Közélet

Botka László makói elnökhelyettese is kapott ingyenes szegedi parkolóbérletet

Botka László makói elnökhelyettese is kapott ingyenes szegedi parkolóbérletet

2016. május 5., csütörtök
Botka László makói elnökhelyettese is kapott ingyenes szegedi parkolóbérletet
parkolojegyes_tabla02kf

Háromról hatra növekedett a szegedi parkolóbérletek ügyében folyó nyomozás gyanúsítottainak száma – jelentette be Szabó Bálint jogász, aki egyúttal felszólította Gazdag János makói politikust, fizesse be a szegedi önkormányzat kasszájába a 2010 előtt jogtalanul felvett bérletek árát.

Szabó Bálint

jogász a makói MSZP-iroda előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján emlékeztetett:

2015 végén robbant ki a szegedi parkolóbotrány

, melynek lényege, hogy

a megyeszékhelyen 2006 és 2012 között nagyságrendileg 100 millió forint értékben adtak

ingyenes kombinált parkolóbérleteket különböző politikusoknak, közéleti szereplőknek, politikusokhoz kötődő személyeknek. Az ennek jogalapját megteremtő, és a kedvezményezetti kört meghatározó önkormányzati parkolási rendelet azonban csak 2013. január 1-jétől lépett életbe, korábban ilyen nem létezett. „Ez nem politikai, hanem büntetőügy, hűtlen kezelés bűntette miatt a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda folytat a nyomozást a Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata által juttatott ingyenes, kedvezményes parkolóbérletek vonatkozásában. Ennek a 100 milliós, álláspontunk szerint hűtlen kezelést megvalósító büntetőügynek kedvezményezettjei elsősorban szegedi, Szegedhez kötődő politikusok, közéleti szereplők, önkormányzati és országgyűlési képviselők, vezető rendőrök és egyéb, politikusokhoz kötődő személyek voltak” – fogalmazott a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Szabó Bálint úgy folytatta: Szeged városa láthatóan komoly bajban van gazdasági szempontból, ezért emeli drasztikusan a helyi adókat és bérleti díjakat, illetve terjesztette ki a parkolási zónákat úgy, hogy gyakorlatilag a nagykörúton belül mindenütt margitszigeti árakon lehet parkolni. „Ugyanakkor érdekes módon arra volt pénz, hogy a parkolóügyben 2006 és 2012 között nagyságrendileg 100 milliót haveroknak juttassanak, önkormányzati és országgyűlési képviselőknek és hozzájuk kötődő személyeknek, akik személyes véleményem szerint nem szorultak rá erre az éves szinten mintegy 300 ezer forint értékű bérletre. A közérdekű adatkérésünket követően nagy nehezen nyilvánosságra hozott lista azt mutatja, hogy Makóra is jutott az ingyenes, kedvezményes bérletekből.

Gazdag János

makói MSZP-s politikus 2008-ban, 2009-ben és 2010-ben részesült ebből, de nem lennék meglepve, ha a 2006-os és 2007-es esztendőben is kapott volna ingyenes bérletet

(az önkormányzat csak a 2008-2012 közötti listákat hozta nyilvánosságra - a szerk)

. A szegedi önkormányzat által kiadott listán az áll a neve mellett: országgyűlési képviselő. Ez több problémát is felvet. Egyrészt Gazdag Jánosnak mint makói politikusnak nem túl sok köze van Szegedhez, a város közéletéhez. Még nagyobb gond, hogy az ominózus időszakban nem is volt tagja az Országgyűlésnek, csak 2006 előtt. Ő tehát erre a bérletre biztosan nem volt jogosult” – szögezte le.

szabo_balint_mako

Egyúttal felszólította Gazdag Jánost, haladéktalanul fizesse be a szegedi önkormányzat kasszájába a jogtalanul felvett parkolóbérletek árát, 1-1,5 millió forintot! A jogász megjegyezte, Gazdagnak az említett időszakban mégiscsak volt köze

Botka László

szegedi polgármesterhez, ő működött ugyanis Botka László, a szocialista párt Csongrád megyei elnökének helyetteseként. „Álláspontunk szerint a burkolt vagy tiltott pártfinanszírozás kérdését vetheti fel, ha a szegedi önkormányzat azért juttatott éveken keresztül parkolóbérletet Gazdag Jánosnak, mert ő volt az MSZP megyei elnökhelyettese” – fejtette ki erről. Szabó Bálint sajtótájékoztatóján azt is elárulta, az ORFK tájékoztatása szerint a szegedi parkolóügy gyanúsítottainak száma háromról hatra növekedett. Míg sajtóhírek szerint korábban a tömegközlekedéssel foglalkozó szegedi önkormányzati cég két egykori vezetőjét, illetve parkolási üzletágának irányítóját gyanúsították az illetékes szervek, a jogász most azt vélelmezi, hogy a másik három gyanúsított „politikusi körökben mozog, politikus vagy politikushoz közvetlenül kötődő személy lehet”. Szabó azt mondta: reményei szerint napokon belül nyilvánosságra is kerül a kilétük.

A promenad.hu tudósítása szerint

egyébként a média munkatársai még a sajtótájékoztatón felhívták Gazdag Jánost, aki felvette a telefont, de miután megtudta, miről van szó, csak annyit közölt: nem kíván nyilatkozni az ügyben, és kinyomta a készülékét...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.