Írjon nekünk

Gazdaság

Van még tennivaló a szegedi cégek átláthatósága terén + FOTÓK

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

jobbik_aquapolis001kf

A vizsgált állami vállalatoktól a mutatók tekintetében még elmaradnak a szegedi cégek, de a Transparency International bízik abban, hogy tanácsaikat megfogadva javulhatnak az eredmények.

„Örülök, hogy Szegedre hoztuk ezt a felmérést, mikro- (vállalati) és makroszinten (országos) is fontos az átláthatóság” – hangsúlyozta Martin József Péter, a Transparency International magyarországi ügyvezető igazgatója. Úgy látja, a magyarországi intézményrendszer nem elég hatékony és átlátható, az ezt vizsgáló listán Szlovákiával és Horvátországgal vagyunk egy helyen, ami rosszabb a 2004-es állapotoknál, jelenleg csak Görögország, Olaszország, Románia és Bulgária rendelkezik rosszabb eredményekkel. „Ezen javítani kell, szabály legyen az elszámoltatás, s ne kivétel. Minél transzparensebben működik a cég, annál kevesebb a korrupció” – mutatott rá.

A Transparency International projektje 2013-ban kezdődött, azóta az állami cégek átláthatósága is javult, ami csökkenti a korrupció kockázatát és egyben segíti a kormányzati döntéshozatalt. A törvénytisztelet index (TTI) azt mutatja, hogy a honlapon található információk mennyiben felelnek meg a törvény előírásoknak. „Az elérhető 100 pontból 2013-ban 46-ot, 2014-ben 61-et értek el átlagosan a vizsgált állami cégek” – mondta Papp Krisztina, a Transparency International projektvezetője. Kiemelte, hogy a megcélzott húsz százalékos javulást sikerült túlteljesíteni, a vállalatvezetők nyitottak voltak a tanácsokra.

A második vizsgálathoz már összeállítottak egy ajánlott közzétételi listát (ALI) is, ebben megnézték többek között az oldalak keresőmotorját, a korrupciós irányelvek feltöltését, vagy azt, hogy az etikai kódex meglétéről található-e információ. Itt jellemzően gyengébben szerepeltek a cégek, mert nem kötelező elvárásokat fogalmaztak meg. A cél az állami és a szegedi cégek esetében is a 100 pontos eredmény elérése, de ez egyelőre még várat magára.

transparency_international_sajttaj002kf

A Szegedi Vízmű Zrt. az átláthatóság szempontjából a legjobb városi szinten

„Nincs olyan cég, amely nem tesz közzé semmit a törvény által előírtakból” – emelte ki Reszkető Petra, a Budapest Szakpolitikai Elemző Intézet vezetője. Úgy látja, az elszámoltathatóság kamatot termel, mert a fogyasztók és a partnerek részéről a nagyobb bizalom anyagi szempontból is pozitív eredményeket hozhat. Azt tapasztalta, hogy a cégvezetők is nyitottak a jobbító szándékra, információ- és kapacitáshiány okozta a hiányosságok egy részét.

A legjobb eredményt a TTI listája alapján a Szegedi Vízmű Zrt. (92 pont) és a Szegedi Szabadtéri Nonprofit Kft. (89 pont) érte el. A lista utolsó helyein 34 ponttal a Dorozsmai Nagybani Piac Üzemeltető Kft., a Ligetfürdő Ingatlanfejlesztő és Fürdőüzemeltető Kft. és a Szeged Térsége Turisztikai Nonprofit Kft. található.

Az ALI szempontjait figyelembe véve újból első a vízmű 41 ponttal, legutolsó pedig a nulla pontos Szegedi Testamentum Nonprofit Kft., igaz, a RITEK Zrt, s a másik listán harmadik IKV is csak 5 pontot ért el.

Másfélszer annyi pontot értek el az ajánlott elvárások alapján az állami cégek, mint az önkormányzatiak

Ez azt jelenti, hogy a szegedi cégek a TTI alapján 57 pontot értek el, ami alig marad el a vizsgált állami vállalatok 61 pontjához képest, külön pozitívumnak tartják a Transparency International munkatársai azt, hogy a város esetében ez az első mérés, tanácsok nélkül. A vállalat neve, székhelye, elérhetőségei, a cégvezető és a felügyelőbizottság tagjainak neve, fizetése mindenhol elérhető, a közérdekű adatigénylést elősegítő információk viszont csak a cégek 18 százaléka esetében található meg.

transparency_international_sajttaj007kf

Az ajánlott közzétételi lista esetében már nagyobb a különbség, itt a vizsgált állami cégek 29 pontot, a szegediek viszont mindössze 18-at értek el. „Ez az eredmény azért lehangoló, mert az etikai kódexekkel, a bejelentő-védelmi rendszerekkel, az összeférhetetlenséggel és a titoktartási szabályozással kapcsolatos információk hiánya jelentős korrupciós kockázatot jelent” – írta a Transparency International az utóbbi szegedi eredményeiről. Szentistványi István, az LMP képviselője úgy vélekedett, hogy a pozitívumok mellett a negatívumokat is érdemes látni, mert egyes cégek nem teljesítettek jól. Nagy Sándor (Együtt) városfejlesztési alpolgármester szerint a Tourinform pontszámát a négy munkatárs miatt nem annyira jogos kritizálni, amire Szentistványi azt válaszolta, hogy a méret nem lehet érv a turisztikai céggel azonos pontszámot elérő Ligetfürdő és a nagybani esetében.

Egyes cégeknél hektikusan kerültek fel a közbeszerzési információk

„A bemutatott indexekben nincs benne, hogy felkerült-e az összes közbeszerzés, vagy csak az adatok egy része, de ezt is vizsgáltuk. Ebben nagyon eltérő a gyakorlat, volt olyan cég, amely a relatíve friss közbeszerzésekről terveket feltette, de az utolsó közbeszerzés, amit feltöltöttek, az 2011-es volt” – válaszolta lapunk kérdésére Reszkető Petra.

Az eredmények javítása érdekében tulajdonosi oldalról tenni lehet tudatosítással, praktikus segítséggel, minimális elvárások megfogalmazásával, s rendszeres átvilágítással, amelybe be kell vonni a civilszervezeteket is, a vállalatok pedig könnyebb online hozzáféréssel, közérthető tájékoztató anyagokkal, frissített linkekkel tehetnek azért, hogy a 100 pont elérése mindkét mutató esetében reális cél lehessen.

A teljes jelentés ITT érhető el.

Tizenhét önkormányzati vállalat honlapját vizsgálta meg a Transparency International Magyarország Szegeden. Ha egy á…

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 18.

Hirdetés

Kommentek

Gazdaság

Hová tűnt 281 millió forint a szegedi városházáról?

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Ennél égetőbb az a kérdés, hogy hová tűnt 2,24 milliárd forint a Szegedi Hulladékgazdálkodási cégből? UPDATE: Az önkormányzat szerint hazudik a kukaholding a pénzekről.

Tovább olvasom

Hírzóna

Karácsony előtt egekbe emelik a hal árát 

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Lesz elég, de drágább lesz, mint tavaly.

Tovább olvasom

Hírzóna

Rengeteg pénzzel támogatják az ország déli részét

Ez a tartalom archív! A cikkben szereplő információk a megjelenés óta megváltozhattak.

Megjelent:

Szerző:

Javítják a vízgazdálkodást a homokhátságon. Több mint 6 millió eurót szánnak a beruházásra.

Tovább olvasom

Aktuál