Közélet

Prága menekülteket fogad be az uniós kvóták alapján

Prága menekülteket fogad be az uniós kvóták alapján

2016. április 26., kedd
Prága menekülteket fogad be az uniós kvóták alapján

Csehország úgy döntött, hogy hét szíriai menekültet fogad be az Európai Unió tavaly elfogadott kvótarendszere alapján - áll a cseh belügyminisztérium migrációs helyzetről készített legújabb jelentésében a CTk hírügynökség jelentése szerint.

Ezek az első olyan menekültek, akiket Prága az uniós kvótarendszer alapján fogadna be. Mind a hét személy görögországi menekülttáborban élt, és az illetékes cseh hatóságok már átvilágították őket. A hét személy közül azonban hárman időközben elhagyták a tábort, hogy elkerüljék a Csehországba történő áttelepítést. Az uniós döntés alapján Csehországnak 2017 végéig 2691 menekültet kellene befogadnia Görögországból és Olaszországból. Prága még a tavalyi uniós döntés előtt közölte, hogy önkéntes alapon kész 1100 menekültet befogadni a két országból. Ez a szám az EU döntése alapján később 1591-gyel bővült, jóllehet Csehország néhány más közép-európai országgal együtt szavazott az uniós kvóták ellen. Prága februárban közölte, hogy a kvóták alapján kész befogadni az első menekülteket - húszat Görögországból és tízet Olaszországból. A biztonsági ellenőrzéseken azonban a Görögországban tartózkodó szíriai menekültek közül csak hét ment át, a többiek nem. Alapvetően azzal volt probléma, hogy deklarált identitásukat nem tudták megfelelő iratokkal bizonyítani - mutat rá a cseh belügyminisztérium.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.