Közélet

Nyáron lesz fenntartóváltás a makói gyermekotthonnál

Nyáron lesz fenntartóváltás a makói gyermekotthonnál

2016. június 28., kedd
Nyáron lesz fenntartóváltás a makói gyermekotthonnál

Nyáron lesz fenntartóváltás a makói gyermekotthonnál, addig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) megfelelően gondoskodik a mindennapi gyermekvédelmi feladatellátásról.

A Klik ezt az Alapvető Jogok Biztosa Hivatalának hétfőn közzétett jelentésére reagálva közölte kedden az MTI-vel.

Székely László

alapjogi biztos a makói gyermekotthon helyzetét megvizsgálva azt az álláspontot fogalmazta meg, hogy az érintett intézmények mindennapi életét teljesen átható bizonytalanságot okoz a gyermekotthonnak a Klik és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság közötti fenntartóváltása, illetve az erre vonatkozó jogi szabályozás hiánya. A jelentés szerint a gyermekotthon tárgyi feltételei alkalmatlanok a gyermekvédelmi gondoskodásban élők megfelelő szintű ellátására, továbbá az önkormányzattól és a jelenlegi fenntartó Kliktől kapott havi ellátmány akadozva és késve érkezik. A Klik közleménye szerint a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény makói feladat-ellátási helyén a gyermekvédelmi feladatellátás fenntartói átadás-átvétele idén nyáron lesz. A fenntartóváltásig a Klik az alapvető jogok biztosának jelentésében foglaltak figyelembevételével megfelelően gondoskodik a mindennapi gyermekvédelmi feladatellátásról, amelyhez a szükséges forrás rendelkezésre áll - hangsúlyozták. Megjegyezték: március óta az ellátmányok rendeltetésszerűen és zökkenőmentesen érkeznek az intézmény valamennyi csoportjához. Közlésük szerint a gyermekotthonban 2015. augusztus végéig húsz gyermek lakott, akkor azonban a Kozmutza Flóra Általános Iskola és Szakiskola szentesi feladat-ellátási helyén leégett a tetőszerkezet, és az ottani állami gondoskodásban lévő gyermekek legnagyobb része Makóra került. A Klik mintegy 11 millió forintos beruházást hajtott végre Makón, hogy a leégett szentesi gyermekotthon gyermekeinek megfelelő körülményeket teremtsen. Emellett az év végén a Csongrád Megyei Önkormányzat egymillió forintot juttatott a tűzesettel érintett gyermekeknek, amelyből a tankerület 26 masszív heverőt vásárolt. Az állami intézményfenntartó a továbbiakban is mindent megtesz azért, hogy a feladatellátás megfelelő szinten biztosított legyen - tették hozzá.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.