Közélet

Közgyűlés: hiába tiltakoztak a szülők, Botka-lakat kerül öt szegedi óvodára + FOTÓK

Közgyűlés: hiába tiltakoztak a szülők, Botka-lakat kerül öt szegedi óvodára + FOTÓK

2016. február 12., péntek
Közgyűlés: hiába tiltakoztak a szülők, Botka-lakat kerül öt szegedi óvodára + FOTÓK
kozgyules_varosi63_gs

A komoly szülői és ellenzéki ellenállás sem segített, a szocialisták keresztülvitték az óvodabezárások ügyét. Elfogadták a város költségvetését, díszpolgárrá választották Csapó Benő professzort.

9 órától percről percre tudósítottuk a közgyűlési ülést!

Az előterjesztéseket pedig részletesen elolvashatják a városháza honlapján.

14.41:

Döntöttek a közfoglalkoztatás önkormányzati támogatásáról, a kistérséggel való megállapodásról, ezzel pedig véget ért a közgyűlés első 2016-os ülése. Zárt ülésen a városi kitüntetésekről is döntöttek a képviselők. Csapó Benő, a szegedi egyetem neveléstudományi intézetének tavaly Prima Primissima-díjjal kitüntetett vezetője kapja idén a díszpolgári címet. Pro Urbe Díjjal Pál Tamás karmestert és Simai Mihály költőt ismerik el. Szegedért Emlékérmet vehet majd át Nagy Ferenc büntetőjogász, Sulyok Erzsébet újságíró, Szöginé Veczkó Ibolya nyugalmazott iskolaigazgató, Katona Tamás, a Contitech Rubber Industrial Kft. ügyvezető igazgatója és Perovics Zoltán, a Metanoia Színház igazgatója. A város nemzetközi kapcsolataiért kitüntetésben részesül Hegyi Péter orvosprofesszor és Regina Gensigora, a Contitech Rubber Industrial Kft. ügyvezető igazgatója. Köszönjük a megtisztelő figyelmet!

14.40:

Az óvodaátszervezések kapcsán Hüvös László a többek között a döntés elhalasztását és alapos szakmai elemzést követelő módosítójáról név szerinti szavazást kért Haág Zalán. A KDNP-s javaslatot 18 nemmel 11 igen ellenében elvetették. Az eredeti városházi előterjesztésről ismét név szerint voksoltak. Az eredmény:

az MSZP, DK, Együtt politikusai mind megszavazták az öt óvoda bezárását (18), a Fidesz, a KNDP, az LMP és a Jobbik (11) elutasította.

14.32:

Egyhangúlag támogatták az ingatlanokat érintő döntéseket. A pályázati ügyeknél a DAKK-kal kötendő újabb 8 éves buszközlekedési szerződést 20 igen, 2 nem (Rózsavölgyi József, Kosik Dénes) és 7 tartózkodás kíséretében fogadta el a testület.

14.30:

A 2016. évi költségvetési rendelet kapcsán a módosító javaslatokat mind leszavazta a többség. Kosik Dénes módosítójára 10 igen, 18 nem és 1 tartózkodás érkezett.

Haág Zalán név szerint szavazást kért a szegedi papucs támogatását kezdeményező KDNP-s csomag ügyében. 10 igen és 19 nem volt itt a megoszlás (nemmel szavazott a teljes baloldal).

Tóth Péter kezdeményezéseit 10 igen, 18 nem és 1 tartózkodás mellett utasították el, Szentistványi Istvánét 2 igen, 18 nem és 9 tartózkodás kíséretében vetették el.

A költségvetési rendeletet 19 igennel fogadták el 10 nem mellett, igennel szavazott a jobboldal részéről Farkas László.

14.23:

Megszülettek a településfejlesztési és helyi építészeti örökségvédelmi döntések, 29 igennel, egyhangúlag.

14.20:

Kezdődik a szavazás, az előjelek nem utalnak meglepetésekre...

14.10:

A zárt ülés és a szavazás között néhány perc szünet következik.

