Egészség

Egy csontritkulás elleni gyógyszer segíthet a mellrák megelőzésében

Egy csontritkulás elleni gyógyszer segíthet a mellrák megelőzésében

2016. június 20., hétfő
Egy csontritkulás elleni gyógyszer segíthet a mellrák megelőzésében

Ausztrál kutatók felfedezték, hogy egy csontritkulást kezelő gyógyszer ígéretes lehet a mellrák megelőzésében a BRCA1 génmutációt hordozó nők esetében.

A hibás BRCA1 génnel bíró nőknél magas az agresszív mellrák kialakulásának a kockázata. Jelenleg a génmutációt hordozó számos nő a mellszövetek és a petefészkek eltávolítása mellett dönt azért, hogy csökkentse a mell- és a petefészekrák kialakulásának kockázatát. Miután hajszálpontosan megállapították, hogy mely sejtek okozzák a mellrák kialakulását a hibás gént hordozó nőknél, az ausztráliai Walter és Eliza Hall Intézet kutatói felismerték, hogy a csontritkulás elleni denoszumab hatóanyag képes lehet megelőzni a mellrák kifejlődését. A tanulmányt, amelyben az ausztrál kConFab és az amerikai Amgen biotechnológiai vállalat szakemberei is közreműködtek, a Nature Medicine folyóirat hétfőn megjelent számában tették közzé. Az ausztrál kutatók a hibás BRCA1 gént hordozó nők mellszöveteinek mintáit felhasználva állapították meg, hogy mely sejtek okozzák a mellrák kifejlődését, és felismerték, hogy a rák előtti sejteket ugyanaz a fehérje táplálja, mint a csontritkulást okozó csontmegsemmisítő sejteket. A denoszumab hatóanyag, amely a csontritkulásban a csontfelszívódásért felelős oszteoklaszt sejtek aktiválódását gátolja, a mellráksejtekkel végzett laboratóriumi kísérletekben, majd később egereknél meggátolta a daganat kialakulását. "Úgy véljük, hogy ez a stratégia késleltetheti vagy megelőzheti a mellrákot a BRCA1 hibás gént hordozó nőknél. Már megkezdődtek a klinikai próbák, hogy tovább vizsgáljuk felfedezésünket" - idézte

Geoff Lindemant

, az intézet professzorát a phys.org tudományos ismeretterjesztő hírportál. Ez nagyon fontos felfedezés lehet a BRCA1 hibás gént hordozó nők számára, akiknek kevés választásuk van a rák megelőzésére - tette hozzá.

Jane Visvader

professzor úgy vélte, hogy kutatócsoportjuk a rákkutatás Szent Gráljához vezető úton járhat.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.