Közélet

Szerbiai választások - Matuzsálemek a választói névjegyzéken

Szerbiai választások - Matuzsálemek a választói névjegyzéken

2016. május 9., hétfő
Szerbiai választások - Matuzsálemek a választói névjegyzéken

A szerbiai választói névjegyzékben több olyan személy is szerepel, aki még a 19. században született, azaz több mint százéves, ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy választási csalás történt az április 24-i előre hozott parlamenti választásokon vagy korábban, sokkal inkább rámutat a szerbiai választói névjegyzék hiányosságaira, illetve elavultságára - írta hétfőn az Insajder.net.

Az oknyomozó hírportál rámutatott arra, hogy a hivatalos információk szerint a legidősebb szerb ember 107 évesen halt meg tíz nappal ezelőtt, arról pedig nincsenek adatok, hogy jelenleg ki a legidősebb állampolgár az országban. A választói névjegyzékben pedig csak Belgrád területéről legalább 23 olyan személy szerepel, aki az 1800-as évek végén született. Az Insajder.net információi szerint 117, 121 és 127 éves szavazópolgár is az urnák elé járulhatott (volna) a két héttel ezelőtti voksoláson, arról viszont nincsenek adatok, hogy valóban szavaztak volna ezek az emberek. Az adatok azonban azért is adnak okot az aggodalomra - vélték az oknyomozó hírportál újságírói -, mert a választói névjegyzék elavultsága miatt nem lehet pontosan tudni, hogy hány szavazásra jogosult állampolgár él az országban, ez pedig lehetőséget biztosít a visszaélésekre. A köztársasági választási bizottság hivatalos adatai szerint a 7,2 milliós nyugat-balkáni országnak 6 739 441 választópolgára van. A választói névjegyzékért az államigazgatási minisztérium felel, ott azonban az Insajder.net újságíróinak azt mondták: mindent megtesznek a hiányosságok felszámolása érdekében, és különböző szervektől kérték is a 90 év feletti választópolgárok ellenőrzését, a felelősség tehát nem őket terheli.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.