Írjon nekünk

Közélet

Tovább dagad a Cserepes sori MSZP-s botrány: a szegedi civilek lerántják a leplet a városvezetés trükkjeiről

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

cserepes_sori_piac_tuntetes_03

A korábbi polgármester a Cserepes sori évközi bérleti díjemelést a szegedi vállalkozókat megcélzó sarcsorozat újabb állomásának tekinti. A CVU pedig Botkáék szokásos forgatókönyvére hívja fel a figyelmet: a várható tömeges felmondások után könnyebb lesz felszámolni a piacot, mondván, hogy nincs elég bérlő, csökken a forgalom…

Politikai okokat sejt a Cserepes sori piac bódébérleti díjainak emelése mögött Bartha László, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke, valamint a Civil Városi Unió is. A napokban több alkalommal is megírtuk, zúgolódnak, aláírásokat gyűjtenek, és akár a városháza előtti tüntetéstől sem riadnak vissza a piac kereskedői, hiszen az önkormányzat által kinevezett új (2002 óta MSZP-párttag, azóta minden helyi szocialista kampányban aktívan részt vevő, korábban Ujhelyi István közvetlen politikai munkatársaként tevékenykedő, egyértelműen pártkatonának tekinthető) ügyvezető, Rácz Attila három hónap működés után már drasztikusan emelni kívánja a bérleti díjakat.

mszp-hu-parttag-racz_attila

A Civil Városi Unió arra hívja fel a figyelmet, hogy a csaknem 92 százalékban tulajdonos baloldali vezetésű önkormányzat a már bevált gyakorlatot, az ismert forgatókönyvet alkalmazza a Cserepes sori piac esetében, ideje lenne tehát, hogy a szegediek ráébredjenek ezeknek az “olcsó trükköknek” a lényegére…

„Sokan talán nem is vették észre, hogy egy cég hiányzik a pályázati kiírások közül, nevezetesen a Cserepes Sori Piac Kft. Megkockáztatunk egy forgatókönyvet. Már reklámozzák a CBA érdekkörében az 5-ös út mellett megnyíló új Szegedi Zöldség és Gyümölcs Nagybani Piacot, amelynek legfőbb konkurense az éveken át Szegednek évi 100 milliós osztalékot és vagyonnövekedést hozó Dorozsmai Nagybani Piac. Lehetséges, hogy a Cserepes Sori Piac Kft. beolvad a Városkép és Piac Kft.-be? Ez esetben egy értékes ingatlan szabadulna fel, amit jó áron lehetne eladni akár valamelyik multi számára. Ez jól beleillene Botka ‘városfejlesztési’ elképzeléseibe, bár, hogy a szegedi kereskedők is így gondolnák-e, az már kérdéses…” – ez az idézet 2015 novemberében megjelent írásunból való. „Úgy tűnik, hogy sajnálatos módon ismét bennünket igazol az élet” – írják most portálunkhoz eljuttatott közleményükben.

„Mint arról a helyi sajtó beszámolt, közel duplájára emelik a Cserepes sori piac bérleti díjait a kereskedők számára. A hír hallatán nehéz nem észrevenni, hogy a Botka-féle ‘városfejlesztés’ egy újabb elemével állunk szemben. Nézzük a tényeket!

Tavaly májusban még Szentgyörgyi Pál is elégedett volt az előző igazgatóval

A Cserepes Sori Piac Kft. azon kevés önkormányzati cég egyike (mindössze kettő van – a másik a Dorozsmai Nagybani Piac, aminek jövője szintén kétséges…), amely nyereséggel dolgozik, minden évben jelentős mértékben hozzájárul a város vagyonának gyarapodásához. Az előző igazgatót különféle – pontosan meg nem meghatározott – szabálytalanságokra hivatkozva rendkívüli felmondással menesztette a városvezetés. Ezt megelőzően sem a taggyűlések, sem a felügyelőbizottság semmiféle szabálytalanságot nem tárt fel, azokkal kapcsolatban semmiféle észrevételt, esetleg feljelentést nem tett, holott ez kötelessége lett volna! Sőt, egy 2015. májusi taggyűlésen még maga Szentgyörgyi Pál alpolgármester ismerte el az igazgató tevékenységét. Ezt a felügyelő-bizottsági jegyzőkönyvek is bizonyítják. Érdekes lenne tájékoztatás arról, hogy vajon mi a felügyelőbizottság és az abban elnökként tevékenykedő szocialista képviselő, Kozma József véleménye a díjemelésekről, tudott-e róla, vagy került-e egyáltalán a kérdés a bizottság elé.

