Közélet

Nem sértettek a Szeviép-károsult alvállalkozók? – Talicskával ment a pénzükért Szabó Bálint + FOTÓK (FRISSÍTVE)

Nem sértettek a Szeviép-károsult alvállalkozók? – Talicskával ment a pénzükért Szabó Bálint + FOTÓK (FRISSÍTVE)

2016. február 9., kedd
Nem sértettek a Szeviép-károsult alvállalkozók? – Talicskával ment a pénzükért Szabó Bálint + FOTÓK (FRISSÍTVE)
szabo_balint02_gs

Feloldották a Szeviép-vezérek vagyonzárolását, a járásbíróság az 500 hitelezőt nem tekinti sértettnek az eljárásban, így az egyik leányvállalat egykori vezetőjéhez talicskával ment a károsultak pénzéért Szabó Bálint. Báló Tamás úgy reagált, hogy alaptalanok a vádak, pénzkitalicskázásról szó sem lehetett.

Jelképesen egy talicskát tolva jelent meg a szegedi repülőtéren

Szabó Bálint

, a Szeviép-károsultak pénzét vitte volna el abban a Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője. Mint elmondta, a repteret üzemeltető önkormányzati cégnek, az SZKT-nak nincs köze a Szeviép-ügyhöz, ám a repülési üzletág jelenlegi vezetője,

Báló Tamás

annak a Biztonsági Üzem Kft.-nek volt az ügyvezetője egykor, amelynek a Szeviép összességében 428 millió 905 ezer 423 forintot adott kölcsön. A pénz nincs meg, a Szegedi Járásbíróság egyébként tanúként kívánja meghallgatni a férfit. Ahogy megírtuk,

öt év után ültek a vádlottak padjára

a Szeviép Zrt. egykori vezérei,

O. Józsefet

,

B. Sándort

és

P. Lászlót

másfél milliárd eltüntetésével vádolják. Az ügyész azt közölte, hogy a Szeviép Zrt. ésszerűtlen gazdálkodása okozta a társaság csődjét, hiszen még akkor is kölcsönöket adtak, amikor már fizetési nehézségekkel küzdöttek, s az egyik cég, amelynek rendszeresen kapott kölcsönöket a Biztonsági Üzem Kft. volt. A második tárgyaláson

a II. és a III. rendű vádlott egyaránt azt mondta, nem érzik magukat bűnösnek

, szerintük nem a kölcsönök vitték csődbe a társaságot. A Szegedi Járásbíróság 2016. január 11-én hozott végzésével feloldotta P. László vagyonzárolását, ami a sértettek által bejelentett polgári jogi igények biztosítására vonatkozott, s melynek összege 1 milliárd 890 millió 120 ezer 168 forint volt. A járásbíróság végzésében a Kúria eseti döntésére hivatkozik, melyben az áll, hogy „a csődbűncselekmény sértettje a hitelezők összessége, akiknek vagyonjogi érdekét a felszámolás elrendelését követően kizárólag a felszámolási eljárás szabályrendjében és a felszámoló útján lehet érvényesíteni. A felszámolási eljáráson kívül a fizetésképtelenné vált gazdálkodó szervezettel szemben vagyoni igény érvényesítésének nincs helye”. A végzésben foglalt indoklást úgy összegezte Szabó Bálint, hogy a bíróság álláspontja szerint az 500 hitelező nem sértett az eljárásban, helyettük a felszámolóbiztos lenne jogosult ebben az ügyben eljárni. A jogász közölte, a vagyonzár feloldásáról szóló végzést természetesen megfellebbezték, és a felszámolót is felkeresték, hogy jelentse be az alvállalkozók igényét, illetve a NAV-nál és a Szegedi Járásbíróságon egyaránt kifogást emelnek. „Ebben az ügyben a NAV következetesen azt képviselte az ügyészséggel együtt, hogy az 500 károsult sértett is egyben. Ezzel kapcsolatban leveleztünk is, elfogadták az igénybejelentésünket, ám most a bíróság úgy gondolja, hogy mégsem sértettek a kifizetetlen alvállalkozók” – magyarázta Szabó.

