Közélet

Összefogás a Holt-Tisza rehabilitációjáért - 2624 aláírást gyűjtöttek a civilek + FOTÓK

Összefogás a Holt-Tisza rehabilitációjáért - 2624 aláírást gyűjtöttek a civilek + FOTÓK

2016. március 21., hétfő
Összefogás a Holt-Tisza rehabilitációjáért - 2624 aláírást gyűjtöttek a civilek + FOTÓK
holt_tisza002kf

„Ismét strandot szeretnénk, nem pedig szúnyogtelepet” – fogalmazták meg a gyálai Holt-Tiszával kapcsolatos kérésüket civilek B. Nagy László országgyűlési képviselőnek, amit 2624 aláírással is nyomatékosítottak. A politikus elmondta, 3,5 millió köbméter szennyezett iszapot kell kitakarítani a holtágból, aminek a rehabilitációja reményei szerint már jövőre elkezdődhet.

Sikeres volt a januárban indult

aláírásgyűjtés

a Holt-Tisza rehabilitációjáért, a Klebelsbergtelepért Alapítvány és a Klebelsbergtelepi Polgári Kör Egyesület képviselői személyesen nyújtottak át 2624 aláírást B. Nagy László országgyűlési képviselőnek.

Február közepére a városrész lakóinak 96%-a már szignózta a dokumentumot

, mostanra pedig több támogatót tudnak maguk mögött, mint amennyien ott élnek. „Egy koszos víz mellett élünk, és nagyon szeretnénk azt az állapotát visszakapni a területnek, ami az 1960-as évekig volt, akkor ugyanis strand működött Klebelsbergtelepen, nem pedig szúnyogtelep” – fogalmazott

Nacsa Jánosné Marika

az aláírásgyűjtő ívek átadásakor. A lakosok remélik, hogy most végre tényleg lendületet kap több évtizedes küzdelmük, amit a holtág megmentéséért indítottak, és arra is kérték B. Nagy Lászlót, hogy kérésüket jutassa el

Orbán Viktor

miniszterelnöknek is, aki a tervek szerint hamarosan Szegedre látogat.

sajttaj_holt_tisza_b_nagy_laszlo_gs

B. Nagy emlékeztetett, hogy tavaly októberben a gyálaréti Holt-Tisza rehabilitációjáról tartott

lakossági fórumon

ígéretet tett arra, hogy közbenjár az ügyben, s ő javasolta az aláírásgyűjtést is a lakosoknak. Mint elmondta, tapasztalatai szerint hatásos, ha egy politikus maga mögött tudja az érintettek támogatását, és erről egy hosszú listát is fel tud mutatni. A fideszes politikus elmondta, a klebelsbergtelepi Tisza gátnál induló és a szerb államhatárig összességében 18 kilométeres holtágat mesterségesen három részre osztották, hogy a Feketevíznek, vagy Dög-Tiszának nevezett része ne szennyezze a többi vízfelületet. A következő szakasz alapvetően horgászterület és a Fehérpart nevet kapta, onnan pedig a szerb határig tart a holtág harmadik, különálló része. Az első szakasz, vagyis a Feketevíz rehabilitációja a legsürgetőbb a szakemberek szerint, amit egyébként termálvizével a mai napig szennyez egy cég. Ebben a mederben 4,5-5 méter mélységig olyan szerves anyagokkal és nehézfémekkel szennyezett iszap van, hogy az élővilág szinte teljesen kipusztult. B. Nagy kitért arra is, hogy a szúnyoglárvák számára viszont ideális keltetőhely a holtág, 4-500 lárva is lehet egy liternyi vízben. „A szúnyoginvázió nemcsak kellemetlen, hanem egészségügyi kockázatokat is rejt, a térségünkben ugyanis az országos átlaghoz képest is nagyobb arányban van jelen a szívférgesség, ami kutyákra veszélyes, illetve a bőrférgesség, aminek viszont humán-egészségügyi kockázatai is vannak” – hangsúlyozta B. Nagy László. A politikus közölte, 60-70 hektárnyi területet kell rendbe tenni, a becslések szerint mintegy 3,5 millió köbméter szennyezett iszapot kell kikotorni a Feketevíz medréből, és ez várhatóan 2 milliárd 588 millió forintba fog kerülni. „A vízfelület állami tulajdonban van, kezelője az ATIVIZIG, mely már több tervezetet készített a holtág rehabilitációjára. Ezeket a szakmai anyagokat

Pintér Sándor

belügyminiszterhez juttattam el, és bízom benne, hogy 2017-ben elkezdődhetnek a munkálatok” – közölte B. Nagy László. Hozzáfűzte, az önkormányzat részéről ellenállás nincs, egy tavalyi levelükben kifejtették, hogy nem ők a tulajdonosok, nincs ráhatásuk az ügyre, ezért B. Nagy reméli, hogy nem is fogják akadályozni a beruházást, ha meglesznek rá a források.

sajttaj_holt_tisza03_gs

„Az egész városra nézve az elmúlt 40-50 év legjelentősebb környezeti beruházásról van szó, ami meg fogja határozni Szeged élhetőségét a következő évtizedekben” – hangsúlyozta

Nógrádi Tibor

, a Fidesz helyi szervezetének elnöke. Az érintett körzet önkormányzati képviselője – aki a civilek és B. Nagy László között közvetítői szerepet is felvállalt – úgy értékelte, nagy esélyt kapott a választókörzet és Szeged is azzal, hogy tavaly új lendületet vett a Holt-Tisza rehabilitációja.

"Ismét strandot szeretnénk, nem pedig szúnyogtelepet" - 2,58 milliárd forintba kerül a Holt-Tisza rehabilitációja, a... Közzétette: Szegedma Hírportál2016. március 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.