret népszerűsítené, amelyek az importtermékekkel versenyeznek. A görögdinnye „legjobb reklámjának” az időjárást tartja, 30-32 Celsius fokos csúcshőmérsékletnél jól fogy a víztartalma miatt, 26-nál még vásárolgatják, 23 alatt, esős időben viszont már senkinek nem kell. S meddig jó a dinnye? A népi hagyomány szerint Lőrinc napjáig, azaz augusztus 10-ig. A hektikusan változó időjárás azonban Acsay Lajos szerint ebbe is beleszól, ez a dátum ma már kevésbé vízválasztó.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.