Közélet

Mégsem csúsznak ki a határidőből a pavilonosok - Megkezdődtek a birtokvédelmi eljárások a Cserepes sori piacon

Mégsem csúsznak ki a határidőből a pavilonosok - Megkezdődtek a birtokvédelmi eljárások a Cserepes sori piacon

2016. május 24., kedd
Mégsem csúsznak ki a határidőből a pavilonosok - Megkezdődtek a birtokvédelmi eljárások a Cserepes sori piacon
cserepes_birtokvedelem 01

Kedden megkezdték a makói jegyzői iroda munkatársai a Cserepes sori piac pavilonbérlőinek birtokvédelmi eljárásait, 21 kereskedőt és tanúikat már meg is hallgatták a helyszínen, szerdán pedig a további 16 kereskedővel és a piacvezetéssel beszélnek. A bérlők érdekképviselője, Szabó Bálint arra számít, hogy egy-két napon belül döntést hoz Makó jegyzője a 37 piacos ügyében, így nem csúsznak ki a május végi határidőből.

Bejárták a Cserepes sori piacot a makói jegyzői iroda munkatársai kedden reggel, majd kitelepültek laptoppal és mobil nyomtatóval, és elkezdték meghallgatni azokat kereskedőket, akik birtokvédelmi eljárást kezdeményeztek május elején. A kilenc órától délután háromig tartó meghallgatások során 21 pavilonossal már beszéltek, a fennmaradó 16 érintettel szerdán fognak. „A bérlőkön kívül tanúkat is meghallgattak, valamint bekérték és meg is kapták a vonatkozó fénykép- és hangfelvételeket, illetve újságcikkeket, amelyek alátámasztják a birtoksértéseket” – tájékoztatott

Szabó Bálint

jogász. Kérdésünkre elmondta, az eljárás maga rövid, hiszen első körben a kereskedőket hallgatják meg, majd magát a birtoksértőt, vagyis a Cserepes sori Piac Kft. ügyvezetőjét,

Rácz Attilát

, ezt követően a felek által elmondottakat, továbbá a csatolt bizonyítékokat mérlegelve döntést is hoz Makó város jegyzője. „Amennyiben a jegyző megállapítja a birtoksértést, és eltiltja ettől a másik felet, és erről határozat születik szerdán vagy csütörtökön, akkor az a dokumentum egy jogerős bírósági döntéssel egyenértékűnek számít, vagyis onnantól adott a birtokvédelem, így nem lehet kitenni a pavilonosokat” – magyarázta a piacosok érdekképviseletét felvállaló Szabó Bálint. Emlékeztetett, hogy azoknak a piacosoknak, akiknek felmondott Rácz Attila május 31-i határidővel, kulcskérdés a birtokvédelem, ha ugyanis arra kényszerülnek, hogy a felmondásokat megtámadják a bíróságon, akkor a birtokvédelmi eljárás eredménye fogja eldönteni, hogy május 31-e után ott lehetnek-e a kereskedők a Cserepes sori piacon vagy sem. „Amennyire húzta az időt Szeged város címzetes főjegyzője,

Mózes Ervin

, kizárása után az eljárások lefolytatására a kormányhivatal által kijelölt makói jegyző viszont annyira gyorsított az eljáráson, így nem fogunk kicsúszni a határidőből. A hatékony, rugalmas és az ügyfelet kiszolgáló közigazgatással találkoztunk most itt a piacon” – fűzte hozzá.

cserepes_birtokvedelem_03

Mózes Ervin címzetes főjegyző a

Délmagyarországnak

cáfolta, hogy elfogult lenne az ügyben, de a kormányhivatal az eljárásokból történő kizárására vonatozó döntését tudomásul vette. A lapnak úgy értékelte, ez az az ügy, amelyben mindenki köszönhet valakinek valamit. „A kereskedők Szabó Bálintnak, hogy ügyükben Makóra mászkálhatnak Szeged helyett. Én meg a kormányhivatalnak, hogy a következő napokban kevesebb lesz a munkánk” – fogalmazott. Ez utóbbiban nem lett igaza a főjegyzőnek, mert míg ő elvárta volna, hogy a kereskedők munkaidejükben a szintén piacos tanúkkal a polgármesteri hivatalba menjenek, addig Makó jegyzője úgy döntött helyt adva az érintettek kérésének, hogy a helyszínen, azaz a piacon folytatják le munkatársai az eljárásokat.

Előzmények:

Ahogy

megírtuk

, május másodikán kezdeményeztek birtokvédelmi eljárást a Cserepes sori piac pavilonosai a polgármesteri hivatalban. Szabó Bálint jogász portálunknak akkor azt mondta, a jogszabályok szerint erre egy napon belül reagálnia kell a hivatalnak. Mivel 92%-ban önkormányzati tulajdonú a társaságról van szó, megítélése szerint Mózes Ervin elfogult az ügyben, így arra számított a jogász, hogy a címzetes főjegyző a Csongrád Megyei Kormányhivatalhoz fordul az eset kapcsán. Mózes Ervin viszont nem értékelte úgy, hogy elfogult lenne, és a birtokvédelmi eljárást kezdeményező piacosok elkezdték sorra kézhez kapni a meghallgatásra szóló beidézéseket.

Csak az első meghallgatáson derült ki, hogy a kormányhivatal kizárta Szeged címzetes főjegyzőjét

és Makó város jegyzőt jelölte ki az eljárások lefolytatására. A kereskedők képviseletében eljáró jogász hivatali visszaélés gyanúja miatt

az ügyészséghez is fordult

a birtokvédelmi eljárások kapcsán. Mint elmondta, meglátásuk szerint Mózes Ervin nemcsak tisztességtelenül, hanem vélhetően jogszerűtlenül is járt el, a vonatkozó kormányrendelettel ellentétesen. A jogász emlékeztetett, hogy a kereskedők már a birtokvédelmi kérelmük benyújtásakor jelezték, hogy kormányrendelet alapján a jegyzővel kapcsolatban kizárási ok áll fenn, ezért kérték, hogy az ügy iratait továbbítsa a kormányhivatalhoz. „Egyértelműen fogalmaz a kormányrendelet: ha önkormányzat vagy annak szerve érintett egy birtokvédelmi vitában, a jegyző egy dolgot tehet, hogy megállapítja a kizárási okot és felterjeszti az illetékes kormányhivatal felé. Ha ezt vitatja is Mózes Ervin, akkor egy másik pont érvényes rá megítélésünk szerint, nevezetesen az is kizárási ok, ha az adott ügy elfogulatlan és pártatlan megítélése nem várható el a jegyzőtől” – részletezte Szabó, aki szerint mindkét kizáró ok fennáll a címzetes főjegyző esetében. Mózes Ervin azonban nem így értékelte a helyzetet, a megyei napilappal azt közölte, hogy az ügyben sem ő, sem a munkatársai nem elfogultak, és a kormányrendelet által meghatározott abszolút kizárási okok sem állnak fenn. Közölte továbbá, május 11-én reggel kapta meg a kormányhivatal határozatát, miszerint az ügyből esetleges elfogultság miatt mégis kizárták, amit szakmai indokkal nem magyaráztak, de tudomásul vette.

A Csongrád Megyei Kormányhivatal közleményében

az szerepel többek között, hogy bár a szegedi főjegyző úgy nyilatkozott, hogy biztosítottnak látja a tárgyilagos elbírálást, így nem kér kijelölést, helyt adnak a birtokvédelmet kérő ügyfelek kezdeményezésének, ezért Makó város jegyzője jogosult dönteni ügyükben.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.