Közélet

Kultúraellenes a városvezetés? - az újszegedi szabadtéri és az EKF kapcsán interpellál a KDNP, Botka: Csökkent a marketingérték + SZAVAZÁS (FRISSÍTVE)

Kultúraellenes a városvezetés? - az újszegedi szabadtéri és az EKF kapcsán interpellál a KDNP, Botka: Csökkent a marketingérték + SZAVAZÁS (FRISSÍTVE)

2016. február 10., szerda
Kultúraellenes a városvezetés? - az újszegedi szabadtéri és az EKF kapcsán interpellál a KDNP, Botka: Csökkent a marketingérték + SZAVAZÁS (FRISSÍTVE)
ujszeged_szabdteri_szinpad

Hogyan merülhetett fel Botka Lászlóban az Újszegedi Szabadtéri Színpad felszámolásának ötlete? – teszi fel a kérdést Haág Zalán. A KDNP-s frakcióvezető az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán is interpellál pénteken, nem érti ugyanis, hogy jelentheti ki az MSZP-s városvezető, hogy Szeged nem fog pályázni, miközben erről senkivel sem egyeztetett, így például szakbizottságok vagy a közgyűlés sem tárgyalt erről a kérdésről. Később megérkeztek a polgármester válaszai, alább olvashatók!

Két témakörben is interpellációt nyújtott be a pénteki közgyűlésre

Haág Zalán

, a szegedi KDNP elnök-frakcióvezetője. Egyikben az Újszegedi Szabadtéri Színpad jövőjét firtatja, miután

Botka László

MSZP-s városvezető a liget rekonstrukciója kapcsán felvetette, hogy akár egy sportközpontot is kialakíthatnak ott.

A városvezetés egy, az Erzsébet liget fejlesztési terveit is taglaló lakossági fórumot is rendezett

, ahol a lakosok sokallták a tervezőcsapat hasznosításra vonatozó ötleteinek áradatát, s többen ki is fejtették, hogy a kevesebb néha több. Botka László

a Szegedi Közélet Kávéház estjén

mondta el, hogy még nincs végleges döntés arról, hogy maradjon-e a szabadtéri színpad, erről majd megkérdezik a lakosságot is. „Bár fontos feladat Szeged sportlétesítményeinek fejlesztése és bővítése, ez semmiképp sem vezethet egy sikeres kulturális tér felszámolásához. Az Újszegedi Szabadtéri Színpad méreteiben és kulturális misszióját tekintve is Magyarország egyik legjelentősebb szabadtéri játszóhelye, amely minden nyáron teltházas, színvonalas és népszerű produkcióknak ad helyet. Hogyan merülhetett fel önben az Újszegedi Szabadtéri Színpad felszámolásának ötlete? Ha pedig nem gondolta komolyan, mi értelme volt ezt az ötletet bedobni a köztudatba?” – vette fel Haág Zalán. Újszegeden tavaly nyáron a nagyérdemű láthatta többek között

Hegedűs D. Gézát

,

Földes Esztert

,

Őze Áront

,

Szerednyey Bélát

és

Csonka Andrást

is. A könnyed, családi szórakozást kínáló

darabok

sorában

Rejtő Jenő

egyik klasszikusát, A szőke ciklont és többek között

Shakespeare

Athéni Timon című művét is műsorra tűzték. „A Dóm téri fesztiválhangulaton túl igazi színházi életet sikerült kialakítanunk Újszegeden is, hiszen ezen a helyszínen szokatlan műfajt, tragédiát játszottunk szép sikerrel, továbbá volt egy ősbemutatónk is” – erről

Herczegh Tamás

, a Szegedi Szabadtéri Játékok igazgatója

nyilatkozott

tavaly ősszel az évadot értékelve.

EKF – Egy személyben Botka László döntött, hogy Szeged nem pályázik?

