Kultúra

Rómeó és Júlia az osztályteremben + FOTÓK

Rómeó és Júlia az osztályteremben + FOTÓK

2016. május 18., szerda
Rómeó és Júlia az osztályteremben + FOTÓK
osztalytermi_romeo_es_julia005kf

A szokásos irodalomóra helyett Verona városában találták magukat a Karolina-gimnázium 9. osztályos tanulói. Barnák László és csapata egy rendkívüli osztálytermi előadásra érkezett, ahol nemcsak a jó hangulatról gondoskodtak, hanem a Rómeó és Júlia kapcsán kielemezték a generációk közötti különbségeket, valamint párhuzamot állítottak a fiatal szerelmesek tragikus története és napjaink love sztorijai között.

Ferencz Nándor

,

Tolnai Hella

,

Borsos Beáta

,

Rédei Roland

és

Barnák László

. Ők öten, a Rómeó és Júlia című tragédia 14 szerepét vették vállukra azon az osztálytermi előadássorozaton, mellyel a klasszikus művet kortárs hangnemben, közvetlen módon szeretnék közvetíteni a fiataloknak. Barnák László színész-rendező ötféle fordításból rakta össze a romeo.es.julia címre keresztelt előadást, az erősen meghúzott szöveg egyaránt tartalmaz részleteket

Szász Károly

1871-es, és

Varró Dániel

2006-os fordításaiból. "Sokat dolgoztunk a próbákon, hogy túl a fordítási különbségeken, hogyan mutathatnánk meg a stílusbeli eltéréseket kizárólag színészi játékkal. Nem a teljes darabot játsszuk el, hanem egy keresztmetszetet, amivel többek között azt szeretnénk megmutatni, milyen konfliktusban állnak a fiatalok például a szüleikkel, és hogy a világ leggyorsabb szerelmi történetének nevezett darab hogyan hat a mai fiatalokra, milyen párhuzamokat lehet találni a szerelmek között."

osztalytermi_romeo_es_julia004kf

A gimnazisták már-már úgy érezhették, vígjátékba csöppentek, a vicces álarcok és a mobiltelefonok között a színészek igyekeztek hűek maradni a drámai jelenetekhez, konfliktusokhoz. Egymást és szerepüket váltva bújtak újabb és újabb karakterekbe, rendkívül intenzív játékot varázsolva ezzel az osztályterembe. Rédei Roland például öt karaktert is bevállalt: Mercutio, Tybalt, Capulet, Rómeó, Lőrinc barát bőrében állt a képzeletbeli színpadra. A rendező már nem először visz klasszikusokat osztálytermi előadásokra, korábban az Antigoné és a Nyugatponthú is népszerűnek bizonyult a középiskolások körében. "Darabválasztás során az volt a kiindulópontom, hogy a Rómeó és Júlia a kötelező tananyag része, illetve ebben közrejátszott még, hogy idén van Shakespeare halálának 400. évfordulója is. Másrészt, ez egy olyan mű, ami tartalmi szempontból színészként és rendezőként mindig is izgatott. A művekkel történő ilyen tapasztalat segíthet abban, hogy a fiatalok kedvet kapjanak a művek elolvasásához, és nem titkolt szándékunk, hogy a színház felé csábítsuk őket. Ha látják a színészeket saját közegükben, vagyis az iskolában, akkor remélhetőleg ők is eljönnek a színészek közegébe, a színházba. A célunk az, hogy ne tartsanak a színháztól, ne egy sötét helyként gondoljanak rá, ahol kötelezően kell ücsörögni, hanem egy mindig játékos, humorral átszőtt helyet lássanak benne."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.