Közélet

Szegedi drónosok: szabálytalanul reptették gépüket a 444.hu újságírói + FOTÓK, VIDEÓ

Szegedi drónosok: szabálytalanul reptették gépüket a 444.hu újságírói + FOTÓK, VIDEÓ

2016. március 18., péntek
Szegedi drónosok: szabálytalanul reptették gépüket a 444.hu újságírói + FOTÓK, VIDEÓ
dron01_gs

Az új technológia jogi szabályozása mögött még sok a kérdőjel, de a hatóság emberei azok betartásával jártak el Felcsúton. Nem mindegy, hogy szabadidős tevékenység, vagy munka céljából irányítunk drónt. Esküvői videókon kívül, akár egy épületfelújítás előtt is hasznát láthatjuk az eszköznek.

„Korábban nem foglaltak le drónt, ez precedens értékű” – a

DronMedia.hu

csapatával beszélgettünk az egyre népszerűbb személyzet nélküli légi járművekről, azok kezeléséről, s használatának most kialakuló hazai szabályozásáról. Ezt megelőzően is indítottak szabálysértési eljárásokat, de a két

drónlefoglalás

miatt most került a közvélemény érdeklődésének középpontjába a kérdés. Ugyan van jelenleg is szabályozása az eszköz használatának, de most készül az a magyar törvénytervezet, amely az európai uniós jogharmonizációnak megfelelően kezeli a problémakört. Biztos információk még nincsenek, de az eddig kiszivárgott elképzelések szerint kilónként sorolnák be a drónokat, bejelentési kötelezettség lenne, így kevésbé bürokratikus út válna szükségessé a céges felhasználáshoz.

A technológia előrébb jár, mint a törvényhozás

„Öt-hat éve érhetőek el a drónok a kereskedelemben is, de ehhez kellett az is, hogy fejlődjenek. Olyan ez, mint az internet, katonai célokra készült, de ma már nagyon sok civil használja. A drón tipikusan az az eszköz, amely esetében a technológia előrébb jár, mint a törvényhozás” - magyarázták. Az Egyesült Államokban már szállítanak ki vele ételt, postai csomagokat, sőt a legújabb drónok már egy embert is elbírnak. Japánban már korlátozni kell használatukat, annyira elterjedtek. Az újabb és újabb gépek egyre fejlettebbek, a nemrég megjelent Phantom 4-et már nem lehet neki vezetni a falnak sem. Az áruk változó, a legolcsóbb, „teszkós” drónok már tíz-tizenötezer forinttól elérhetőek, de aki komoly gépet szeretne, annak mélyebben a zsebébe kell nyúlni: egy kétkezelős gép (operatőr, vezető) akár kétmillióba is kerülhet, ez utóbbit akár nagyobb szélben is lehet használni, a kamera korrigálja a drón mozgása miatti nehézségeket. https://www.youtube.com/watch?v=gLC0HVipOf8 „Ma Európában elsősorban fényképezésre és videózásra használják. Rájöttek az emberek, hogy teljesen más szemszögből lehet anyagot készíteni. Egyre többen egészítik ki a hagyományos esküvői videókat drónfelvételekkel” - mutattak rá.

Tombácz Ferenc

épületek felújításához is hasznosnak tartja, állványozás, vagy ipari alpinisták nélkül feltárhatóak a homlokzat, vagy a tető legapróbb hibái. Készítettek a Természetjáró Szövetségnek felvételt az évekkel ezelőtt leégett mezőhegyesi magtárról, nem egy koncerten is videóztak az eszközzel. Három hónapot forgattak a migrációs válság alatt, dolgoztak az ABC News-nak, az Emmy-díjas

David Muir

műsorában is leadták felvételeiket. Tombácz Ferenc kiemelte, nagyon profi és egyben barátságos volt az amerikai televízió stábja. „Szerettünk volna forgatni a szerb oldalról, mikor Röszkén vízágyút használtak a migránsok ellen. Kerestük a felelős parancsnokot, de csak azt a választ kaptuk: nem szabad, de ennek ellenére repülhetünk, csak ne lepődjünk meg, ha egy mesterlövész lelövi a drónunkat” – mesélte Tombácz Ferenc arról, hogy miért nem készítettek felvételeket a röszkei zavargásokról. Felmerülhet az a kérdés is, hogy vajon a csempészek a határzár kiépülésével cigarettát, vagy más tiltott árukat behozhatnak-e ilyen eszközökkel. „A Nemzeti Adó- és Vámhivatal most ruházott be légpárnás hajókba, éjjellátó készülékekbe, drónokba. A határőrök és a vámosok is védik a határt folyamatos őrjáratokkal. Öngyilkosság lenne megkísérelni a csempészetet" - fejtette kivéleményét Tombácz.

dron11_gs

Más szabályozás vonatkozik a munkaeszközre, s más a hobbi felhasználású drónra

„Ketté kell választani a hobbi célú és a céges – hivatalos, ellenszolgáltatásért cserébe végzett - felhasználást” – mondta

Varga Zsolt

. Ha valaki szabadidős célra vásárol magának gépet, akkor nyugodtan használhatja saját területén, de közterületeken nem, s bármilyen baleset esetén minden felelősség őt terheli. „Állíthatják azt a 444-esekről, hogy ők is e kategóriába tartoznak, azonban ezzel két probléma van: elmondták, hogy melyik médiumnak forgatnak, s egyben más magánterülete fölött repültek, nagyon közel egy védett személy ingatlanához” – vélekedett Varga Zsolt. Céges felhasználáshoz kell egy vezetői engedély a drónhoz, hivatalos nevén egyedi tevékenységi engedély, amelyben feltüntetik, hogy az adott személy mit és mennyi ideig vezethet. Szükséges felelősségbiztosítás és egy, a Nemzeti Légügyi Hatóság által kiállított, légtérengedély. Repüléstől függően munkavédelmi terv, s további engedélyek beszerzése is követelmény lehet, konkrét példa is előkerült, az Aggteleki Nemzeti Parkban zajló forgatáshoz az engedélyek beszerzése akár hetven nap is lehet, ezen kívül a határ közelsége miatt a szlovák hatóságoknak is hozzá kellett járulniuk a repüléshez, szinte ugyanazok a szabályok vonatkoztak rájuk, mint egy valódi repülőgépre. „Ezek egyike sem volt meg a

444-es srácoknak

, ezért egyszerű a válasz: nem szabályosan repült a drónjuk” – foglalta össze az eddig elmondottakat Varga Zsolt. Az eszköz lefoglalásáról a rendőr saját hatáskörben dönt, de vissza kell adnia a későbbiekben az elkobzott tárgyat. Azt gondolják, miután az eljárás nem a rendőrséghez tartozik, így az ügy a Nemzeti Légügyi Hatósághoz fog átkerülni.

Nem mindegy, hogy szabadidős tevékenység, vagy munka céljából irányítunk drónt.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=618338

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 18.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.