Gazdaság

Csökkent az álláskeresők száma a foglalkoztatási szolgálat adatai szerint

Csökkent az álláskeresők száma a foglalkoztatási szolgálat adatai szerint

2016. június 22., szerda
Csökkent az álláskeresők száma a foglalkoztatási szolgálat adatai szerint

Egy év alatt 20,2 százalékkal csökkent az álláskeresők száma, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában a májusi zárónapon 307,0 ezer álláskereső szerepelt, közel 77,7 ezerrel kevesebb, mint 2015 májusában.

Az NFSZ a honlapján közölte: az év ötödik hónapjában a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 6,8 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 4,5 százalék. Májusban 43,1 ezer álláskereső kérte nyilvántartásba vételét a kirendeltségeken, 10,1 százalékuk első alkalommal regisztrált. Az új belépők száma az előző évhez képest 11,6 százalékkal csökkent. Az álláskeresők 30,6 százaléka - 93,8 ezer ember - tartósan, több mint egy éve keresett már munkát, ez 14,1 százalékponttal jobb arány az egy évvel korábbinál. Májusban az álláskeresők 11,1 százaléka, 34,1 ezer ember volt pályakezdő. Az NFSZ adatai szerint az év ötödik hónapjában 155,1 ezer álláskereső volt jogosult pénzbeli ellátásra, 35,9 százalékuk álláskeresési ellátásban, a többiek szociális jellegű támogatásban részesültek. Az álláskeresők 49,4 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott. A foglalkoztatók 43,1 ezer üres álláshelyet jelentettek be májusban, ezek 67,8 százalékához igényeltek támogatást. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 24,7 ezer volt, amelynek túlnyomó része a közfoglalkoztatáshoz tartozott. Májusban összesen 142,3 ezer álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből 99,5 ezer betöltetlen maradt. Az év ötödik hónapjában 154 munkavállalót bocsátottak el csoportos létszámleépítés során, közülük 59 dolgozó Hajdú-Bihar megyében veszítette el az állását. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma a február-áprilisi gördülő negyedévben 264,9 ezer volt, ez 5,8 százalékos munkanélküliségi rátát eredményezett. A munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 1,8 százalékponttal volt alacsonyabb.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.