Közélet

"A szabadságot nem elég ajándékba kapni, azért élni, cselekedni kell" - 1848 hőseire emlékeztek Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

"A szabadságot nem elég ajándékba kapni, azért élni, cselekedni kell" - 1848 hőseire emlékeztek Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ

2016. március 14., hétfő
"A szabadságot nem elég ajándékba kapni, azért élni, cselekedni kell" - 1848 hőseire emlékeztek Szegeden + FOTÓK, VIDEÓ
megemlekezes_kituntetesek11_gs

A kormányhivatal, a megyei közgyűlés és a jobboldal együtt emlékezett a forradalom és szabadságharc hőseire, Csongrád megye díszpolgára Kondé Lajos lett.

"A 168 évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc egységes kiállás volt a nemzetért, annak minden egyes tagjáért" - mondta

B. Nagy László

országgyűlési képviselő, Csongrád megye fejlesztési biztosa. A kormányhivatal és a Csongrád Megyei Közgyűlés együtt emlékezett az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc hőseire

Klauzál Gábor

szegedi szobránál. B. Nagy László beszédében rámutatott, arisztokrata, polgár és paraszt együtt kívánt a nemzetért tenni. A főnemesi családból érkező gróf

Batthyány Lajos

, a polgári származású, Szegedhez ezer szállal kötődő

Klauzál Gábor

, a paraszti sorból felemelkedő

Petőfi Sándor

más-más életutat járt be. Módszereik eltérőek voltak, de céljuk azonos, ugyanazért a magyar hazáért akartak tenni. "Hiszem, hogy 168 éve, s ma is, nekünk, a magyar nemzet tagjainak kell meghatározni a nemzet jövőjét" - vallotta. Úgy gondolja, ma is hasonló elszántság szükséges, mint elődeink idejében, újjá kell építeni a polgári berendezkedést, ahogy

Orbán Viktor

is gondolja. E célból segíteni a kormányzat a családokat, biztosítja a lehetőségeket a vállalkozásoknak a gyarapodásra. Ezzel szemben azonban azt tapasztalja, hogy a szegedi önkormányzat ezzel ellentétesen cselekszik, a vállalkozások megnövelt ingatlanadójával, az óvodabezárásokkal.

