Közélet

Elég a halogatásból! - kiáltványt fogalmaztak meg a városvezetéshez a szegedi romák

Elég a halogatásból! - kiáltványt fogalmaztak meg a városvezetéshez a szegedi romák

2016. április 4., hétfő
Elég a halogatásból! - kiáltványt fogalmaztak meg a városvezetéshez a szegedi romák
roma_vilagnap_dorozsma

Színes családi programmal ünnepelték Kiskundorozsmán a Cigányság Világnapját, és egy kiáltványt is megfogalmaztak, amelyben a szegedi városvezetést arra kérik, hogy fejezze be halogató magatartását és érdemben kezdjen el foglalkozni azokkal a problémákkal, melyekkel a helyi cigányság nap mint nap szembesül.

Tavasszal két ünnepe is van a cigányságnak, március 19-én arra emlékeznek, hogy egykor a romák téli szálláshelyükről ilyenkor indultak el vándorolni, míg április 8-án az 1971-es Londonban rendezett első világkongresszusukra, amelyen a küldöttek elfogadták a cigány nép szimbólumát, zászlaját, mottóját és himnuszát. A Cigányság Világnapjához kapcsolódóan a kiskundorozsmai művelődési házban családi napot rendezett a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, játékos sorversenyekkel, és természetesen zenével ünnepeltek. A rendezvény azonban nem csupán szabadidős programot kínált a helyi romáknak, hanem érdekérvényesítő jellege is volt, egy kiáltványt írtak ugyanis alá, amelyben megkérik Szeged városvezetését, hogy legyen érzékenyebb problémáikra.

Nagy Mihály

, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, azt szeretnék, hogy a cigányság képviselői civilek bevonásával és a helyi politikusokkal együttesen pozitív irányba mozdítsák el a városban élő romák helyzetét. „Kiáltványunkkal azt szeretnénk elérni, hogy a jelenlegi halogató politika változzon, amit nemcsak a szegedi városvezetés részéről lehet tapasztalni, hanem sajnos országos problémáról van szó. Mi tudjuk és érezzük, hogy nem törődnek velünk, ezért fogalmaztuk meg kiáltványunkat” – jelentette ki. Hozzátette, hiába van antiszegregációs terv Szegeden, nem valósul meg belőle semmi. Például az Árpa utcai cigányság helyzetéről egy szó sem esik a tervben, csak a Cserepes sori szegregátummal foglalkozik. Szerepel benne, hogy ez utóbbit felszámolják úgy, hogy az ott lakó bérlőket elhelyezik más bérleményekben, és a megüresedett lakásokat összenyitják a mellettük lévőkkel, hogy a nagyobb élettér révén javuljon az ott élők helyzete. „A valóság ezzel szemben az, hogy ha a Cserepesről elmegy valaki, akkor az IKV Zrt. kijön és lakhatatlanná teszik az adott ingatlant, hogy önkényes lakásfoglalók ne költözzenek oda. Azzal azonban, hogy kiszedik a nyílászárókat, négylakásos épületben a szomszédnak inkább csak rosszabb lesz a helyzete” – magyarázta Nagy Mihály. A Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke szerint ideje lenne komolyan venni az elmaradott szegedi romák helyzetét, és valódi megoldásokat keresni. Hangsúlyozta, nem várja el senki, hogy az önkormányzat viseljen minden anyagi terhet egy-egy program megvalósításánál, de érdemes lenne forrásokat keresni. Kiírások pedig adagnak, Nagy Mihály elmondta, tavaly például kiírták a komplex telep-programot, ám arra nem nyújtott be pályázatot a szegedi önkormányzat.

A szegedi cigányság által megfogalmazott kiáltvány:

„A Szegeden élő romák számos problémával szembesülnek a mindennapjaik során. A romák számára kevés a munkalehetőség, számos család annyira szegény, hogy hó végén nincs mit enniük. Sokan nyomorúságos lakáskörülmények között élnek, sokszor az alapvető higiéniai feltételek sem biztosítottak számukra. Rendezetlen lakhatási viszonyuk, státuszok következtében sokan olyan szociális juttatásoktól esnek el, melyek meghatározóak lennének boldogulásuk tekintetében. Kérjük, hogy a város és annak vezetése fejezze be a halogató magatartását és érdemben kezdjen el foglalkozni azokkal a problémákkal, melyekkel a helyi cigányság nap, mint nap szembesül! Kérjük, hogy vegye komolyan a helyi cigányság problémáit, és rendszeres időközönként, évente legalább 6 alkalommal, azaz legalább kéthavonta hívja össze az antiszegregációs fórumot! Kérjük, hogy a város a romák képviselőivel, valamint az őket segítő civilekkel és magánszemélyekkel közösen törekedjenek a romák nehézségeinek megoldására, a gondok enyhítésére!” – áll a kiáltványban, amit a rendezvényen kézjegyükkel láttak el a jelenlévők. Nagy Mihály, a Szegedi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arról tájékoztatott, hogy a dokumentumot a hét elején eljuttatják a városvezetéshez.

Arra kérik kiáltványukban a szegedi romák a városvezetést, hogy kezdjen el érdemben foglalkozni a helyi cigányság problémáival.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=624200

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. április 4.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.