Írjon nekünk

Gazdaság

Megyénk mezőgazdasága, turizmusa és kutatásai érdeklik a kínaiakat + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

kinai_delegacio37_gs

A következő időszak együttműködéseiről és konkrét befektetésekről is tárgyalt Csongrád megye és Shaanxi tartomány vezetése.

Magas rangú kínai küldöttség folytatott megbeszéléseket vasárnap Csongrád megyében. A testvérmegye, a 38 millió lakosú Shaanxi (Senhszi) tartomány kormányzati szereplőkből, politikusokból és üzletemberekből álló delegációját a megyei önkormányzat, a megyei kereskedelmi és iparkamara és az SZTE Konfuciusz Intézet vezetői látták vendégül. A Kína gyakorlatilag kellős közepén fekvő testvérmegyéről tudni érdemes, hogy az ottani civilizáció egyik bölcsőjeként tartják számon, mai székhelye, Hszian a birodalom egyik ősi fővárosa, a legendás Selyemút keleti végállomása volt.

A Szegedi Tudományegyetemen rendezett partnertalálkozón Csongrád megye adottságait és fejlesztési elképzeléseit Kakas Béla, a megyei közgyűlés elnöke mutatta be a kínai vendégeknek. Kiemelte, Csongrád megye elsősorban mezőgazdaságáról, élelmiszeriparáról, valamint a turizmusról és a szegedi egyetem révén a tudományról, a kultúráról ismert. Komolyan épít továbbá hármas határ mentiségére, a szomszédos országokkal való együttműködésre. Felhívta rá a figyelmet, tizenkét ipari park várja a betelepülni szándékozó vállalkozásokat. Azt is elárulta, a következő időszak legfontosabb feladata a megye számára a gazdaság élénkítése, fejlesztése, összhangban a 2014-2020-as uniós fejlesztési ciklus kormányzati törekvéseivel. Határozott cél a befektetői érdeklődés felkeltése, ezt a megyei önkormányzat egyebek mellett befektetésösztönző kiadvánnyal segíti.

A kínai delegáció nevében Lou Qinjian, a Kínai Kommunista Párt Shaanxi tartományi párttitkára, a tartományi Népi Gyűlés állandó bizottságának titkára mondott beszédet. Mint fogalmazott, az uniós fejlesztési ciklus által feltárt gazdaságfejlesztési lehetőségek közös kapcsolódási pontot jelenthetnek Csongrád megye és Shaanxi tartomány számára. A kínai küldöttségben számos vezető vállalkozó kapott helyet olyan területek képviseletébe, mint az energetika, az építőipar, a turizmus vagy a környezetvédelem, a tartományi párttitkár szerint az ő feladatuk lesz a konkrét kooperációk kimunkálása. Megjegyezte ugyanakkor, a maga részéről a legnagyobb esélyt a mezőgazdaság, a turizmus, illetve a tudomány, a kutatás, a felsőoktatás terén látja az együttműködésre. Ehhez azonban fontos lenne a közlekedés fejlesztése oly módon, hogy Shaanxiból közvetlen repülőjárattal el lehessen jutni ha nem is Szegedre, de legalább valahová a közelbe. Lou Qinjian elismerte, ennek a kapcsolatnak a megteremtése államközi feladat, de felajánlotta, tartománya saját forrásaiból hajlandó fedezni az első évek esetleges veszteségeit akár magyar, akár kínai légi társaság repülne majd ezen a vonalon.

Kőkuti Attila, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke befektetési szempontból két nagy területet ajánlott a kínai vendégek figyelmébe. Az egyik a hagyományos irány a mezőgazdasággal, a turizmussal, az élelmiszeriparral, a gumiiparral és a kőolaj-kitermeléssel. Az újabb befektetési lehetőségek pedig az universitas jelenlétével függhetnek össze, ilyen az egészségturizmus kiépítése vagy a robotika, az informatika és a biotechnológia.

A tudományhoz, a kutatáshoz kapcsolódó közös utak jövőbeni feltárását szolgálta a kínai küldöttség látogatása az épülő ELI-ALPS lézerközpontba, a megye és az ország hagyományaival, történelmével pedig az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban ismerkedhettek meg.

Hirdetés

Kommentek

Gazdaság

Durván nőnek a fizetések Magyarországon

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Mutatjuk mi az oka ennek. Ráadásul tovább is fognak nőni – minden jel szerint.

Tovább olvasom

Gazdaság

Nem bír magával a magyar GDP

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

3,6-3,8 százalékot ugrott fölfelé – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tovább olvasom

Gazdaság

Ilyen lesz Csongrád megye jövője

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/pinyo.jpg

Megjelent:

Szerző:

Egészen 2030-ig ad majd kapaszkodókat a Csongrád Megye Gazdasági Jövőképe Program, amely a lehetséges kitörési pontokat vizsgálja.

Tovább olvasom

Aktuál