Írjon nekünk

Szórakozás

Pénteki programajánló: Handout visszatérő koncert, Szeged Soul

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

handout_facebook

Folytatódik a vakáció a Somogyi-könyvtárban, illetve a fiókkönyvtáraiban, party-sorozat indul a Várkertben, az IH-ban pedig a Handout tartja meg visszatérő koncertjét.

A szegedi Magyarok Nagyasszonya-székesegyház altemplomában, azaz a Szegedi Dóm Galériában 17 órakor nyíló „Gloria in excelsis Deo” című tárlat az 1980-as évektől 2015-ig tartó időszak, mintegy 30 év munkásságát öleli fel. Józsa Judit a magyar kortárs képzőművészet megkerülhetetlen alakja, a magyar nemzeti művészet képviselője, a Magyar Kultúra lovagja.

Irodalmi négykezes várja az érdeklődőket 17 órától a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában. Vendégek: Czilczer Olga költő és Földes Józsefné (Magdi) zongoratanárnő. Beszélgetőtárs: Farkas Mátyás zongoraművész. Háziasszony: Nógrádiné Szőts Katalin könyvtáros, a Szegedi Vakok Klubjának vezetője
A program a Vakok Klubja és a Közéleti Kávéház közös rendezvénye.

Hosszú idő elteltével visszatér a Handout zenekar a szegedi közönség elé. Megújult formációval, megújult erővel és megújult dalokkal folytatják a korábban megkezdett útvonalat. Legújabb szerzeményüket, az Empty Soult is bemutatják az IH Rendezvényközpontban 19 órától. Vendégek: SKORE és The Final Straw.

A Cord lép színpadra a Nyugi Kertben 20 órától. “Cord még a 2000-es években kezdett zenélni a budapesti székhelyű, másfél évtizede működő Chi Recordings színeiben. Számos kiadón jelentek meg zenéi az évek során, több műfajba is belekóstolva. Mostanában leginkább a pszichedelikus bass music mezsgyéin érzi magát otthon, a Nyugiban érdekesebb hip-hop, odafigyelős dub vagy éppen basszussal teli puhább glitch területekre kalauzol majd. Hátradőlős de mégis merész, bólogatós és odafigyelős ütemek várhatóak!”

Szeged Soul bulira várják a közönséget a Várkertben 21 órától. ” Szeged Soul-t egy olyan olyan party-sorozatnak szánjuk, ahol leginkább az 50-es 60 -as évek tánczenéi szólnak, 60’s rnb és soul-funk, beat, mod jazz, rockabilly, rnr, stb. Persze ha felbukkan egy két zsírosabb 70′ funky, hip-hop vagy akár latin téma, akkor sem lepődünk meg! A Sambafriqua Club garantálja, hogy táncritmusban nem lesz hiány! A fellépők: Ez alkalommal a Fogasház rezidens soul-funk dj-i a vendégünk, Gandharva és Von Yodi. Klubestjük, a Soul Cure, három éve folyamatosan táncoltatja (lassan heti rendszerességgel) Budapest belvárosában a szórakozni vágyókat. Mindemellett Gandharva a Budabeats lemezkiadó atyja, amelyik megjelentette többek között a Linda és a Liza a Rókatündér című filmek zenéit! Szintén a Budabeats szárnyai alatt dolgozik alkalmanként Szeged kedvelt dj-je, Suhov, aki szintén vendégünk az este, és ezúttal is bekapcsolódik a buliba társa Wowbagger, illetve a házigazda Kő! A party látványfelelőse ezúttal is Fényszigor! A design-t, mint ahogy az utóbbi 10 évben, a mindig kiválóan működő Gyömbér Ákos készítette! Mindenkit szeretettel várunk, július legelső bulijára a GrandCafé Várkert-ben!”

Folyamatos kiállítások, programok:

Két filmes évforduló alkalmából rendeznek kiállítást a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasótermében. Kilencven éve született Marilyn Monroe, eredeti nevén Norma Jeane Mortenson amerikai színésznő és énekesnő (1926 – 1962), s hetven éve rendezték Cannes-ban az első filmfesztivált. A már életében legendává vált, tragikus sorsú színésznő életét, valamint a filmvilág legrangosabb találkozói közé tartozó fesztivál magyar vonatkozású eseményeit a Főszerepben a filmvilág – Marilyn Monroe és a cannes-i filmfesztivál című kamaratárlat mutatja be. A kiállítás június 20-tól július 23-ig tekinthető meg, „Marilyn Monroe idén lenne 90 éves. Kultusza reneszánszát éli: szőke haja, titokzatos, érzéki mosolya, csábító pillantása – a róla őrzött kép mozaikdarabjai. Csillogó karrierjére sötét árnyak vetültek: civil élete szöges ellentétben állt a moziistennő-képzettel. Minden megnyilvánulását kettősség jellemezte: magabiztosság és bizonytalanság, sztárallűrök és egyszerűség, ragyogás és depresszió. Élete és halála tele van máig sem tisztázott rejtélyekkel. A kiállítás felidézi halhatatlan, mitikus személyiségét a könyvtár dokumentumainak segítségével. Párhuzamosan arról is megemlékezünk, hogy 70 éve, 1946-ban rendeztek először filmfesztivált Cannes-ban. Az évforduló alkalmából kamaratárlatunk a fesztivál történetében elért magyar sikerekre fókuszál könyvek, folyóiratok, vizuális dokumentumok felhasználásával” – olvashatjuk a kiállítások ismertetőjében.

