Közélet

A balkáni országokból majdnem kilencszázan csatlakoztak az Iszlám Államhoz

A balkáni országokból majdnem kilencszázan csatlakoztak az Iszlám Államhoz

2016. március 30., szerda
A balkáni országokból majdnem kilencszázan csatlakoztak az Iszlám Államhoz

Balkáni országokból, Koszovóból, Bosznia-Hercegovinából, Macedóniából, Szerbiából, Montenegróból és Albániából összesen 877-en csatlakoztak az Iszlám Államhoz (IÁ), hogy a terrorszervezet oldalán vegyenek részt a szíriai és iraki harcokban - hangzott el szerdán Szarajevóban egy dzsihadistákról szóló konferencián.

A rendezvényt a balkáni oknyomozó újságírói hálózat (BIRN) szervezte azzal a céllal, hogy rávilágítson, hányan csatlakoztak az IÁ-hoz, valamint miként folyik a fiatalok radikalizációja, illetve a toborzás. Elhangzott, hogy a rendelkezésre álló információk szerint a legtöbben 2012-ben és 2013-ban csatlakoztak az iraki és szíriai harcokhoz, a legtöbben, háromszázan, Koszovóból mentek el. Macedóniából 207-en, Bosznia-Hercegovinából 200-an, Albániából 107-en, Szerbiából 50-en, Montenegróból pedig 13-an vettek részt külföldi harcokban az IÁ oldalán. A konferencia résztvevői viszont a csatlakozók számánál riasztóbbnak tartották azt, hogy számos egykori harcos már vissza is tért szülőhazájába, így összesen 299-en már ismét a Nyugat-Balkánon vannak. A visszatérőket nem tartóztatták le, a rendőrség viszont folyamatos megfigyelés alatt tartja őket - számolt be a BIRN. Megállapították ugyanakkor, hogy egyre kisebb azok száma, akik a harcokra vállalkoznak, ennek pedig legfőbb oka az, hogy szinte az összes érintett ország törvényben tiltotta meg a külföldi harcokban való részvételt, illetve a toborzást. Ez utóbbi egyébként a leggyakrabban az illegálisan létrehozott imahelyeken és a dzsámikban, valamint az interneten keresztül történik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.