Közélet

Bartha László: A Virág szerződése alapján tárgyaljon az IKV a korábbi bérlőkkel is!

Bartha László: A Virág szerződése alapján tárgyaljon az IKV a korábbi bérlőkkel is!

2016. március 7., hétfő
Bartha László: A Virág szerződése alapján tárgyaljon az IKV a korábbi bérlőkkel is!
virag_cukraszda0_gs

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke dicsérte a korábban közérdekű adatigényléssel kikért szerződés tartalmát, de hozzátette, ezeket a lehetőségeket nemcsak az új, hanem a régi bérlők számára is biztosítani kell.

„Le a kalappal az IKV előtt, végre egy olyan szerződés, ami figyelembe veszi a vállalkozók érdekeit” – aki követte a Tisza Lajos Közéleti Egyesület és az IKV Zrt.

levelezésének történetét

, elsőre meglepődhet azon, hogy e szavakat

Bartha László

, az egyesület elnöke nyilatkozta lapunknak. Még tavaly

november közepén

kérte ki a szervezet a Virág cukrászda bérleti szerződését az IKV-tól. A választ elküldték

Kardos Kálmán

, az önkormányzati cég vezérigazgatója tájékoztatása szerint, azonban a Tisza Lajos Közéleti Egyesülethez ez nem érkezett meg. Végül a SZEGEDma közvetítésének köszönhetően az újból feladott levél rövid idő alatt a címzett postaládájában landolt. A történet azonban nem jutott itt nyugvópontra, mert a szerződést nem tartalmazta az említett boríték, csak azt, hogy a szegedvaros.hu honlapon érdemes keresni a dokumentumot. Ezt követően fordult a Tisza Lajos Közéleti Egyesület közérdekű adatigényléssel az IKV-hoz, s ezt már teljesítette az önkormányzati cég. „Gyakran kritizálunk, de el kell ismerni, ez egy jó irány” – mondta Bartha László a dokumentumok megtekintését követően. Kiemelte, nincs bérleti jogvásárlás, amely lehetővé teszi, hogy nagy összegű forrás nélkül is megkezdhesse a vállalkozás működését, csupán kéthavi bérleti díj (kaució) megfizetése szükséges. A Kis és Nagy Virág bérleti díja négyzetméterenként nettó 886 forint havonta, ami nagyon korrekt ahhoz képest, hogy információink szerint jellemzően 1600 forintos áron bérelhetőek hasonló helyiségek, ez utóbbit szinte kitermelhetetlennek tartjuk – magyarázta a volt polgármester. Hangsúlyozta, a korábbi hírekkel ellentétben határozatlan időre kötötték a szerződést. Azt gondolja, hogy ez perspektívát és tervezhetőségét biztosít a vállalkozónak. Pozitívnak tartja, hogy az említett bérleti díjat a tevékenység megkezdésétől kell fizetni, de meghatározza, hogy az egyik részt hat, a másikat pedig tizenkét hónapon belül meg kell nyitni.

kozgyules22_gs

Mindkét fél kölcsönösen lemondott a rendes felmondásról öt évig, ez tizenöt évvel meghosszabbítják, amennyiben a bérlő minimum bruttó százmillió forint értékben gépészeti felújítást végez. Külön pont foglalkozik a további felújításokkal, e szerint a helyiség korszerűsítése esetén külön szerződést kötnek, amely tartalmazza, hogy a költségek kit, milyen arányban terhelnek, s a munkálatok alatt, majd a befejezést követően milyen mértékű díjfizetést vár a bérlőre. Bartha úgy látja, ennek szabályozása fontos, hiszen ezzel gyarapodik a város vagyona, akkor is, ha esetleg ezért cserébe kedvezményeket kap a bérlő. A Tisza Lajos Közéleti Egyesület újabb válaszlevelében kérte, tisztázza az IKV, hogy pontosan milyen megosztási arányt értenek a korábban említett felújítási munkálatok költségei esetén. Bartha azt javasolja, más bérlőknél is vegyék figyelembe, hogy a város ingatlanjainak értékét növelték beruházásaikkal. „Amit nem értünk az az, hogy mi lesz a hosszú ideje meglévő bérlővel. Hiszen a viszonyok változnak, ezt az IKV is látja, ezért érdemes lenne a többi ügyféllel is tárgyalni” – vélekedett Bartha László, aki elkerülhetetlennek tartja, hogy a Virág cukrászda bérleti feltételeinek ismertté válását követően ne üljön le a cég a többi bérlővel. Azt mondta, el kell kezdeni azon gondolkodni, hogy milyen kompenzációt kapjanak az érintettek, ami nem feltétlenül bérleti jog kivásárlást jelent. Szerinte érdemes lenne felajánlani akár a helyiség megvásárlását is azoknak, akik korrektül fizettek, hasonlóan, mint a lakások esetében. A bérleti árak csökkentését szintén szeretné elérni, mert ezt tartja szükségesnek ahhoz, hogy kevesebb

„zöld plakátot”

kelljen kitennie az IKV-nak.

"Le a kalappal az IKV előtt, végre egy olyan szerződés, ami figyelembe veszi a vállalkozók érdekeit" - Bartha László, a...

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. március 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.