Közélet

Május elején Prágában találkoznak a visegrádi, skandináv és balti országok külügyminiszterei

Május elején Prágában találkoznak a visegrádi, skandináv és balti országok külügyminiszterei

2016. március 15., kedd
Május elején Prágában találkoznak a visegrádi, skandináv és balti országok külügyminiszterei

Május elején Prágában találkoznak a visegrádi (V4), a skandináv és a balti országok külügyminiszterei - jelentette be Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter kedden Prágában, miután tárgyalásokat folytatott Margot Wallström svéd külügyminiszterrel. Ezt megelőzően áprilisban Lettországban találkoznak ugyanebben a formátumban a külügyi tárcavezetők.

"Meghívtam a külügyminiszter asszonyt Prágába, arra a találkozóra, amelyre május 3-án és 4-én kerül sor a skandináv, a balti és a visegrádi országokkal" - mondta

Zaorálek

újságíróknak a kétoldalú megbeszélések szünetében. Prágai diplomáciai értesülések szerint a májusi külügyminiszteri találkozó legfőbb témái az orosz-ukrán viszony, a keleti partnerség programja, valamint az energiabiztonság kérdései lesznek. A V4-ek és más országok közti együttműködés bővítéséről a cseh és a lengyel államfő,

Milos Zeman

és

Andrzej Duda

is tárgyalt a nap folyamán Prágában. Duda a megbeszélések után újságírók előtt azon véleményének adott hangot, hogy a visegrádi csoport súlya az utóbbi évben elsősorban a migránsválság következtében nőtt. Zeman és Duda egyetértett abban, hogy a V4-eknek szorosabb kapcsolatra kell törekedniük a közép-európai régió északi és déli államaival is. "Szóba került a visegrádi négyeken kívüli szélesebb együttműködés is az úgynevezett ABC - tehát az Adriai-tenger, Baltikum, Fekete-tenger (a rövidítés a lengyel nevek kezdőbetűiből áll) - háromszögben - nyilatkozta Andrzej Duda. Megjegyezte: a közös közlekedési infrastrukturális és gazdasági projektek lehetnének mindenki számára hasznosak. A visegrádi csoport - Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia - soros elnöki tisztségét Csehország tölti be, így a tárgyalásokat Prága kezdeményezi.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.