Írjon nekünk

Gazdaság

Menekül a Cserepes sori piac igazgatója a bérlők elől – a sajtó megjelenésére hivatkozva nem tárgyalt senkivel

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

cserepes_sori_piac01_gs

A díjemelés és az áfabevezetés miatt felháborodott Cserepes sori piac bérlői megbeszélésre invitálták a társaság élére januárban kinevezett Rácz Attilát szombaton délután, aki meghallgatta a kereskedők érveit és kérdéseit, majd elviharzott, mondván, mivel jelen van a sajtó, nem kíván semmilyen felvetésre reagálni.

„Idehívtak engem, arról volt szó, hogy beszélgetni fogok a kereskedőkkel. Ennek ellenére önök idecsődítették a sajtót, és ebből egy médiaeseményt kreálnak, amihez sok sikert kívánok, de ebben nem kívánok részt venni” – mindössze ennyit mondott Rácz Attila ügyvezető igazgató a Cserepes sori piac bérlőinek, vagyis megjelenésünk nyomán egy álindokot talált arra, hogy ne kelljen semmilyen kérdésre válaszolnia az érintetteknek és gyorsan el is hagyta a helyszínt, amit a bérlők zúgolódva és tapssal fogadtak. Azt is megtiltotta egyébként az MSZP-s cégvezető, hogy a sajtó képviselői felvételeket készítsenek a helyszínen, így – hogy elkerüljük a jogsértést – a piac területén kívül beszélgettünk a kereskedők képviselőivel, fotóink is közterületen készültek.

Ahogy megírtuk, a zúgolódó árusok múlt hét szerdai demonstrációjuk után egy petíciót juttattak el Rácz Attilához, melyben kifogásolták az április elsejétől tervezett díjemelések mértékét, illetve az áfa bevezetését, mondván, hogy azt a bérlők zöme nem tudja visszaigényelni, ráadásul ha valaki területet ad bérbe, akkor nem köteles áfát felszámolni, bár erről dönthet a társaság. A bérlők felvetették azt is, hogy a díjemelés hátterében az állhat, hogy tönkre akarják tenni a kereskedőket, mert ha nem tudják kifizetni a bérleti díjat és odébbállnak, akkor sokkal könnyebb lesz eladni a területet, és például egy újabb áruházláncot felhúzni a helyére. Ez utóbbit pedzegette a baloldali Népszabadság is, mint írták, a piac területe „csokos lakóparknak is kiválóan alkalmas lenne, ha a városnak sikerülne innen politikai veszteség nélkül kiszorítani a szegényeit”.

Rácz Attila korábbi megkeresésünkre azt közölte, hogy nem tekinti a kereskedők megkeresésének a petíciót, és azt is írta, hogy vele bárki tárgyalhat, csak előzetesen időpontot kell egyeztetni titkárnőjével. Az új díjszabást igazságosnak nevezte, az áfa bevezetése pedig szerinte a „hatékony, racionális gazdálkodás feltétele”, illetve arról is tájékoztatott, hogy a pavilont bérlők kétharmada vissza tudja igényelni a 27%-os áfát a fizetendő díjból. Nehezményezte, hogy a sajtón keresztül üzengetnek neki a kereskedők, majd felvette a kesztyűt, és a szegedi MSZP-s önkormányzat kezében lévő médián keresztül elkezdte kiteregetni az előző ügyvezető állítólagos szennyesét. Bár azt, hogy ez miként is hozható összefüggésbe az áremeléssel és az áfa bevezetésével, a Cserepes sori piac bérlői sem értik. „Ha voltak visszásságok a piacon, akkor annak van egy jogi útja, de nem az, hogy mindenkit egységesen sanyargatnak!” – így összegezték a kérdést a Cserkó – Árusok a Facebookon csoport tagjai, ők ugyanis inkább arra kíváncsiak, miként lehet azt nyilatkozni egyes médiumoknak, hogy az új díjszabási rendszerrel jobban járnak a bérlők, amikor például a 2500 forintos helypénz helyett 4100-at kellene fizetniük…

cserepes_sor_piac0_gs

A piac szombati zárása utáni időpontra időzített megbeszélésen a bérlők mellett egyébként megjelent Rózsavölgyi József Fidesz-L.É.T.-es önkormányzati képviselő, láttuk a Civil Városi Unió titkárát, Beck Gábort is, a Tisza Lajos Közéleti Egyesületet pedig Német Ferenc képviselte. Miután a piac igazgatója válasz nélkül hagyva a bérlőket elviharzott, felvetődött, hogy egyesületet alapítanak, hogy hatékonyabban tudják érdekeiket képviselni. A piacosok által kezdeményezett aláírásgyűjtés egyébként tovább folytatódik, szombatig 4600-an fejezték ki támogatásukat aláírásukkal.

A kereskedők egyik képviselője, Hamza János a sikertelen találkozó után portálunknak kifejtette, nem elfogadható, hogy a piacvezetés diktál, a bérlőnek pedig semmihez nincs joga. Úgy értékelte, hogy Rácz Attila egyes sajtóorgánumoknak adott nyilatkozataiban ködösít, pont ezért szerették volna, hogy a szombati megbeszélésen valljon végre színt. Hangsúlyozta, nem mondanak le a tervükről, hogy a városháza előtt fognak demonstrálni, szeretnék elérni, hogy a bérlők által választott háromfős bizottsággal üljenek le tárgyalni, hogy valamiféle kompromisszumra jussanak a felek.

Váczi Zoltán azt hangsúlyozta, hogy a piac gazdasági adatai nem indokolják a jelentős díjemelést, illetve fontos tudni, hogy az áfa bevezetése sem kötelező a hatályos törvény értelmében, amennyiben valaki területet ad bérbe, ráadásul ez nem szolgálja a bérlők érdekeit sem. Váczi Tibor leszögezte, elmennek a végletekig, nem fogják aláírni az új szerződést, szerinte elképzelhető, hogy hamarosan 80%-kal kevesebb árus lesz a piacon…

A sajtó képviselői előtt nem volt hajlandó reagálni a Cserepes sori piac bérlőinek kérdéseire Rácz Attila, az intézmény MSZP-s igazgatója – KLIKK: http://szegedma.hu/?p=621663

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 26.

Hirdetés

Kommentek

Gazdaság

Nem bír magával a magyar GDP

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

3,6-3,8 százalékot ugrott fölfelé – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tovább olvasom

Gazdaság

Ilyen lesz Csongrád megye jövője

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Egészen 2030-ig ad majd kapaszkodókat a Csongrád Megye Gazdasági Jövőképe Program, amely a lehetséges kitörési pontokat vizsgálja.

Tovább olvasom

Gazdaság

Megvan, mikor kapják meg a plusz pénzt a nyugdíjasok

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Pénteken Novák Katalin lerántja a leplet a novemberi nyugdíjkifizetésekről – írja a portfolio.hu.

Tovább olvasom

Aktuál