Kultúra

A palesztinok bocsánatkérést követelnek az Eurovíziós Dalfesztiváltól zászlajuk betiltásáért

A palesztinok bocsánatkérést követelnek az Eurovíziós Dalfesztiváltól zászlajuk betiltásáért

2016. április 30., szombat
A palesztinok bocsánatkérést követelnek az Eurovíziós Dalfesztiváltól zászlajuk betiltásáért

A Palesztin Hatóság vezetői tiltakoztak és bocsánatkérést követeltek az Eurovíziós Dalfesztivál szervezőitől, mert tiltólistára helyezték a palesztin zászlót - értesült szombaton a Ynet, a Jediót Ahronót című újság honlapja.

Az idei eurovíziós dalfesztiválon tilos lesz számos zászló lengetése, a szervezők nem engedélyezik többek között az Iszlám Állam, Koszovó, Észak-Ciprus, a Dnyeszter-mellék, Baszkföld és a Krím félsziget zászlaját, valamint a palesztinok nemzeti lobogóját sem. Ez utóbbi zászló kitiltása miatt szombaton a palesztin vezetők levélben fordultak a dalverseny vezetőihez, amelyben "szégyenletes, elfogult és elfogadhatatlan" döntésnek nevezték zászlajuk tiltását, és bocsánatkérést követeltek. Csütörtökön a versenynek otthont adó Global Aréna nevű koncertterem honlapja tette közzé azoknak a zászlóknak listáját, amelyeket nem lehet mutatni és lengetni: megtiltották a kereskedelmi üzenetek, reklámok bemutatását és olyan üzenetek felmutatását, amelyek rossz színben tüntetnének fel a lakosság egy-egy csoportját, valamint betiltották bizonyos nemzetek vagy népcsoportok zászlaját is. Ebben a csoportban szerepel a palesztinok fekete-fehér-zöld-piros színű nemzeti jelképe is. A Száeb Erekát, a Palesztin Hatóság főtárgyalója által megfogalmazott tiltakozó levélben a palesztinok a rájuk vonatkozó döntés azonnali eltörlését követelték, és hangsúlyozták, hogy az idei versenyt rendező Svédország ismerte el elsőként hivatalosan Palesztinát. A dalfesztivál vezetősége a Spanyolországból érkező felháborodás miatt már kénytelen volt bocsánatot kérni Baszkföld zászlajának tiltása miatt, és ekkor bejelentették, hogy a korábban közzétett lista "még csak egy tervezet volt".

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.