Közélet

Vádirat Rácz Attila ellen a birtokvédelem - mondják a Cserepes sori kereskedők

Vádirat Rácz Attila ellen a birtokvédelem - mondják a Cserepes sori kereskedők

2016. június 1., szerda
Vádirat Rácz Attila ellen a birtokvédelem - mondják a Cserepes sori kereskedők
cserko_szabo_balint_sajttaj02_gs

Akár ötszázezer forintra is büntethetik a Cserepes sori Piac Kft.-t, amennyiben ismételten birtoksértést követ el – mondta ki határozatában a 37 birtokvédelmi eljárást lefolytató makói jegyző, melyből 30 esetben helyt adott a kereskedők kérelmének. Közben lejárt a bérlőknek adott ultimátum, a piac vezetője állítja, 25-en nem kötöttek eddig új szerződést, miközben múlt pénteken 30-an a Szegedi Járásbíróságon támogatják meg felmondásukat. A kereskedők fenyegetve érzik magukat - mondták portálunknak.

A Cserepes sori bérlők által

az első körben benyújtott 37 birtokvédelmi eljárást lefolytatta a makói jegyző

, és 30 esetben helyt adott a kereskedők kérelmének – tájékoztatott szerdán

Szabó Bálint

jogász, aki úgy értékelte, hogy győztek a kereskedők, és ezzel Szeged városa – hangsúlyozottan nem az önkormányzat – is nyert. „A makói jegyző megállapította, hogy a Cserepes sori Piac Kft. birtokháborítást követett el, a pavilonok alapterületét olyan módon és időszakokban mérte, hogy ezzel a vevők kiszolgálását akadályozta, a bérlők üzleti tevékenységének folytatása során a szükséges mértéket meghaladóan, jogalap nélkül háborította. Emiatt eltiltja a Cserepes sori Piac Kft. birtokháborítót, hogy a jövőben hasonló történő birtokháborítást kövessen el” – idézte a jegyzői határozatot. A birtokvédelmi eljárások 90 ezer forintjába biztosan kerülnek a többségi önkormányzati tulajdonban lévő társaságnak, ugyanis a kérelem benyújtásakor befizetett 3000 forintos illeték összege visszajár azoknak, akiknek a kérelmének helyt adtak. A határozat arra is kitér, hogy amennyiben a birtoksértő az abban foglaltaknak nem tesz eleget és újbóli birtokháborítást követ el, 5 és 500 ezer forint közötti összegre bírságolható esetenként. „Ez önmagában egy vádirat

Rácz Attila

ellen, akinek nem volt elég az elmúlt 60-70 napban megállapított jogsértések sora, hanem még ez is kellett. Nemcsak a piac számára, és nem pusztán a nyitott szemmel járó önkormányzati képviselők számára, hanem Szeged város lakossága számára is teljesen egyértelmű, hogy Rácz Attila szakmailag alkalmatlan, emberileg és morálisan megbukott, személyes véleményem szerint többszörösen bűncselekményt is elkövető vagy arra törekvő személy” – jelentette ki Szabó Bálint. Kitért arra is, hogy bár szerintük mind a 37 birtokvédelmi kérelem megalapozott volt, 30-nak adott helyt a makói jegyző, ami Szabó szerint bizonyítja, hogy nem lehet elfogultsággal vádolni az ügy lefolytatására a kormányhivatal által kijelölt jegyzőt. „Az említett 7 kereskedő esetében, mivel a régi szerződéseik érvényben vannak, újat nem írtak alá, a birtokvédelem őket még megilleti. A szerződés érvényességének és felmondásának kérdéskörében egy illetékes szerv van, a Szegedi Járásbíróság. Amíg nem születik döntés, addig a kereskedők árusítanak, és őket háborgatni nem lehet” – magyarázta a jogász.