A régi Kína történetéről, valamint a cári Oroszország börtöneiről szóló könyvek is láthatók a Geográfusok a vízen című kamarakiállítás tárlóiban, a Somogyi-könyvtár harmadik emeletén. A 19. és 20. század elején nyomtatott, díszes kötésű és illusztrációkkal gazdagított kötetek jelentős része az 1872-ben alapított Magyar Földrajzi Társaság Könyvtárának sorozatában jelent meg. A társaság azzal a céllal jött létre, hogy a földrajztudomány mellett a geográfia hazai eredményeit is népszerűsítse. A tárlat anyagában többek között Cholnoky Jenő A sárkányok országából – életképek és utirajzok Khinából, Osendowski Véres napok, cári rabok, Kertész Róbert Feltámad a félhold, valamint Stein Aurél Homokba temetett városok című könyveit is megtalálják az érdeklődők. A kiállítás július 2-ig tekinthető meg.

India02

Indiában élt, magyar származású festőművésznők alkotásaiból nyílt kiállítás a Móra-múzeumban: az anya, Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet olyan indiai történelmi szereplőket is megfestettek, mint Mahatma Gandhit, India kultikus politikusát és szellemi vezetőjét. 1930-ban költözött Indiába a nagykanizsai Sas Brunner Erzsébet és lánya, Brunner Erzsébet képzőművész egy látomás hatására. A két nő egész további életét Indiában töltötte: megismerkedtek Mahatma Gandhival, az indiai függetlenségi harc vezetőjével, akiről később portrét is festettek. A lány Indira Gandhi, India miniszterelnöknőjének közeli barátja lett, akit 1984-ben tragikus körülmények között saját testőrei gyilkoltak meg. A szegedi múzeumban a két festőművésznő alkotásait ismerhetik meg most az érdeklődők: a közel negyven festményen csendéletek, tájképek, a buddhizmussal kapcsolatos látomások elevenednek meg. Emellett bemutatják a nagy indiai közéleti személyiségekről, politikusokról készült portréikat, valamint a festőnők használati tárgyait, ékszereit és buddhizmussal kapcsolatos emlékeit is.

erme01

Tapintható kiállítást tekinthet meg a közönség a Móra Ferenc Múzeumban: az Ujj-É című tárlaton érméket foghat kézbe, tapogathat meg bárki a Kultúrpalotában. Egy újszerű kezdeményezés kapcsán jött létre az a tapintható érem-kiállítás, melyet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban mutatnak most be. A közel száz alkotást tartalmazó tárlaton bárki megfoghatja az érméket, sőt! A kiállítás kifejezett célja, hogy a tapintható érmék segítségével közelebb hozza a tárgyakat a látogatókhoz. A tárlaton tizenhét kortárs éremművész alkotásait mutatják be, melyek mindegyike izgalmat rejt magában tapintás szempontjából. Az érméket különleges biztonsági szalaggal látják el, valamint biztonsági kapukkal őrzik, így garantálva épségüket. A technológiai megoldás révén a kiállítás helyszínén a látogató szabadon mozoghat az éremmel, elveheti a teljesen nyitott tárolóból, leülhet, összehasonlíthatja más darabokkal, azaz: „ismerkedhet” vele.

Európában egyedülálló több ezer darabból álló Informatika Történeti Kiállítás tekinthető meg 1300 négyzetméteren, Szegeden, a Szent-Györgyi Albert Agórában. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság jelentős szellemi és anyagi ráfordítással hozta létre és folyamatosan fejleszteni a világ vezető informatika történeti múzeumaival vetekedő kiállítást. A múzeumban olyan gépeket, eszközöket ismerhetnek meg és próbálhatnak ki a látogatók, amelyek a számítástechnika fejlődését mutatják be a kezdetektől egészen napjainkig. Több száz tonna számítástechnikai berendezés, ami nélkül nem lenne érintőképernyő, laptop, okostelefon, internet. Eddig még a világon sehol sem látott Neumann relikviákat is megcsodálhatnak az érdeklődők, amelyekkel a XX. század egyik legnagyobb, magyar tudósának állítanak emléket.

A programajánló összeállításában együttműködő partnerünk az iszeged.hu.

Hirdetés

Kommentek

Szórakozás

Luxus Vivien: 3 milliós szexajánlatot kapott Babett

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

A Viasat3 Feleségek luxuskivitelben című műsorának két sztárja városunkban vendégeskedett.

Tovább olvasom

Hírzóna

Magyarok Karácsonya Ópusztaszeren

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

Ismét ünnepelni hívnak minden magyart a nemzet karácsonyfája alá december 15-én, az ópusztaszeri Magyarok Karácsonyára. HirdetésKommentek

Tovább olvasom

Szórakozás

Íme az év ajánlata a Mars téri piacon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A szegediek ismét alkottak.

Tovább olvasom

Aktuál