cserepes_sor010kf

A tavalyi évben két kisebbségi tulajdonrészt vásárolt ki a többségi tulajdonos város. Ezzel kapcsolatban két kérdés merül fel: vajon mi szükség volt az önkormányzati tulajdonrész növelésére, ha a meglévő birtokában is kényelmes döntési pozícióban volt a város valamennyi kérdésben, és vajon miként tudta Szentgyörgyi Pál alpolgármester meggyőzni a két tulajdonost, hogy a könyv szerinti érték alapján nagyjából 200 milliót érő üzletrészektől tizedáron, mintegy 21 millióért megváljanak?

Nógrádi Tibor: A többség nem igényelheti vissza az áfát
A Magyar Idők közben azt írja: a piac vezetése korábban közleményben azzal indokolta a döntést, hogy az új díjszabás tesz majd egyenlőséget a kereskedők között. Azt írták, hogy az elmúlt huszonöt évben a bérleti díjakban nem számolták fel az áfát, így a „díjemelés jelentős része a jogszabályok által kötelezően előírt áfa bevezetéséből ered, amely a kereskedőknek nem lesz többletkiadás, hiszen azt visszaigényelhetik”. Nógrádi Tibor tegnap azt hangsúlyozta, hogy a bérleti díj beszedése 2005 óta tárgyi és alanyi áfamentes tevékenység. Emiatt szerinte nem is kellett általános forgalmi adót szedni. “A kereskedők az áfát nem igényelhetik vissza, mert többségüknek olyan kicsi a forgalma, hogy nem folytatnak áfakörös tevékenységet. Egyértelmű, hogy azért emelik a kereskedők terheit, hogy tönkretegyék a piacot. A kérdés csak az, hogy a szegedi városvezetés milyen célra akarja megszerezni a piac területét” – fogalmazott Nógrádi Tibor.

Aki egy kicsit is ismeri a ‘Cserkó’ működését, pontosan tudja, hogy itt nem multimilliomos kereskedők működnek, jelentős részük kényszervállalkozó, akinek az emelés után esélye sem marad a fennmaradásra. Persze nem is ez a cél… A várható tömeges felmondások után könnyebb lesz felszámolni a piacot, mondván, hogy nincs elég bérlő, csökken a forgalom. (Ugyanezt a módszert alkalmazták az óvodabezárások ügyében is: először korlátozták a létszámot, majd a csökkenő létszámra hivatkozva bezárták az óvodákat…)

Civil kérdések a Cserepes sori ingatlan jövője kapcsán

Az, hogy a munkanélküliek, az ellehetetlenítettek száma megint nőni fog Szegeden, a ‘baloldalinak’ nevezett, a szolidaritást hangoztató, a szegediek érdekeit soha figyelembe nem vevő városvezetést egyáltalán nem zavarja. Mint ahogyan nem zavarja annak a több tízezernyi szegedinek a véleménye sem, akiknek kedvelt hétvégi programja volt a bolhapiac látogatása. Nem beszélve azokról az ezrekről, akik csak az itteni árakat tudják kifizetni. Indíthatunk egy tippjátékot: vajon milyen ingatlanmutyi készül megint, vajon melyik multi vetett szemet a területre?

Persze nem az első és vélhetőleg nem is az utolsó olyan eset ez, amikor a szegedi lakosság némán tűri Szeged lepusztítását. Elegendő csak a Mars téri botránysztorira, az elkaszinózott óvodára és bezárt társaira, a SZUE és a Partfürdő elkótyavetyélésére, az Árpád Nevelőotthonra, az Etelka sori 20 milliós garázsra, a lehetetlenné tett belvárosi kereskedőkre, a minden évben lezárt és felújított régi hídra, a tönkretett közlekedésre, az ország legdrágább parkolására gondolni. Kétségeink ne legyenek: a show folytatódik…

Persze ezeket a találgatásokat könnyűszerrel lehetne cáfolni: mondjuk úgy, hogy Botka László polgármester – esetleg a piacon – bejelentené, hogy a fentiek közül semmi sem igaz, a város célja továbbra is a Cserepes sori piac megtartása és gazdaságos üzemeltetése. Hogy erre mennyi az esély, annak megítélését az olvasókra bízzuk!” – írja a CVU.