cserepes_sori_pavilon_fb02

A piacigazgató egyébként írásbeli figyelmeztetésben részesítette Szabó Bálintot, amiért a jogász mobiltelefonjával fotókat készített a piacon a birtokvédelmi eljárásokkor. Azt is kilátásba helyezte Rácz, hogy amennyiben még egy fényképet készít a piac területén, kivezetteti őt onnan, és ki is zárja a Cserepes sori piacról. Az új, május 24-én életbe lépett piaci rendtartásra hivatkozott a piacvezető, ami vonatkozik egyébként a bérlőkre és a sajtóra is. „Ha egy kereskedő szelfit készít a pavilonjában, vagy közösségi oldalán reklámozza árukészletét, a rendtartás szerint kivezettethető, sőt akár büntetőeljárás alá is vonható az illető” – magyarázta Szabó Bálint.

Fenyegetések, rendőri intézkedés és a városházi matek

A kereskedők érdekképviseletét felvállaló jogász a sajtótájékoztatón azt is elmondta, hangfelvétel bizonyítja, hogy Rácz Attila az utóbbi napok során azzal fenyegette meg az új szerződést alá nem író kereskedőket, hogy amennyiben június 1-jén ki fognak nyitni, akkor a piac beperli őket, mert jogi álláspontja szerint birtokháborítást követnek el, hiszen olyan területet használnak, amiért nem fizetnek. Azt is megjegyezte, hogy rendőrökkel „takarítja” el azokat, akik nem fizetnek, erre a régi kontraktus is feljogosítja. Ezzel párhuzamosan érdekes módon május 31-én, kedden biztonsági őrök akadályozták a szóban forgó piacosokat abban, hogy befizessék a Cserepes soron a régi tarifákat – ekkor a kereskedők hívtak rendőrt a piacra, hogy jegyzőkönyvben rögzítsék, szándékukban állt a díjakat befizetni... Megkerestük Rácz Attilát, és megkérdeztük tőle: igaz-e, hogy rendőrökkel fenyegette meg azokat a pavilonosokat, akik június 1-jétől annak ellenére akartak kinyitni, hogy nem írták alá az új szerződést, sőt, kézhez kapták a piac felmondólevelét. „Ma június elseje van és a piac működik, rendőrök utoljára tegnap jártak a piacon, akiket Szabó Bálint hívott ki a piac munkatársaira” – reagált az ügyvezető. Afelől is érdeklődtünk, miért akadályozták meg május 31-én ezeket a kereskedőket abban, hogy befizessék a régi tarifákat a Cserepes sori piacon, amire Rácz azt közölte, hogy tegnap és ma az új szerződéssel nem rendelkező 25 bérlő közül 24-en befizették a június havi használati díjat. Ez igaz is, a kereskedők arról tájékoztatták portálunkat, hogy miután a piac pénztárában nem tudtak fizetni május 31-én, végül banki átutalással rendezték havidíjukat.

cserko_szabo_balint_sajttaj01_gs

Az igazgató érdeklődésünkre hozzátette, a 73 bérlő közül 25-en nem kötöttek új szerződést, őket továbbra is várják, hogy megkössék azokat. „Nyilvántartásunk szerint 73 pavilonbérlő van a piacon. Jelenleg a 73 bérlőből 48 már aláírta az új szerződést, ez a pavilonbérlők kétharmada. Egy héten nagyjából 300 kereskedő fordul meg a piacon, tehát mindösszesen 8 százalékuk nem fogadta el az új díjszabást” – fűzte hozzá Rácz Attila. Az új szerződéssel még nem rendelkező kereskedők egy részét levélben kereste fel Rácz Attila a múlt héten, és egy újabb, a korábbinál kedvezőbb ajánlatot tett nekik. A saját tulajdonú pavilonnal rendelkezőknek például a legkedvezőbb díjszabást ajánlotta fel, illetve azt, hogy mentesülnek az egyszeri, négyzetméterenként 5000 forintos helymegváltási díj alól, ha május 31-éig szerződést kötnek. Azt kérdeztük az igazgatótól, hogy mennyi bérlőt érintett ez az ajánlat, vagyis hány pavilon van magántulajdonban, és az érintettek közül mennyien írtak alá szerződést, amire azt a választ kaptuk, hogy a nyilvántartás szerint 36 pavilon van magánkézben, és június elsejéig 24-re új szerződést is kötöttek. Ha valaki összekavarodott volna a sok számtól, összegezzük: márciusban 77 pavilonosról volt szó, most 73-ról beszél Rácz Attila.

