Közélet

Szijjártó: huszonöt évnyi sikertörténet a magyar-balti együttműködés

Szijjártó: huszonöt évnyi sikertörténet a magyar-balti együttműködés

2016. március 16., szerda
Szijjártó: huszonöt évnyi sikertörténet a magyar-balti együttműködés
Szijjártó Péter; KALJURAND, Marina

Huszonöt évnyi sikertörténetként értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Magyarország és a balti országok együttműködését szerdán Budapesten, újságírók előtt.

A Külügyi és Külgazdasági Intézetben rendezett magyar-balti diplomáciai fórumon mondott beszéde után a tárcavezető úgy nyilatkozott: a balti államokkal folytatott együttműködés mindig a magyar külpolitika középpontjában állt. Három területen rendkívül szoros a kooperáció: a NATO bővítése, a külső határok védelmének fontossága és a keleti partnerség - mondta.

Szijjártó Péter

közölte, egy-két héten belül Magyarország diplomáciai jelenléte újraindul Tallinnban, mert egy diplomatát Helsinkiből, aki ott jelenleg is a magyar-észt kapcsolatokkal foglalkozik, Tallinnba küldenek és az ottani kulturális intézetben fogja végezni a munkáját. Amikor Észtország átveszi az EU soros elnöki pozícióját, olyan diplomáciai képviselettel kell rendelkeznünk Tallinnban, amely az együttműködésünket az elnökséggel gördülékennyé teszi - mondta. A magyar-balti együttműködés területeiről kifejtette: a szövetséget kelet felől érő kihívásokra az egyik legjobb válasz a NATO bővítése, ezért támogatják a potenciális tagjelöltek, Bosznia-Hercegovina, Grúzia és Macedónia felkészülését. A külső határvédelem jelentőségét is hangsúlyozta, és azt mondta: nem fogadják el, hogy a kötelező befogadási kvótát automatizmussá tegye bármely uniós intézmény. Magyarország és a balti országok minél szorosabbra akarják fűzni a kapcsolatot a keleti partnerség országaival, mert így biztonságosabbá tehetik a keleti szomszédságot - magyarázta. Szijjártó Péter a fórumon tartott beszédében elmondta: az elmúlt időben sok olyan komoly kihívással kellett szembesülniük, amelyre nem számítottak, és idén még súlyosabb kihívások várhatók. Ilyen körülmények közepette ünneplik idén a Magyarország és a balti államok közötti diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 25. évfordulóját. Mindhárom balti ország stabil, meghízható partnere volt Magyarországnak az elmúlt huszonöt évben - mutatott rá. A külügyminiszter kijelentette: a balti államokkal ápolt kapcsolatoknak pragmatikus és érzelmi alapja is van, hiszen sok közös szál kötötte össze őket a múltban is, ilyen a kommunista diktatúra alatti elnyomás, a szabadság visszanyeréséért tett erőfeszítések és a transzatlanti integrációban elért sikerek. Magyarország büszke arra, hogy nemrég részt vett a balti térség légtérvédelmében, és kész folytatni ezt az együttműködést - közölte. Szijjártó Péter arra is kitért, hogy Magyarországnak és a balti államoknak fontos a keleti partnerség kezdeményezés, hiszen a biztonsági kihívások keletről is tapasztalhatók, nemcsak délről. A keleti partnerséget hatékonyabbá és sikeresebbé kell tenni, és ebben segíthet a fehérorosz külügyminiszter csütörtöki budapesti látogatása is - mondta.

Marina Kaljurand

észt külügyminiszter arról beszélt, hogy Magyarországot és Észtországot összeköti a közös történelem, és most is hasonló helyzetben vannak az euroatlanti térségben. Hasonló kihívásokkal néznek szembe, hasonló értékeket követnek, és minden korábbinál több szál köti össze az országokat - mutatott rá. Hozzátette: Magyarország és Észtország több mint barátok, "ugyanannak a fának az ágai". Az észt tárcavezető hangoztatta: erős és egységes EU-ra, erős transzatlanti kötelékekre van szükség, és így megbirkózhatnak az előttük álló kihívásokkal.

Rasa Noreikiené

litván gazdasági miniszterhelyettes kiemelte: a magyar-litván kapcsolatok az elmúlt években minden területen fejlődtek, és most együtt néznek szembe a kihívásokkal. A diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 25. évfordulója jó alkalom, hogy a kapcsolatépítés irányait megszabják, és ebben nagy szerephez juthat a gazdasági együttműködés - mondta. Hozzáfűzte: ezt szolgálja a szerdai magyar-balti üzleti fórum.

Andrejs Pildegovics

lett külügyi államtitkár hangsúlyozta: nagyon szoros a kapcsolat Magyarország és a balti államok között, együtt alakítják a jövőjüket. A lett diplomata kiemelte a keleti partnerség jelentőségét, de - mint mondta - ez nem jelenti azt, hogy a balti országoknak csak a keleti szomszédság lenne fontos, más régiókban is jelentős vállalásokat tesznek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.