Közélet

A gyűlöletbeszéd és a terrorizmus elleni küzdelemről egyeztetett a magyar és az izraeli igazságügyi miniszter

A gyűlöletbeszéd és a terrorizmus elleni küzdelemről egyeztetett a magyar és az izraeli igazságügyi miniszter

2016. június 6., hétfő
A gyűlöletbeszéd és a terrorizmus elleni küzdelemről egyeztetett a magyar és az izraeli igazságügyi miniszter
Trócsányi László

A gyűlöletbeszéd és a terrorizmus elleni küzdelem fontosságáról beszélt Trócsányi László magyar és Ajelet Saked izraeli igazságügyi miniszter újságíróknak hétfőn a Parlamentben, miután kétoldalú tárgyalásokat folytattak Budapesten.

Trócsányi László

azt mondta, hogy a magyar és az izraeli kormány tiszteletben tartja a véleménynyilvánítás szabadságát, de a gyűlöletbeszéd ellen fel kell lépnie. A témában hétfőn rendezett tudományos konferenciáról szólva örömét fejezte ki, hogy a jogászi hivatásrendek képviselőin kívül a médiahatóság és más szakemberek is részt vettek a tanácskozáson. A miniszter hozzátette: olyan világban élünk, ahol a digitalizáció folyamatosan fejlődik, szinte gyorsabban, mint az igazságszolgáltatás, ezért nem csak prevencióra, de korrekcióra is szükség van. Trócsányi László megemlítette: a találkozón beszéltek a migrációs válságról, annak Magyarországra gyakorolt hatásáról, valamint arról, hogy Magyarország az Európai Bírósághoz fordult a kvótahatározat miatt. Egyeztettek arról is, hogy a terrorizmus elleni küzdelem mindkét országnál a prioritások közé tartozik.

Ajelet Saked

izraeli igazságügyi miniszter azt mondta: egyetértettek abban, hogy a véleményszabadság korlátozása nélkül kell megtalálni azokat az eszközöket, amelyek hatékony választ adnak a gyűlöletbeszédre, "hiszen tudjuk, hogy a gyűlölködő szavakat tettek is követhetik, és a szavak szintjén kell megállítani a gyűlöletet". Ajelet Saked azt hangsúlyozta, hogy terrorhullám söpört végig Izraelen az elmúlt hónapokban. Mindez online gyűlöletkeltéssel kezdődött, vagyis a szavakkal - mondta. Hozzátette: amikor felvették a harcot az online gyűlöletbeszéddel, azt tapasztalták, hogy a terrorcselekmények is visszaszorultak. "Ha nincs, aki felbuzdítson, ha nincsenek szavak, akkor azokat nem követik tettek" - fogalmazott. Az izraeli igazságügyi miniszter megjegyezte, Izraelben az ügyészség heti rendszerességgel indít eljárást uszító állampolgárokkal szemben, legyenek akár arabok, akár zsidók.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.