Botka László

szocialista városvezető és

Szentgyörgyi Pál alpolgármester szerint egyaránt 3 bérlő távozott a Cserepesről

, a kereskedők állítják, legalább 20-an felmondtak. Rácz Attila arról tájékoztatott, hogy 48 új szerződést kötöttek, 25 bérlő nem írt alá újat (így jön ki a 73), ezzel szemben

30-an fordultak múlt hét pénteken a Szegedi Járásbírósághoz

, és további 10 fő is ezt tervezi...

Ellenzéki képviselők is támogatják a kereskedőket és Rácz Attila visszahívását szorgalmazzák

Az első eset, amikor úgy érezte

Kotogány István

, hogy az új szerződést zsarolással és megfélemlítéssel akarja kieszközölni a piacvezető az volt, amikor

rendőröket hívatott rájuk Rácz

. „Akkor a kereskedőtársak a jogtalanul kivetett áfát nem akarták kifizetni a díjbeszedőnek, és emiatt hívtak egyenruhásokat. Ez volt az első eset, ami félelmet kelthetett a piacosokban. Hiába kommunikálják, hogy nincs kényszerítés, szinte minden nap történik valami. Azt sem lehet már lassan eldönteni, hogy hány igazgató van a piacon, hiszen a pénztáros és a titkárnő egyaránt nem is a foglalkozáskörébe tartozó dolgokat tesz, például azzal fenyegettek, hogy bezárják a raktárunkat, és azt mondják, nem dolgozhatunk” – magyarázta a férfi. Hangsúlyozta, van a piacon egy kemény mag, akik már húsz éve együtt dolgoznak, nagyon jó kapcsolatot ápolnak egymással, ők kitartanak, igazukért elmennek a végletekig.

Váczi Tibor

is megkapta a birtokvédelmet, reméli, hogy ennek fényében már nem fogják háborgatni. „Tegnap azt kommunikálták a kereskedőknek, hogy mivel május 31-ével lejárt a szerződésünk, el kell hagynunk a piacot, ám ma nem történt semmi, vagyis ez is csak egy üres fenyegetés volt a cég részéről” – közölte Váczi Tibor.

cserepes_sori_pavilon_fb01

A szerdai sajtótájékoztatóra önkormányzati képviselőket is invitált Szabó Bálint, a független

Szentistványi István

és a jobbikos

Tóth Péter

tájékozódott a helyszínen. Tóth az új piaci rendtartással kapcsolatban elmondta, Rácz Attila neki mint a tulajdonos képviselőjének nem tilthatja meg, hogy például fotózzon a piac területén az ő értelmezése szerint. Megnyugtatónak nevezte a birtokvédelmi eljárások eredményét, bár hozzátette, kérdés, hogy a gyakorlatban mindez miként is fog megvalósulni. „Botka László és a baloldali városvezetés egyértelműen állást foglalt a kérdésben: megvárják míg bűncselekmények elkövetése árán lehessen eltávolítani Rácz Attilát. Ezt meg is értem az ő esetükben” – jegyezte meg. Szentistványi István úgy értékelte, hogy a jelenlegi piacvezető abszolút alkalmatlan, szerinte elfogadhatatlan, hogy Rácz lenézi a kereskedőket, nem veszi őket emberszámba, mint ahogy azt is elfogadhatatlannak tartja, hogy nem játszik nyílt lapokkal a többségi önkormányzati tulajdonú társaság ügyvezetője. „Követeljük, hogy a városvezetés bírálja felül saját döntését, és hívja vissza az igazgatót” – jelentette ki hangsúlyozottan a tulajdonosi jogokat gyakorló képviselő-testület tagjaként.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.