Közélet

Pintér Sándor: nőtt a biztonság, csökkent a bűncselekmények száma

Pintér Sándor: nőtt a biztonság, csökkent a bűncselekmények száma

2016. június 18., szombat
Pintér Sándor: nőtt a biztonság, csökkent a bűncselekmények száma

A helyismerettel, kapcsolati rendszerrel rendelkező polgárőrök olyan tudás birtokában vannak, amelynek szakszerű, rendőri felhasználása meghozta az elvárt eredményt, az adott terület közbiztonságát, nyugalmát, és nőtt az objektív biztonság - mondta Pintér Sándor beszédében a XXII. Országos Polgárőr Napon Sopronban.

A belügyminiszter kitért a részletekre is: 2010-ben négyszázharmincezer bűncselekményt követtek el az országban, 2015-ben már csak kétszáznyolcvanezret. Ahhoz, hogy ez a tendencia így folytatódjon, szükség van a polgárőrségre, a rendőrségre, és az együttműködésükre - hangsúlyozta.

Pintér Sándor

arról is beszélt, hogy évek óta növekvő összeggel támogatja a kormány és a Belügyminisztérium a polgárőrséget. Ez az összeg 2010-ben alig tett ki néhány százmillió forintot, 2014-15-re azonban elérte az egymilliárd forintot. Emellett tavaly további kétszázmillió forintot kapott a szövetség arra, hogy a "polgárőrök megjelenése, kulturált intézkedése tovább fejlődjön", ebből az összegből láthatósági mellényeket és formaruhákat vehettek.

Túrós András

, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke kiemelte, hogy a támogatások eredményeként a polgárőrség megújult külsejében, tartalmában, jogi környezetében, technikai ellátottságában egyaránt. Az elmúlt 5-6 év "a polgárőrség aranykorának" is tekinthető - fogalmazott ünnepi beszédében. Majd arról is beszélt, hogy a polgárőrség idén ünnepli alakulásának 25. évfordulóját, a szervezet olyan társadalmi-kohéziós erővé vált, amelynek közösségi nevelő hatása nélkülözhetetlen.

Firtl Mátyás

, a térség országgyűlési képviselője, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának alelnöke azt hangsúlyozta, hogy a rend a legfontosabb érték minden társadalom életében, ennek hiányában pedig csak bizonytalanság van. Megemlítette: a rendszerváltás óta nem volt ilyen jelentős az elfogadottsága azoknak, akik a rend védelmét biztosítják.

Fodor Tamás

, a XXII. Országos polgárőr napnak helyszínt adó város, Sopron polgármestere köszöntötte a mintegy ötezer résztvevőt, akik tizenkilenc megyéből érkeztek az eseményre, hangsúlyozta, hogy városukban is hatékonyan működik együtt a polgárőrség és a rendőrség. A polgárőr napon aláírták az Országos Rendőr-főkapitányság és az Országos Polgárőr Szövetség közötti, aktualizált együttműködési megállapodást. Ebbe az idén, többek között olyan új rész került, amely lehetővé teszi a polgárőrség bevonását eltűnt járművek és személyek felkutatásába - mondta Túrós András az MTI-nek.

Papp Károly

dandártábornok, országos rendőr-főkapitány elmondta, hogy az együttműködést évente felülvizsgálják, és ha szükséges, felújítják. Így történt 2016-ban is. Idén is csökkent a bűncselekmények száma. A legfontosabbnak azonban azt tartotta, hogy pozitív irányba változott a polgárok szubjektív közbiztonság-érzete. A soproni kempingben több mint 70 kitüntetést adtak át, és kétszáz polgárőr, köztük 50 ifjú polgárőr pedig fogadalmat tett. Az Országos Polgárőr Szövetségnek jelenleg ötvenhatezer tagja van, és kétezer egyesület tartozik hozzá. A Soproni Polgárőr Egyesület idén szintén jubileumot ünnepel, alapításának a huszadik évfordulóját.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.