marcius_14_koszoruzas_panorama_gs

Az emlékezés koszorúit helyezte el B. Nagy László

Magyar Lászlóval, Kakas Béla

a Csongrád Megyei Önkormányzat nevében,

Juhász Tünde

és

Holubán Csilla

a Csongrád Megyei Kormányhivatalt képviselve. A szegedi Fidesz koszorúját

Nógrádi Tibor, Mihálffy Béla, Rózsavölgyi József, Német Ferenc

kísérte, a Kereszténydemokrata Néppártét

Póda Jenő

, a szegedi Fidesz-L.É.T. frakcióét Mihálffy Béla, valamint

Kosik Dénes Pál

, a Tisza Lajos Közéleti Egyesületét

Bartha László

és

Molnár Csaba

. https://www.youtube.com/watch?v=I_2-KCwDO34&feature=youtu.be

Kondé Lajos Csongrád megye díszpolgára – Nemzeti Esttel emlékeztek 1848 hőseire

„Legyen béke, szabadság, egyetértés” – Juhász Tünde kormánymegbízott a 12 pont kezdőmondatával és a 2012-ben hatályba lépett alaptörvény záró felszólításával nyitotta beszédét a Móra Ferenc Múzeumban tartott Nemzeti Esten. Két különböző történelmi korról, politikai szándékról, dokumentumról van szó, a megfogalmazott közösségi akarat mégis azonos. „Ha van szép és reménykeltő nemzeti ünnep, az március tizenötödike. Ezt a napot nagyon lehet szeretni” – vélekedett. A polgári Magyarország békés és jogszerű megteremtését szorgalmazták. A megvalósuló áprilisi törvények több történész szerint valódi alkotmányt jelentettek, mert rögzítették az ország politikai berendezkedését és a társadalom átalakulását, s ugyan 1849-ben elbukott a forradalom, de a kiegyezés erre az alapra épült. „2002-től, de elsősorban 2006-tól Magyarországon politikai és morális válság alakult ki. A 2010. évi parlamenti választások tették lehetővé egy új alkotmány elfogadását. A kormány célja az volt, hogy a pesszimista közhangulaton egy új jövőkép felmutatásával változtasson, a gyenge állam helyett az erős állam eszméjét célozza meg” – mondta Juhász Tünde. Öt éve, 2011. március 14. nyújtották be az alaptörvény tervezetét az országgyűlésnek. A kormánymegbízott szerint az új alkotmány új fejezetet nyitott a történelemben, mert lecseréltük – a térségben utolsóként – a szovjet mintájú alaptörvényt, s egyben elhelyezte a gazdasági, kulturális, morális értelemben megújuló Magyarország alapjait.
megemlekezes_kituntetesek27_gs
„Fiatalok álltak ki a forradalomért, akik szinte mind szegények voltak. A forradalom nemcsak azért volt tiszta, mert vér nélkül győzött, hanem mert főszereplői is tiszták voltak” – Zakar Péter, a Gál Ferenc Főiskola dékánja a történész szemszögéből mutatta be az eseményeket. Az új polgári Magyarország már a forradalom alatt összeütközött a régi világgal, Mészáros Lázár a tudós huszártiszt, de gyenge hadvezér kritizálta Jozef Bem futárjának, bizonyos Petőfi Sándor századosnak a ruházatát, aki erre élete egyik legjobb versével válaszolt: „Nyakravaló nélkűl akarod megvédni hazádat? Oh te szamár te, minő ostoba képzelet ez! Honszeretet, bátorság s más, mind kófic: az a fő A katonában, hogy nyakravalója legyen.” Petőfi és társai egy friss szellemet hoztak, ami átjárta a régi Magyarországot, maga Kossuth sem értette, hogy mi jelentősége van március 15-nek, inkább mint ütőkártya tekintett a fiatalokra. Hangsúlyozta Zakar Péter, a nemzet többsége támogatta a szabadságharcot, pedig a püspökök, földesurak sokat veszítettek. A semmiből jött létre egy honvédsereg, amely 1849 tavaszán elverte az akkori Európa egyik legjobb hadseregét, az osztrákot. „Ha kiharcolnánk a szabadságot, az első generáció méltó lenne arra, hogy élvezze, a második már nem lenne az, a harmadiktól pedig el kellene venni, vélekedett Görgey Artúr. A pesti polgárok ettől megriadtak, pedig igaza volt: szabadságot nem elég ajándékba kapni, a szabadságért élni, cselekedni kell” – zárta szavait. „1848 márciusa a vakmerő remények, az emberfeletti küzdelmek, a szabadságvágy, a hősiesség és az önfeláldozás, a csodaszerű sikerek és a drámai bukások időszaka volt” - Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke szerint. A városba 1848. március 17-én a Pannónia gőzősön érkezett meg a forradalom híre, a szegediek kitörő lelkesedéssel fogadták a 12 pontot, a Nemzeti dalt. „Az elkövetkező napokban Szeged minden templomában istentiszteletet tartottak a haza békés átalakulásáért, az épületekre kitűzték a nemzeti lobogót, estére kivilágították az ablakokat. Ünnepi volt a hangulat, akárcsak most!” - mutatott rá a szónok, majd aktuálisabb témára váltott, s köszönetet mondott „napjaink bátrainak”, akik a határt őrzik a március 9-én kihirdetett migrációs válsághelyzet óta.
megemlekezes_kituntetesek48_gs
Csongrád Megye Díszpolgára címmel Kondé Lajos püspöki helynököt tüntették ki. „Újévkor fogadalmakat teszünk, azt gondolom, az lenne legfontosabb, hogy megfogadjuk tisztességesen, becsületesen éljük le a következő évek minden napját. Ha ez megvalósul, akkor mindenki a helyén lesz, nyugodt lelkiismerettel felvállalhatja magát mások előtt, mert azt tette, ami tőle telik. A következő évben lehet, hogy lesz nyugtalanság, feszültség, öröm, de azt gondolom, ha én a magam életét kiegyensúlyozottnak érzem, akkor már boldog és eredményes lesz az az újév, amiről még nem tudjuk, hogy mit hoz. Mindig az apró pontból, a családból, a munkahelyből kell kiindulni, s ez végül szép lassan kiterebélyesedik” – Fülöp Attila, az EMMI helyettes államtitkára Kondé Lajos lapunknak adott interjújából idézve méltatta a friss díszpolgárt. Kiemelte, a megye 2010 óta adományoz díszpolgári címet, s ezt másodjára kapta meg olyan személy, aki Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez kötődik. A megye sajtódíját Kisimre Ferenc újságíró, a Telin TV és a SZEGEDma Hírportál egykori munkatársa kapta. A Csongrád Megye Civil Szervezete Díjat adományozták a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat, a mórahalmi Arlechino Táncegyesület és a Bölcső Nagycsaládosok Csongrádi Egyesülete részére. Csongrád Megye Közművelődéséért Díjat Kaszás László tanár és előadóművész, valamint a Csongrádi Színháztársulat vehette át.
"Hiszem, hogy 168 éve, s ma is, nekünk, a magyar nemzet tagjainak kell meghatározni a nemzet jövőjét" - a megyei kormá... Közzétette: Szegedma Hírportál2016. március 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.