2023-ban ismét magyar település lesz Európa két kulturális fővárosának egyike. A cím elnyerésére már idén lehet pályázni, a nyertest tízfős nemzetközi bírálóbizottság választja ki Brüsszelben. Szintén a Közéleti Kávéház évindító estjén jelentette ki Botka László, hogy Szeged nem fog pályázni, meg sem próbál Európa Kulturális Fővárosa (EKF) lenni egy éven keresztül. A városvezető azzal indokolta kijelentését, hogy Pécs számára sem volt kifizetődő az EKF, Brüsszel sem támogatja, így ez a pályázat annak a településnek jó, ahol kulturális fejlesztésekben gondolkodnak uniós forrásokból, hiszen az EKF-et külön nem támogatja Brüsszel. Az üggyel kapcsolatban az alábbi kérdésekre vár választ Haág Zalán: „Ön egy személyben döntött erről vagy konzultált az ügyben valakivel? Miért nem érezte szükségét, hogy kikérje Szeged legfőbb döntéshozó testületének, a közgyűlésnek, illetve az önkormányzati szakbizottságnak a véleményét? Miért nem akarja a szocialista városvezetés, hogy Szeged kiemelt központként kerüljön fel Európa kulturális és művészeti térképére, és ezzel olyan városok sorába tartozzon, mint Marseille, Luxembourg, Liverpool vagy épp Kassa, Maribor, Nagyszeben? Miért nem szeretne több tízmilliárdos fejlesztést látni városunkban? Miért nem kíván megragadni egy turizmus és városmarketing szempontjából egyedülálló lehetőséget?” – sorolja a kérdéseket interpellációjában.

Botka László: Még meg sem jelent a pályázat

Botka László polgármester Haág Zalán interpellációjára adott válaszait

Vécsey Ágnes

, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzatának sajtófőnöke juttatta el hozzánk.

Az újszegedi szabadtéri színpadra vonatkozóan:

"Annak érdekében, hogy a fejlesztések főbb irányát úgy tudjuk meghatározni, hogy az az adott területet használók, az adott területen élők elvárásait a leginkább szolgálja, több mint 10.000 háztartás véleményét kérdeztük meg Belső-Tarján, Odessza, Liget felújítása kapcsán, valamint lakossági fórumokon is kikértük az érintettek véleményét. A válaszadók többsége a Ligetet elsődlegesen sportolásra, a családdal és a barátokkal közös szabadidő eltöltésre használja. A Szabadtéri Színpad jövőbeni sorsával kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Az évi 8-9 színházi előadás a lakosság kis részét vonzza, a közelben élőket viszont zavarja: több lakossági panasz érkezett, amelyben túl hangosnak ítélték a színpadi előadásokat, rendezvényeket. A projekt-előkészítés szakaszában többféle tanulmányterv-szintű javaslat készül az Újszegedi Szabadtéri Színpaddal kapcsolatban, valamint a továbbtervezés kapcsán a későbbiekben is konzultálni fogunk a lakossággal, amely az Ön és pártja számára valószínűleg nehezen értelmezhető, mert a vasárnapi boltzár kapcsán nem tartották fontosnak a lakosság véleményét. Személyes véleményem, hogy olyan megoldási javaslatot kell kidolgozni, mely a park környezetébe illő módon helyezi el, jeleníti meg az Újszegedi Szabadtéri Színpadot, és amely a hangszigeteléssel kapcsolatos elvárásra is reflektál."

Az Európa Kulturális Fővárosa tárgyában:

"Az elmúlt években a pályázati rendszer a kezdetekhez képest megváltozott, egyre több (nem ritkán egyszerre 3) város tölti be a kulturális főváros szerepet, s a tapasztalatok szerint ezzel a szerep marketingértéke csökken. Mivel az elvárások között jelentős súllyal esik latba a kulturális beruházások felvállalása, azoknak a városoknak érdemes elsősorban pályázni, amelyek kulturális infrastruktúrájukat, intézményrendszerüket akarják fel- és megújítani, illetve kiépíteni. Szeged egyáltalán nincs ebben a helyzetben, ezért ez számunkra nem stratégiai kérdés. Szeged az elmúlt évtizedben gyakorlatilag teljessé tette kulturális-közművelődési infrastruktúráját; a meglévő intézményrendszer minden elemét felújította vagy a régi épületek helyett újat építettünk: az összes művelődési házat és az Ifjúsági Házat, a színház mindkét házát felújítottuk, a Vadasparkban folyamatos nagyszabású fejlesztéseket hajtottunk végre, amelynek következtében az ország egyik legteljesebb és leglátogatottabb állatkertjévé vált, és teljesen új elemként került a rendszerbe a Reök-palota és az Agóra, s a Szimfonikus Zenekar is új székházat kapott a Korzó Zeneházban. Ön több tízmilliárdos fejlesztés lehetőségéről beszél, miközben közvetlen, nevesített EU-s fejlesztési forrás e programhoz nem kapcsolódik valamint még a beharangozott pályázati felhívás sem jelent meg."

Haág Zalán nem érti, hogy jelentheti ki a városvezető az Európa Kulturális Fővárosa pályázat kapcsán, hogy Szeged nem fog pályázni, miközben erről senkivel sem egyeztetettKLIKK: http://szegedma.hu/?p=608087

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.