Közélet

Németországi molesztálás: Megismertetik a farsangi népszokásokat a menekültekkel a németországi Rajna-vidéken

Németországi molesztálás: Megismertetik a farsangi népszokásokat a menekültekkel a németországi Rajna-vidéken

2016. február 2., kedd
Németországi molesztálás: Megismertetik a farsangi népszokásokat a menekültekkel a németországi Rajna-vidéken

A farsangi népszokásokat ismertető kiadványokat terjesztenek menedékkérők szállásain a németországi Kölnben és a Rajna-vidék több más városában. Az ismeretterjesztő kampányokat a nők elleni szilveszteri szexuális támadások és rablások tapasztalatai alapján indították el a térségbeli önkormányzatok a rendőrséggel együttműködve.

Német hírportálok keddi beszámolói szerint Kölnben, Bonnban, Mainzban Düsseldorfban és számos további településen is osztanak több nyelvű kiadványokat menedékkérőknek, és előadásokat is tartanak befogadóállomásokon a karneváli szokásokról. A legfőbb üzenet, hogy farsang idején ugyan a feje tetejére áll a világ, és a karneválozók akár szoros testi kapcsolatba is kerülhetnek, de a tisztelet és az erőszakmentesség alapelvét a mulatságok idejére sem függesztik fel. Így például amikor kisminkelt, jelmezes nők ismeretlen férfiaknak puszit adnak, az csak annyit jelent, hogy ismét eljött a farsang ideje a Rajna-vidéken, de a puszi nem kötelez semmire, és legfőképpen nem ad felhatalmazást "szexuális közeledésre" - idézett egy kiadványt az online kiadásában a Die Welt című lap, megjegyezve, hogy a ismeretterjesztő anyagokat sok nyilvános helyen is kirakják, mert nemcsak menedékkérők vehetik jó hasznát, hanem mások is, akik nem ismerik a helyi szokásokat, például távol-keleti üzletemberek vagy bajor turisták. Kölnben minden eddiginél szigorúbb biztonsági intézkedéseket vezetnek be a csütörtökön kezdődő farsangi utcai mulatságok idejére, hogy megelőzzék a szilveszteri szexuális támadások és rablások megismétlődését. Észak-Rajna-Vesztfália tartomány legnagyobb városában több mint 2000 rendőrt vezényelnek az utcákra, a mentők, tűzoltók és segélyszervezetek pedig további csaknem 900 emberrel dolgoznak majd a csütörtök esti, a vasárnapi és hétfői tömegrendezvényeken, és munkájukat több mint 400 közterület-felügyelő és 10 tolmács támogatja. Az esti, éjszakai mulatságok alatt a városban 30 erősen kivilágított és védett övezetet alakítanak ki. Kiterjesztették a térfigyelő rendszert is, így nemcsak a belváros számos pontján, hanem valamennyi pályaudvaron és metróállomáson működnek biztonsági kamerák, a karneválozókat Kölnbe szállító 130 különvonaton pedig megerősítik a biztonsági szolgálatot. Szilveszter éjszakáján egy nagyjából ezerfős csoport gyűlt össze a főpályaudvar előtti téren, majd petárdázni kezdtek. Mikor a rendőrség közbelépett, kisebb csoportok alakultak, amelyek elkezdtek nőket körbevenni, szexuálisan zaklatni és kirabolni. Áldozatok és tanúk arab vagy észak-afrikai származású támadókról számoltak be. Eddig több mint ezer feljelentést tettek, 433-at szexuális bűncselekmény miatt. A hatóságok 44 feltételezett elkövetőt azonosítottak és 9-et őrizetbe vettek. Több más német nagyvárosban is történtek ilyen támadások.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.