Közélet

Európai terrortámadások veszélyére figyelmeztet az amerikai külügyminisztérium

Európai terrortámadások veszélyére figyelmeztet az amerikai külügyminisztérium

2016. május 31., kedd
Európai terrortámadások veszélyére figyelmeztet az amerikai külügyminisztérium

Figyelmeztetést adott ki kedden az amerikai külügyminisztérium, melyben arra hívják fel az amerikai állampolgárok figyelmét, hogy nyáron Európa-szerte számítani lehet terrortámadásra.

A külügyminisztériumi figyelmeztetés különösen két európai rendezvényt emel ki a terroristák potenciális célpontjaként: a katolikus egyház ifjúsági világtalálkozóját július végén Lengyelországban és a június 10-én kezdődő, egy hónapig tartó labdarúgó Európa-bajnokságot Franciaországban. A felhívás kitér arra, hogy a terroristák a tömegrendezvényeket, a turisták által látogatott helyeket, éttermeket, bevásárlóközpontokat és a tömegközlekedést vehetik célba. "Az Európába látogató nagyszámú turista a nyári hónapokban kiemelt célpontot jelent a nyilvános helyeken, elsősorban is különböző rendezvényeken támadásokat tervező terroristák számára" - fogalmaz az amerikai külügyminisztérium figyelmeztetése. A külügyminisztérium ugyanakkor megjegyzi azt is: az európai illetékes szervek továbbra is lépéseket tesznek a terrortámadások megelőzése érdekében, s ebben az amerikai külügyminisztérium szorosan együttműködik velük. A tárca azt is tudatta, hogy a figyelmeztetés augusztus végéig marad érvényben. Az NBC televízió ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra: Franciaországban a tavaly novemberi párizsi terrortámadások óta rendkívüli állapot van érvényben, s a francia elhárítás vezetője, Patrick Calvar a múlt héten a francia parlament védelmi bizottsága tagjaival közölte, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet várhatóan terrortámadásokat hajt végre Európában, az egyik célpont pedig egyértelműen Franciaország.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.