Közélet

Nógrádi Tibor: Köszönet a pedagógusok hallgatag többségének!

Nógrádi Tibor: Köszönet a pedagógusok hallgatag többségének!

2016. április 21., csütörtök
Nógrádi Tibor: Köszönet a pedagógusok hallgatag többségének!
nogradi_tibor_sajtaj02_gs

A Fidesz szegedi elnöke örül, hogy kevesen engedtek a politikai uszításnak, és ötből négy pedagógus szerdán is betöltötte hivatását, az oktatást, a tanítást, a nevelést.

"Egy demokrácia attól demokrácia, hogy mindenkinek lehetősége és joga van a tiltakozásra, a sztrájkra, még akkor is, ha annak indokával, illetve erkölcsi hátterével adott esetben nem értünk egyet" - így reagált portálunk megkeresésére

Nógrádi Tibor

a

szerdai országos pedagógussztrájkra

, melyhez - mint beszámoltunk róla -

számos szegedi, Csongrád megyei köznevelési intézmény

dolgozói is csatlakoztak. A Fidesz szegedi elnök-frakcióvezetője rögtön hozzátette, megítélése szerint a demonstráló pedagógusok jelenleg egy olyan kormány ellen tiltakoznak, mely - a 2002-2010 között regnáló, az iskolákat csődközeli helyzetbe juttató szocialista-liberális kabinettel szemben - kiemelten fontosnak tartotta és tartja az oktatást, az abba befektetett erőforrásokat, mely számára ez az ágazat mindig is központi prioritást élvezett. Az Orbán-kormány - sorolta - bevezette a pedagógus-életpályamodellt, a nemzet régi adósságát törlesztve ebben a ciklusban 40 százalékkal emeli a pedagógusok bérét, jövőre pedig várhatóan közel 100 milliárd forint többletforrást juttat a köznevelésnek. "Kétségtelen, hogy a jó szándékú centralizáció során történtek hibák, melyek javítására nyitott a kormányzat, ezért hívta és hívja tárgyalóasztalhoz a pedagógusokat. Egy ilyen helyzetben sztrájkot hirdetni véleményem szerint enyhén szólva etikátlan, és egyben bizonyítja is a megmozdulás politikai motivációját. Ami pedig a szegedi eseményeket illeti, rengeteg információ jutott el hozzám arról, hogy számos intézményben kőkemény nyomást gyakoroltak a sztrájkban részt venni nem óhajtó tanárokra és szülőkre, ami rendkívül súlyos kérdéseket vet fel. Ezt egyértelműen elítélendőnek tartom, hisz az érintett vezetők, pedagógusok nyíltan bevitték a politizálást az iskola falai közé, ami semmilyen színekben, semmilyen hatalmi helyzetben nem megengedhető. Ugyanakkor szeretnék optimizmusomnak is hangot adni, mert a szerdai napon a pedagógustársadalom több mint 80 százaléka nem a politizálást választotta, hanem betöltötte hivatását, az oktatást, a tanítást, a nevelést. Ők a hallgatag döntő többség, szemben az uszító, zajongó, sok esetben ellenzéki politikusoktól szított kisebbséggel" - mondta el Nógrádi Tibor. A politikus úgy összegzett, a kialakult helyzetben a párbeszéd a legfontosabb, a közös gondolkodás és tervezés szolgálja a gyermekek és a pedagógusok érdekét, az pedig sehová sem vezet, ha az oktatás, a köznevelés szereplői hagyják, hogy a baloldali politikai erők öncélú politikai akcióikhoz használják fel őket.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.