Közélet

Ideiglenes befogadóállomás is nyílik Kiskunhalason

Ideiglenes befogadóállomás is nyílik Kiskunhalason

2016. június 30., csütörtök
Ideiglenes befogadóállomás is nyílik Kiskunhalason

Pénteken megkezdi működését egy kétszáz férőhelyes ideiglenes befogadóállomás a kiskunhalasi volt laktanya területén, a menekültügyi őrzött befogadóközponttól elválasztva - közölte Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI-vel.

Minden nyitott befogadóintézményre ugyanazok a szabályok vonatkoznak: a menedékkérők napközben a házirendben foglaltak szerint elhagyhatják az intézményt - írta a BM, egyúttal kiemelte: "Kiskunhalason a rendőrség - ahogy eddig, ezután is - fenntartja a közrendet és a közbiztonságot". A minisztérium hozzátette: az intézmény megnyitására azért van szükség, mert "Brüsszel elhibázott bevándorláspolitikája miatt" a migrációs nyomás továbbra is jelentős. Európába idén már 230 ezer bevándorló érkezett, Magyarországon 22 ezer fölé emelkedett a beadott menedékkérelmek száma. A Magyarországon beadott menedékjog iránti kérelmek közül több mint 5100-at a tranzitzónákban nyújtottak be. E menedékkérők közül több mint 4600, "sérülékeny csoporthoz" tartozó embert - köztük kisgyermekes családokat, idős, illetve beteg embereket - szállítottak át valamelyik befogadóintézménybe. Esetükben ugyanis - mint írták - nem alkalmazható a határon lefolytatott eljárás. A BM tájékoztatásában kitért arra is, "közismert", hogy a menedékkérők döntő többsége a menekültügyi eljárás alatt ismeretlen helyre távozik. Ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, hogy az illegális határátlépés vagy egyéb büntető-, illetve szabálysértési eljárás alatt álló menedékkérők egy részét menekültügyi őrzött befogadóközpontban helyezik el, főként azokat a kérelmezőket, akik korábban már visszaéltek a menekültügyi intézménnyel vagy esetükben szigorúbb ellenőrzés szükséges.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.