14.02:

Haág Zalán viszontválasza: ha minden adottsága megvan Szegednek, akkor semmibe nem kerülne az EKF-pályázat. Ez a cím Pécsnek is nagyon sokat jelentett, komoly fejlődést hozott magával. A válaszokat nem fogadja el, a baloldali többség igen.

13.58:

A polgármester válasza: Újszegeden egész egyszerűen megkérdezték az embereket, mit szeretnének a Ligetben. A többség sportfejlesztéseket szeretne, vita van abban, hogy a színpadhoz mi a viszonya a környéken élőknek. Botka személyes véleménye, hogy zajcsökkentő megoldásokkal újjá kell építeni a színpadot. Az EKF kapcsán úgy véli, jelentősen csökkent ennek presztízse, marketingértéke. Olyan városok pályáznak a címre, melyek kulturális beruházásokat terveznek, Szegednek mások az elképzelései ezekben az években, korábban már megvalósultak jelentős kulturális fejlesztések, mint Reök, Korzó Zeneház, Agóra stb. Ugyanakkor még pályázat sincsen, tehát senki nem döntött el semmit.

13.55:

Haág Zalán ismerteti már interpellációit, melyeket külön cikkben elemeztünk. Jelzi, az SZMSZ-t megsértve nem tették fel időben az elektronikus rendszerbe a két interpellációit. Az egyik arra vonatkozik, miért döntött úgy a polgármester, hogy nem pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre. Emellett arról érdeklődik, hogyan merülhetett fel egyáltalán az újszegedi szabadtéri színpad megszüntetésének lehetősége.

13.53:

Megyünk tovább, már nem nagyon várható komolyabb vita egyik előterjesztésnél sem.

13.52:

Tóth Péter szerint a polgármester fél a szülők véleményétől, egyébként pedig terrorizálták a szülőket és az óvodavezetőket, hogy látszólag belemenjenek az átszervezésbe.

kozgyules_varosi42_gs

13.51:

Botka László úgy reagál, azok a települések ajánlanak fel telkeket, melyek kezdenek elnéptelenedni.

13.48:

Tóth Péter szerint freudi elszólás volt, hogy az előbb Solymos László korrupt gyerekekről beszélt. Kérdezi Botkát, mit tesz most a város azért, hogy több gyerek szülessen? Több megyei település már ingatlannal segíti a csok-ot igénybe vevő családokat, Szeged viszont nem mozdul. Logikai bukfencnek érzi, hogy nagy létszámmal működő, népszerű, kiváló közösséget teremtő óvodáknak mennek neki a szocialisták. Közösségromboló intézkedést statisztikával nem lehet alátámasztani, szerinte csak annyi van mögötte, hogy a TOP-ból a városvezetés lehívhasson 2,3 milliárd forintot, illetve az IKV újabb két ingatlant értékesíthessen.

13.45:

Szentistványi István szerint Botka felvilágosult abszolutizmusát valószínűleg az indokolja, hogy magát és frakciótársait az átlag szegedi szellemi színvonala fölé helyezi. Megismétli, az óvodák igazgatója maga mondta, hogy szakmai szempontból szerencsésebbek a kisebb csoportok, de az előterjesztés csak gazdasági érveket vesz figyelembe. Odavágja Botkának, nem lehet minden negatív döntésnél a kormányra mutogatni, az önkormányzatnak igenis szakmai és egyéb szempontokat is mérlegelnie kellene.

13.42:

Hüvös László a kormányzat intézkedéseire tér vissza. Az óvodások 85-90 százaléka étkezik ingyenesen, a családi adókedvezmény mértéke emelkedett, a csok szintén január 1-jétől újabb gyermekek vállalására ösztönzi a családokat. Ezektől nem szabad eltekinteni, mikor a jövőt tervezi Szeged városa. Emlékeztet, Gyurcsány Ferenc egykoron annyit üzent az embereknek, el lehet menni innen. A jelenlegi kormány nem így áll az emberekhez.

