Közélet

Lezárult a vizsgálat – a betegszállító cég hagyta a kórházban éjszakázni az idős házaspárt Szegeden

Lezárult a vizsgálat – a betegszállító cég hagyta a kórházban éjszakázni az idős házaspárt Szegeden

2016. március 10., csütörtök
Lezárult a vizsgálat – a betegszállító cég hagyta a kórházban éjszakázni az idős házaspárt Szegeden
korhaz01_gs

A SZEGEDma.hu megkeresése nyomán indított vizsgálatot az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezete, hogy miként fordulhatott elő, hogy a II. Kórházban volt kénytelen tölteni az egész éjszakát egy idős rákos beteg férfi feleségével. Zentay Attila regionális igazgató arról tájékoztatott, hogy a betegszállítást végző szolgáltató nem végezte el a feladatát.

Ahogy

beszámoltunk róla

, több mint 12 órát töltött

László Péterné

beteg férjével a II. Kórház urológiai osztályán a folyosón ácsorogva, a klinika által megrendelt betegszállító ugyanis nem érkezett meg a páciensért. Az asszonyt azt háborította fel, hogy az 1820-as számon hiába érdeklődött, azt állították neki és családtagjainak, hogy nem rendeltek betegszállítást férjének. A klinika nem kívánt nyilatkozni az esetről, de annyit tájékoztatást nyújtottak, hogy megrendelték a betegszállítást február 16-án este, és mivel a hívások a mentőkhöz futnak be, az Országos Mentőszolgálat Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetéhez fordultunk.

Zentay Attila

regionális igazgató arról tájékoztatott, hogy a férfi hazaszállítását 21 óra 49 perckor rendelte meg az egészségügyi intézmény. A bejelentés során tájékoztatták a kórházat arról is, hogy rendkívül leterhelt az ügyeletes betegszállító, ezért több órát kell várakozni a kocsira, majd a betegszállítás irányító 21 óra 55 perckor adta át a feladatot az ügyeletben lévő autónak. László Péterné másnap reggel jelezte, hogy vitték haza a betegek, ekkor az irányító két betegszállítást végző szolgáltatóval is felvette a kapcsolatot, hogy mihamarabb hazajusson a beteg, végül az éjszakai szállítást el nem végző szolgáltató diszpécserének adta át a feladatot. A férfiért végül 10 óra 30 körül érkezett meg a betegszállító.

„Az Országos Mentőszolgálat Szegedi Betegszállítás Irányító Csoportjának munkatársai szabályosan jártak el, és mindent elkövettek a beteg hazaszállítása érdekében” – összegezte a vizsgálat eredményét Zentay Attila.

A regionális igazgatótól megtudtuk, hogy az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a betegszállítások bejelentését fogadja, azokat rendszerezi, majd a területi kötelezettség és az ügyeleti rend alapján továbbítja az illetékes betegszállítók felé. Az OMSZ-től kapott feladatokat a betegszállítók csoportosítják és osztják el szállítóegységeik között. Érdemes tudni, hogy 22 és reggel 6 óra között, valamint pihenő- és munkaszüneti napokon kizárólag ügyeleti betegszállítás történik, vagyis csak a sürgősségi betegellátó osztályok, betegfogadó helyek által ellátott beteget hazaszállítását kell elvégezni, legalább 6 órán belül.

A klinika megrendelte a betegszállítást, az OMSZ át is adta a feladatot a betegszállítónak, a szolgáltató azonban mégsem ment a rákos beteg férfiért.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=616563

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.