szabo_balint04_gs

Ahogy már

többször is megírtuk

, Báló Tamás egyébként Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő személyi sofőrje volt, majd 2008 és 2010 között a Biztonsági Üzem Kft. ügyvezetője volt, a Szeviép leányvállalata ez időszak alatt az ügyészség szerint 428 millió 905 ezer 423 forintot utaltak összességében a társaságnak kölcsönként. „Báló Tamás a kölcsönt nem adta vissza, a céget csődbe vitte, és kifizetetlen alvállalkozókat hagyott maga mögött. Ez a pénz valahol eltűnt, vagy felélte azt a Biztonsági Üzem Kft., vagy nála landolt az összeg, a harmadik variáció pedig az, hogy valakinek továbbadta. Ez utóbbit tartjuk a legéletszerűbbnek” – közölte Szabó Bálint. A Likvid Kontroll Kft. ügyvezetője szerint Báló közszereplő és kötelessége elszámolni ezzel az összeggel. A károsult alvállalkozók egy csoportját képviselő szegedi jogász hozzátette, azt várják, hogy ezt a több mint 428 milliót juttassa vissza Báló Tamás a károsultaknak. Az SZKT repülési üzletág vezetője azt mondta a talicskával megjelenő jogásznak, hogy amennyiben a bíróság tanúként beidézi az eljárás során, akkor a kérdésekre válaszolni fog. Arra a felvetésünkre, hogy a P. László vagyontárgyaira elrendelt bűnügyi zár feloldása mennyiben befolyásolja a bírósági eljárást, illetve a ki nem fizetett alvállalkozók kártalanítását milyen mértékben hátráltathatja, Szabó elmondta, a Szegedi Járásbíróság ezen végzése nagyban nehezíti a bizonyítási eljárást, és annak az esélyét is csökkenti, hogy az egykori Szeviép-vezérek bűnösségét kimondják. „500 vállalkozó fut 6 milliárdja után immár 5 éve, s ebből az összegből legalább 2 milliárd forint ebből megtérülhetne, ha a bíróság ebben partner” – fogalmazott. Szabó úgy értékelte, hogy a járásbíróság végzésével megteremtik annak lehetőségét, hogy a vádlottak el tudják vonni a tartozás fedezetéül szolgáló vagyont. Utalva a Szeviép-per II. rendű vádlottjának, B. Sándornak január végén tett vallomására, Szabó közölte, ő még nem találkozott olyan kifizetetlen alvállalkozóval, aki megértette volna azt, hogy ellopták a pénzét, s szerinte a Szegedi Járásbíróság végzése ellen fellebbezni is fognak. Megjegyezte, az elkövetkező időszakban ízekre szeretnék szedni a két vádlott védekezését, illetve újra utcára is vonulhatnak a károsultak.

Báló Tamás: Pénzkitalicskázásról szó sem lehetett!

Szabó Bálint talicskás performanszát követően Báló Tamás az alábbi nyilatkozatot juttatta el szerkesztőségünkhöz:„Szabó Bálint közismert, fizetett közéleti provokátor újabb szerencsétlen akciójának lehetünk tanú. Az általam korábban vezetett kft. teljes egészében a Szeviép tulajdonában állt. A kft. a Szeviép alvállalkozójaként, a Szeviép érdekében végzett munkákat. A Szeviépnek dolgozó munkások bérét, a gépeket és azok üzemanyagköltségeit fizette ki a megrendelője és tulajdonosa által biztosított összegekből. Én magam - pénz és vagyon felett nem rendelkező alkalmazottként - semmilyen ügyben nem voltam gyanúsított, semmilyen vád nem ért. Pénzkitalicskázásról szó sem lehetett. Ha Szabó Bálint nem hagyja abba az alaptalan vádaskodásait, akkor büntetőeljárást kezdeményezek ellene” - olvasható Báló Tamás nyilatkozatában.

Feloldották a Szeviép-vezérek vagyonzárolását, a járásbíróság az 500 hitelezőt nem tekinti sértettnek az eljárásban.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=607953 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. február 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.