Közélet

Csökkentették a Partfürdőn a területbérleti díjakat + FOTÓK

Csökkentették a Partfürdőn a területbérleti díjakat + FOTÓK

2016. június 3., péntek
Csökkentették a Partfürdőn a területbérleti díjakat + FOTÓK
partfurdo007kf

Az üzemeltető százszázalékos önkormányzati tulajdonú cég szerint jelentős beruházások zajlottak, s SZIN-, valamint strandbelépők is járnak a bérleti díjhoz. Vízforgatók viszont továbbra sincsenek.

„A két medencét speciális festékkel kifestettük, a középső designfestést kapott, lecseréltük az információs táblákat, a szociális blokkokat felújítottuk, a díszburkolatot megcsináltuk, négyezer tő virágot vásároltunk, ingatlanjaink felszerelését kiegészítettük, új edényeket vettünk, néhány helyen ablakot cseréltünk” – sorolta

László György

, a Partfürdő vezetője az utóbbi időszak felújításait, amelyek értékét több mint 30 millió forintra becsülte

Jávorszky Iván

, a Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft. vezetője. A 16 hektáros területen kívül még ugyanennyit költöttek - magyarázták. Megírtuk,

felháborodást generált

, hogy míg korábban a Partfürdő magántulajdonú nyaralóinak területbérlete után 200 forintot fizettek a magánszemélyek, 250 forintot a cégek négyzetméterenként, most 2480-at és 3590 forintot + áfát. Jávorszky Iván szerint az előző díj irreálisan alacsony volt, s most csupán visszatérnek a korábbi állapotokhoz, 2008-ban 1600 forintot kellett fizetni bérleti díjként. Igaz, ekkor még a Partfürdő és a SZÚÉ medencéit is használhatták az üdülőtulajdonosok, ma viszont nincs átjárás a két terület között. Jávorszky azt gondolja, jogos az áremelés, mert nyaralónként adnak két belépőt a SZIN-re és bérletet a strandra, valamint a tulajdonos gyermekei is használhatják a teljes szezonban a medencéket. Ez

Kello Csaba

esetében Jávorszky számításai szerint 227 ezer forintot jelent. (Két nyugdíjas tulajdonosnál viszont negyvenezer forintot és két SZIN-belépőt.) Ezen kívül rendben tartják a környéket, összeszedik a szemetet, lenyírják a füvet, habár a nyaralók öt méteres körzetében ez a tulajdonosok dolga.

partfurdo003kf

„2 és 4 naponta cseréljük a vizet” – magyarázta Jávorszky Iván, erre azért van szükség, mert a medencékhez továbbra sincs vízforgató, csupán önkormányzati szándéknyilatkozat a beszerzés ügyében. László György hozzátette, hogy a medencék vízhőmérséklete 30 és 36 Celsius fok körül van, „ivóvízminőségű termálviz” van bennük, ami a helyi kutakból jön a Ligetfürdővel kötött szerződés értelmében (a kutak üzemeltetésének engedélyét bérbe adták). Az államnak vízkészlet-járulékot fizetnek. Régen a Tiszába engedték a szennyvizet hígítással, ezen a gyakorlaton azonban évekkel ezelőtt változtattak, mert a szabályozás szigorúbb lett. Jelenleg zárt rendszerük van, s egy ikerszivattyú segítségével emelik át a szennyvizet a Torontál téri közcsatornába, s csak a medencék vize kerül a folyóba az Atiköfe engedélyével. „Az ÁNTSZ-hez kellett beadni minden papírt, de amíg nem volt vízjogi üzemeltetési engedély, addig nem bólintottak rá a medencék megnyitására” – ezt kapták meg március 11-én. Ezzel indokolta Jávorszky Iván, hogy miért csak áprilisban küldték ki a leveleket. „Nem mondhattuk sem azt, hogy 200 forint lesz, sem azt, hogy árat emelünk” – szerették volna tudni, hogy pontosan milyen szolgáltatást nyújthatnak. A kritikát jogosnak tartja, s a jövőben – ha biztosabb lesz az engedélyek megadása – szándékuk időben megkezdeni a tárgyalásokat. Kompromisszumkészségükkel magyarázták, hogy mérsékelték a díjakat már a SZEGEDma cikkének megjelenése előtt, így a magánszemélyeknél 2450 forintról 2000 forintra csökkent a négyzetméterenként fizetendő díj. László György azt állította, hogy a tulajdonosok 70 százaléka elfogadta az új árakat.

partfurdo005kf

A kései nyitást árvízvédelmi okokkal magyarázták, mert az előrejelzések szerint esélyes volt, hogy kiönt a Tisza, így egyes felújítások is csúsztak, valamint minden mozdíthatót elszállítottak. Egy-egy ilyen esetben hetekbe telik az el- és visszapakolás, de ezt a kívülállók nem látják. Egy európai színvonalú kempingre és egy olcsó strandra vágyik László György, s nem akar „hiper-szuper csúszdákat”. Úgy becsüli, hogy mindez 200-400 millióba kerülne, két vízforgatóval, hozzátartozó infrastruktúrával, tervezéssel. „Sokan meglepődnek, hogy milyen sok pénz, de csak egy medence kicsempézése 20-30 millió forint ragasztó, fuga nélkül” – vélekedett. Szerinte nem versenyeznek a Ligetfürdővel, hanem kiegészítik egymást, mert az ártéri medencék olcsóbbak, viszont a kempingbe érkezők gyakran átlátogatnak az Aquapolisba.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.