13.39:

Szécsényi Ferencné (MSZP) vérlázítónak nevezi, hogy a jobboldal megkérdőjelezi a illetékes iroda szakmai álláspontját. Mint mondja, nem lehet eltekinteni a gyerekszám csökkenésétől, szükséges a fenntartó által megtervezett racionalizálás. Szerinte a családok bizonytalan pénzügyi helyzete miatt csökken a gyermekvállalás, erről kellene beszélni.

13.36:

Solymos László úgy kezdi, hogy a jobboldali képviselők lejjebb vannak, mint az átlag szegedi szellemi színvonala. Az ötvenből két óvoda szakmai és szülői közössége nem értett csak egyet az előterjesztéssel, a szegediek tehát megértették és elfogadták a fenntartó szakmai érveit - állítja. Nem várhatunk más fenntartókra, mert az óvodaműködtetés önkormányzati feladat - teszi hozzá.

13.33:

Tóth Péter a polgármesterrel ellentétben ma is jár óvodába gyermekeivel. Döbbenten hallotta Kardos Iréntől, hogy jó a gyerekeknek a környezetvállalás. Javasolja, a szocializációról kérdezze meg Kothencz Jánost. Amit ez ügyben a szocialisták művelnek, nem más, mint közösségrombolás. A népességfogyás egyébként több mint 30 éve tartanak. Felháborítónak nevezi, hogy Botkáék nem várják meg a jelenlegi családpolitikai intézkedések kifutását. Ha valóban valamit kellene intéznie Botkának, az az, hogy ingatlanokkal segítse a családokat a csok kihasználásában. Botka felelőtlensége miatt most családok készülnek menekülni Szegedről!

13.30:

Botka szerint a lényegről nem beszél az ellenzék: kevesebb gyermek születik Magyarországon, 20 ezerrel kevesebb a 3-6 év közötti gyermek, mint kormányváltáskor, 2030-ra 8,5 milliós lesz az ország lakosságszáma, miközben 10 millióra van tervezve a teljes infrastruktúra. Azt mondja, ide vezetett a nagy keresztény családbarát orbáni politika...

13.26:

Szentistványi István idézi az óvodák vezetőjét, kinek szakmai álláspontja: hatékonyabb a pedagógiai munka az alacsonyabb létszámú csoportokban. Ez semmit sem jelent a városvezetésnek? Mi az, hogy férőhely? - kéri értelmezésre Botkát. Szerinte ezek túlzottan magas, nagy csoportokhoz viszonyított számok, ha nem ezekkel kalkulálnánk, akkor most nem kellene csökkenésre hivatkozni, hanem örülni kellene annak, hogy megteremtődnek a hatékonyabb szakmai munka lehetőségei.

13.24:

Nincs annál komolyabb érv, minthogy nincs elég gyerek - így a polgármester, aki szerint az előterjesztésben pontosan jelezték is, mi lesz az egyes ingatlanok sorsa, semmiféle gazdasági háttérindokról nincs szó. (Közben megint Rókás utcainak nevezi az érintett ovit, de az utca szót elharapja...)

13.22:

Haág Zalán úgy reagál, szakmai érvek nem hangzottak el a vitában, csak fiskális és ki nem mondott gazdasági szempontok fedezhetők fel az óvodabezárások ügyében. Kéri Vécsey Ágnes sajtószóvivőt, korábbi ígérete alapján ossza ki a szülők petícióját a képviselőknek. (A polgármester hozzájárul ehhez.) A kereszténydemokrata politikus állítja, Botka nincs tisztában sem Szeged utcáival, sem óvodáival, Rókás utcainak nevezi például a Rókás óvodát. Az önkormányzatnak a saját polgárait kell képviselnie, ha igény mutatkozik egy óvoda működtetésére, akkor el kell látni, vagy meg kell teremteni, hogy más fenntartó vegye át az intézményt. Hol volt a szakmai egyeztetés az utóbbi hónapokban? - vág oda Botkának.

