Közélet

Novák Katalin Szegeden: A szegedi Új Nemzedék Központ egy kétirányú utca + VIDEÓ

Novák Katalin Szegeden: A szegedi Új Nemzedék Központ egy kétirányú utca + VIDEÓ

2016. április 20., szerda
Novák Katalin Szegeden: A szegedi Új Nemzedék Központ egy kétirányú utca + VIDEÓ
uj_nemzedek_kozpont28_gs

A fiatalok birtokba vették, sőt, be is rendezkedtek már a számukra kialakított Mikszáth Kálmán utcai új közösségi épületben. A „Komplex ifjúsági fejlesztések – új nemzedék újratöltve” című kiemelt projektből született közösségi teret Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át szerdán.

Az Új Nemzedék Központ kiemelt célja, hogy növelje a fiatalok társadalmi aktivitását, hogy lehetőséget biztosítson a párbeszédre az értük dolgozó civil szervezetekkel és nem utolsó sorban az idősebb generáció képviselőivel. A szegedi fiatalok láthatóan már otthonosan mozognak a Mikszáth utcai épületben, maguk dekorálták a helyszínt, ötleteket hoztak a különféle programok megvalósítására.

uj_nemzedek_kozpont06_gs

A Csongrád megyei központot Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár adta át szerdán, melynek kapcsán elmondta: fontos, hogy Szeged egy ilyen biztonságos központtal rendelkezzen, hiszen a város nemcsak a napfényé, főként az egyetemnek köszönhetően a fiataloké is. "Az Új nemzedék újratöltve programon keresztül országszerte 20 közösségi teret hoztunk létre, ezek elsősorban a megyeszékhelyeken találhatók. A szegediről tudni kell, hogy nem kizárólag a helyieknek, hanem a megye össze fiataljának szól. Ez a 20 közösségi tér nemcsak azért fontos, hogy mindenhol lehetőséget teremtsünk a fiataloknak szóló programok megvalósítására, hanem ezért is, mert az itteni kollégák többek között személyes tanácsadást is nyújtanak, sőt, feladatuk, hogy bárhol megjelenjenek, ahol szükség van rájuk" - mondta az államtitkár. Kiemelte, a központok feladata a tehetséggondozáson és programszervezésen túl, hogy a fiatalokat támogató kormányzati információkról tájékoztassa az érdeklődőket, így például a családok otthonteremtési kedvezményéről is hasznos információkat nyújthatnak a központ dolgozói. Novák Katalin hangsúlyozta, a közösségi tér ugyanakkor egy kétirányú utcaként működik, hiszen a fiatalok észrevételeit, ötleteit, javaslatait is várják. "Annak ellenére, hogy Szegednek nincs ifjúsági stratégiája és nincs kifejezetten ilyen programja, nem akarjuk ehhez kötni azt, hogy a fiatalokat mennyire tudjuk eredményesen megszólítani."

Tekintsék meg az Él a vidék! videós híroldal felvételét is!

http://www.youtube.com/watch?v=ExQDLX9sjIs Az államtitkárt követően

Kakas Béla

, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke köszöntötte a megjelenteket. Úgy fogalmazott, az új közösségi tér a nemzedékek párbeszédének biztosít helyszínt, ahol a fiatalok megvalósíthatják önmagukat. "Generációk nőttel fel úgy, hogy kommunikálnak és nem beszélgetnek, ezért elfelejtünk beszélgetni, vitatkozni, egymás szemébe nézni és értéket létrehozni. Valahol itt kezdődik az, amit a találkozási pont előre tud mozdítani a hétköznapokban" - mondta, utalva ezzel a kormány szándékára, miszerint a fiatalok az online tér helyett a személyes kapcsolatokat és élményeket válasszák.

Novák Katalinnal készült interjúnkat csütörtökön olvashatják!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.