Csak olcsó szlogen, hogy nem nőnek a szegedi lakosság terhei

„A rendszerben egy-egy cég vezetője szereplő, de a döntéseket nem ő hozza. Nem az a legfőbb probléma, hogy valaki MSZP-s, hanem az, hogy az eseményekből úgy tűnik, egyáltalán nem ért a piac vezetéséhez” – ezt már Bartha László korábbi polgármester mondta el portálunknak. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke úgy véli, átverték a kereskedőket, hiszen korábban szó sem volt a bérleti díjak emeléséről. „Politikai okokból sarcolják a kereskedőket, a megnövekedett terhek miatt kifizetett pénzek azokhoz jutnak, akik a baloldal szavazóbázisát adják” – magyarázta. Azt gondolja, a Cserepes sort érintő lépés a városháza azon döntései közé sorolható, amely a vállalkozói réteg életét nehezíti meg. „Mindössze olcsó szlogen Botka Lászlóék részéről, hogy a szegedi lakosság adóterhei nem nőnek, mert a vállalkozók, akik egyben munkát is adnak másoknak, szintén a városban élők közé tartoznak. Úgy gondolom, arra számítanak, hogy beletörődnek az áremelésbe a kereskedők.”

kozgyules22_gs
„Ostoba és buta kommunikáció a városháza részéről, hogy nem neveztek ki semmilyen posztokra MSZP-s pártembereket” – reagált arra, hogy a városvezetés eddig tagadta a pártemberek önkormányzati szférában történő helyzetbe hozását – miközben erre azért nem egy példa adódott. „Számomra elvi kérdés, hogy egy párt, csapat, egyesület azért indul el egy választáson, mert valamiféle vízióval rendelkezik. Nem az tehát a legnagyobb gond, ha pártfunkcionáriust jelölnek valamilyen pozícióba, csak értsen a dolgához! A TLKE is egy olyan csapat, amely akár holnap képes lenne átvenni a város irányítását megfelelő szakemberekkel, erre büszke vagyok, és nem eltitkolnám. Botka László azonban inkább kiskorúnak nézi a választókat, kritizálja az előző kurzust, pedig a gyakorlata azonos azzal, mint amit a legutóbbi közgyűlési többség gyakorolt” – vélekedett.

Megjegyezte, az előző év őszén két héttel a városházi döntés előtt megtippelték, hogy kiket neveznek ki az önkormányzati cégek élére, s ezek a sejtések be is igazolódtak. Szerinte nem lehet a cégvezetőkre hárítani csak a felelősséget, jóval fontosabb a kinevező, tehát a városvezető szerepe. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke azt is megjegyezte, vitathatatlan, hogy társadalom egyes rétegeinek elengedhetetlenül szüksége van erre a piacra, ők ezért a cég minden bevételét fejlesztési célokra forgatnák vissza, amíg az előző vezető alatt részben megújult piac teljesen korszerűvé nem válik. Egységes, kiszámítható rendszert építenének fel, ami kereskedőnek és vásárlónak is jó.

A korábbi polgármester a Cserepes sori évközi bérleti díjemelést a szegedi vállalkozókat megcélzó sarcsorozat újabb á…

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 19.

Hirdetés

Kommentek

Közélet

Van, akinek a túlélést jelenti egy kinőtt kabát

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

És van, akinek egy tányér paprikás krumpli fejedelmi lakomát. Ma sok hajléktalannak volt szerencséje Szegeden.

Tovább olvasom

Közélet

A legkisebbek a legnagyobb hősök: lilába borult a Dóm

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Minden 10. gyerek koraszülöttként érkezik a világra Magyarországon.

Tovább olvasom

Közélet

Becsöngetés és eladás a Déli Szóban – lapozza online!

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.
/var/www/szma/stab/szmamanager.jpg

Megjelent:

Szerző:

A Déli Szó huszonegyedik számát november 17-től vehetik kezükbe a Szegeden és a környező településeken élők.

Tovább olvasom

Aktuál