Közélet

Nem engednek az erőszaknak: határozatlan időre bezárnak a Cserepes sori piac kereskedői

Nem engednek az erőszaknak: határozatlan időre bezárnak a Cserepes sori piac kereskedői

2016. április 1., péntek
Nem engednek az erőszaknak: határozatlan időre bezárnak a Cserepes sori piac kereskedői
szabo_balint_cserepes_sor

Nesze neked, sétáló dinoszaurusz – bezárnak a kereskedők, erősen kérdéses a vasárnapra tervezett családi nap sorsa is a Cserepes sori piacon. A felek hétfőn ülnek tárgyalóasztalhoz, de továbbra sem tudják elfogadni az átlagosan 50%-os díjemelést, amit a januárban kinevezett piacvezető akar rájuk erőltetni mindenféle egyeztetés nélkül.

„Az érintettek teljes összhangban úgy döntöttek, hogy határozatlan időre felfüggesztik a Cserepes sori piacon a tevékenységüket. Azt szeretnék a bérlők, hogy minél hamarabb, legkésőbb jövő héten kedden újra normális körülmények között, egységes díjszabás mellett tevékenykedhessenek” – jelentette ki

Szabó Bálint

, aki a piac mintegy 208 bérlőjének zömét képviseli. Hozzátette, a szombati napok a legerősebbek a piacon, de inkább lemondanak a bevételükről a kereskedők és egységesen lépnek fel saját jövőjük érdekében. A bérlők egyúttal kérik a potenciális vásárlók megértését is ebben a helyzetben, ami reményeik szerint hamarosan nyugvópontra juthat. A jogász elmondta, a Cserepes sori Piac Kft. MSZP-s ügyvezetője,

Rácz Attila önhatalmúlag felrúgta a csütörtöki szóbeli megállapodást

és pénteken a megemelt díjtételeket fizette volna ki, és még

rendőröket is hívatott

, hogy azon bérlők adatait felvegyék, akik erre nem hajlandóak. Szabó úgy értékelte, hogy nemcsak tisztességtelen, hanem jogszerűtlen is volt az akció, a rendőrségnek ugyanis nincs joga egy polgárjogi szerződésben behajtóként viselkedni. „A piacvezetésnek sincs joga arra, hogy rendőrrel fenyegetve vegzálja és kényszerítse a bérlőket egy olyan megállapodás teljesítésére, amit ők nem akarnak” – szögezte le.

szabo_balint_cserepes_sor03

A bérlők jogi képviselője kijelentette, nem hajlandóak az átlagosan 50%-os bérleti díjemelést elfogadni, pláne úgy, hogy ezt saját bevallása szerint is csak egyetlen személy, nevezetesen Rácz Attila önhatalmúlag döntötte el. Egy korrekt, egységes díjemelést elfogadhatónak tartanának egyéként a bérlők, fejlesztési koncepciókat is támogatnának, de egyelőre úgy látják, hogy a cél mindössze annyi, hogy minél több pénzt szedjenek be a bérlőktől.„Rácz Attila az elmúlt napokban arról tett tanúbizonyságot, hogy a szavára vajmi keveset lehet adni, több esetben saját magának ellentmondó kijelentéseket is tett, amit hétköznapi nyelven úgy mondanak, hogy hazudozik összevissza. Ennek ellenére vele és az őt képviselő ügyvéddel, Pintér Ferenccel tárgyalóasztalhoz fogunk ülni hétfőn délelőtt 10 órakor” – közölte Szabó Bálint. A jogász a sajtótájékoztatón megmutatta a bérlők meghatalmazását is, mellyel kapcsolatban megjegyezte, ez szinte lefedi a teljes kereskedői kört, amit azért hangsúlyozott Szabó, mert a megyei napilapnak azt nyilatkozta a társaság ügyvezetője, hogy mintegy 100 bérlővel aláírták az új szerződést. „Ezzel szemben a piac 208 bérlőjének kétharmada a meghatalmazóim között van, és ismereteink szerint nagyjából további 30-an már alig árulnak itt a Cserepesen. Amikor Rácz Attilát szembesítettük hazug állításával elismerte, hogy nem biztos, hogy az általa közölt számadat helyes, ám üzleti titokra hivatkozva nem mondta el, hogy mennyi új szerződést kötöttek” – részletezte Szabó Bálint. A bérlőket képviselő jogász egyébként korábbi szóbeli megállapodásuk értelmében a korábbi díjszabás szerint be szerette volna fizetni a pénztárban a pénteki és a szombati napra vonatkozó díjakat, ám ezt Rácz Attila visszautasította az új árakra és a piac szoftveres rendszerének hibájára hivatkozva.

Sztrájkolnak a Cserepes sori piac bérlői, miután az ügyvezető felrúgta az előző nap kötött szóbeli megállapodását.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=623540 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. április 1.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.