Kultúra

Bábszínházi világnap lesz hétfőn

Bábszínházi világnap lesz hétfőn

2016. március 20., vasárnap
Bábszínházi világnap lesz hétfőn

Különleges produkciókkal készülnek a bábszínházi világnapra a magyar nyelvű bábszínházak művészei, színművészeti egyetemek hallgatói, akik rendhagyó helyszíneken is várják a közönséget.

Március 21-ét, a bábművészet világnapját a magyarországi és a határon túli magyar nyelvű bábosok a Budapest Bábszínház kezdeményezésére immár harmadik éve ünnepelik nagyszabású eseménysorozattal - olvasható a színház MTI-hez eljuttatott közleményében. A bábszínházzal, bábtársulattal, bábos felsőoktatási intézménnyel rendelkező városokban a műfaj képviselői a világnapon szokatlan helyszíneken hívják fel a figyelmet a műfaj sokszínűségére. A rendezvény célja a színházi életben egyre nagyobb teret nyerő műfaj megerősítése, képviselőinek - a legfiatalabb generációnak és a már régóta a pályán levőknek - bemutatkozása. Továbbá a bábszínház helyének megerősítése az adott településen és a lakók elhivatottságának növelése bábszínházuk iránt. A világnapon kő- és független bábszínházak művészei, színművészeti egyetemek hallgatói együtt igyekeznek új nézőket megnyerni a műfajnak a színházépületekben és azokon kívül is. Hétfőn a világnap alkalmából Győrben a Vaskakas Bábszínházban ingyenesen láthatja a közönség a

Szabó T. Anna

műveiből, felnőtteknek készült Anyajegy című előadást. Pécsen a Bóbita Bábszínházban az éppen csak pár hónapos babáktól az unokáikkal színházba érkező nagyszülőkig minden korosztály képviselői válogathatnak a programok és látnivalók között. A Budapest Bábszínház jóvoltából a modern vásárba, a piaccsarnokokba látogat el Vitéz László, továbbá a színház művészei budapesti iskolákban és óvodákban olvasnak fel olyan meséket, amelyek a Budapest Bábszínház repertoárjához köthetők. Március 21-én a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház előtt a Jókai téren újra működik a Vitéz László bábjáték-automata. Kolozsváron a meseolvasó maraton mellett bábos sétára is várják az érdeklődőket. Egy iráni bábszínház, a Dzhivada Zolfagariho művészeinek ötletére 2002-ben a bábművészeti világszervezet, az UNIMA (Union Internationale de la Marionnette) indítványozta, hogy március 21. legyen a bábosok ünnepe. Ehhez az időponthoz kapcsolódva 2003 óta szerte a világon, így Magyarországon is zajlottak események. A teljes program a babszinhazivilagnap.wordpress.com oldalon található meg.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.