Közélet

Szerb szociálisügyi miniszter: a kisebbségek összekötő szerepet töltenek be Belgrád és Budapest között

Szerb szociálisügyi miniszter: a kisebbségek összekötő szerepet töltenek be Belgrád és Budapest között

2016. február 24., szerda
Szerb szociálisügyi miniszter: a kisebbségek összekötő szerepet töltenek be Belgrád és Budapest között

Összekötő szerepet töltenek be a kisebbségek Szerbia és Magyarország között, a magyarországi szerbség, illetve a szerbiai magyarság segítségével a két nép könnyebben értheti meg egymást, és javulhatnak a kapcsolataik - jelentette ki Aleksandar Vulin szerb szociálisügyi miniszter kedden késő este Szabadkán, miután találkozott a magyarországi szerb kisebbség képviselőivel.

A szerbiai közszolgálati televízió szerdai beszámolója szerint a politikus kiemelte, hogy a két ország kapcsolata még sohasem volt olyan jó, mint most, és a tavaly nyári közös kormányülésen megbeszélteket a gyakorlatban is alkalmazza mindkét ország, hogy a magyarországi szerb, illetve szerbiai magyar kisebbség helyzete javuljon.

Ljubomir Alekszov

, a magyarországi szerb nemzetiség parlamenti szószólója a találkozót követően elmondta, hogy a magyar kormány az utóbbi években jelentős lépéseket tett annak érdekében, hogy javuljon a nemzeti kisebbségek helyzete. A megoldandó problémák, illetve tervek között említette, hogy a magyarországi szerbek teljes jogú parlamenti képviseletet szeretnének szerezni, emellett a kisebbségi önkormányzatok politikai hatásköreinek bővítése is céljaik között szerepel. Hozzátette, hogy a kulturális és oktatási autonómia bővítését is szeretnék elérni, mert időnként úgy tűnik, túl nagy adminisztrációs terhekkel kell megküzdeniük a kisebbségi szervezeteknek. A tervek szerint áprilisban Szabadkán tartják a szerb-magyar kisebbségi vegyes bizottság ülését, amelyen a vajdasági magyarság képviselői is részt vesznek. A vegyes bizottság a legutóbb 2011-ben ült össze Budapesten. Szerbiában körülbelül 250 ezer magyar él, míg a magyarországi szerbség száma 10 ezer főre tehető.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.