Közélet

Hat tonna kecsegét telepítenek a Dunába és a Tiszába

Hat tonna kecsegét telepítenek a Dunába és a Tiszába

2016. június 29., szerda
Hat tonna kecsegét telepítenek a Dunába és a Tiszába

Néhány héten belül több mint 6 tonna kecsegét telepítenek a Dunába és a Tiszába - mondta a Földművelésügyi Minisztérium állami földekért felelős államtitkára szerdán Budapesten a Duna parton, a haltelepítési akció első állomásán.

Bitay Márton

, a Nemzetközi Duna nap szakmai konferenciát követő sajtótájékoztatóján kiemelte: a dunai haltelepítési program első állomásán 600 kilogramm kecsegét engedtek a folyóba. Hozzátette: a programot a kormány több mint 60 millió forinttal támogatta. A kecsege mellett széles kárászt is telepítenek, nem a folyókba, hanem mocsaras, nádas területeken fekvő élővizekbe. Az őshonos halfajták telepítésére az ökoszisztéma gyengülése miatt van szükség, a haltelepítések hozzájárulnak az egyedi fajták fenntartásához és az élővizek biodiverzitásának megőrzéséhez - fogalmazott az államtitkár. Bitay Márton elmondta: a kormány célja, hogy a halfogyasztás a mindennapi étkezés része legyen, emellett támogatja, hogy hal a prémium kategóriájú fogások között is helyet kapjon. Példaként említette a Bocuse d'Or nemzetközi szakácsversenyt, ahol a résztvevőknek az egyik fogás elkészítéséhez kecsegét kellett felhasználniuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.