13.19:

Kardos Irén (DK) szól a pedagógusokhoz, a szülőkhöz. Sok megkeresést kapott a témában a közgyűlést megelőzően, és készült egy írással, de nem olvassa fel, mert a költségvetési vitában megerősödött a döntése, hogy ezt az ügyet ma kell tárgyalni, ma kell végigvinni. Szerinte szolidárisnak kell lenni más társadalmi rétegekkel is, az óvodásokat és a szülőket sem éri komoly hátrány az átalakítással - mondja el véleményét. Mint nő és anya jelenti ki, a gyermekek nagyon rugalmasak, a szülők azok, akik nehezebben tartanak lépést a változásokkal. (Aztán eltér a témától, és a kormány családpolitikáját kritizálja...)

kozgyules_varosi45_gs

13.14:

Botka László azt mondja, csak olyan hálózatot lehet működtetni, ahol van gyerek, a számokkal nem akar bűvészkedni az önkormányzat.

13.12:

Hüvös László szerint a demográfiai adatokkal nehéz vitatkozni, és valóban át kell gondolni a szegedi intézményhálózat sorsát. Ugyanakkor érdemes előtte körüljárni a döntést. Az állítólagos féléves egyeztetési folyamatról itt senki sem értesült, sem a szülők, sem az óvodák - itt kizárólagos háttérmunka folyhatott a hivatalban! A botkai előterjesztésnek egy stratégiai célja van: a finanszírozás kérdése. Ezt persze nem lehet lesöpörni az asztalról, ám nem hagyhatók figyelmen kívül a pedagógiai szempontok sem. Sokkal nagyobb figyelem jut egy gyerekre, ha alacsonyabb létszámúak a csoportok, és megmaradnak a választási lehetőségek a szülők számára. A KDNP egyetért azzal, hogy hozzá kell nyúlni a rendszerhez, de kéri, a 2016/17-es évben ne legyen változás a jelenlegi létszámokhoz képest, és nézzük meg, a szülőket be lehet-e vonni a finanszírozásba, illetve akár az egyházakat, alapítványokat a fenntartásba. Javaslatuk tartalmazza a fejlesztéseket támogatását is.

13.06:

A polgármester vitatkozik Tóth Péterrel, szerinte a Jobbik kelti a feszültséget, a gyerekeket pedig csak pár száz méterre kell odébb vinni. 633 gyerek tűnt el a rendszerből az utóbbi években, három és fél csoportnyit elvittek külföldre, a többi a fideszes családpolitikának hála meg sem született.

"Nem adjuk az óvodánkat! Számítson a véleményünk!" - ez a transzparens jelenik meg a karzaton.

kozgyules_varosi60_gs

13.03:

Tóth Péter szerint Botka mondanivalója tele volt csúsztatással. A Gáspár Zoltán utcai óvodában túljelentkezés van évről évre, az intézmény rendkívül felszerelt, de a többi óvodánál sem igazak az alacsony létszámok. Ha fél éve tart az egyeztetés, miért nem tudott róla az ellenzék, miért nem tudtak semmit a szülők? Felháborító döntésre készül a baloldali többség. Pedagógiai szempontokkal nem foglalkoznak Botkáék, csak gazdasági érdekeket vesznek figyelembe, miközben hatalmas károkat okoznak, nem véletlen a sok száz szülői aláírás ebben az ügyben.

13.00:

Elérkeztünk az óvodai nevelési év előkészítéséhez. Botka László ismerteti, a szűkítésre tett javaslat fájdalmas, de 633-mal csökkent a gyermekek száma 2010-hez képest, ez 13 százalékos csökkenés. 50 önkormányzati és 15 nem önkormányzati óvoda működik a városban, féléves szakmai előkészítés után szakmai javaslat született, 5 óvoda bezárása következhet, de nem marad városrész óvoda nélkül. Két év alatt 21 csoport szűnik meg. A polgármester szerint az érintett óvodákban jelentős volt a gyerekszámcsökkenés, nem igaz, hogy ezek csúcsra jártak. A további 45 óvodát 2,3 milliárd forintból korszerűsíti a város. Jelenleg 21 fős az átlagos csoportlétszám, és ezentúl se lesznek 30 fős csoportok. 71 státuszt érint az átalakítás, de a 760 óvodai dolgozóból 100 fő megy két év alatt nyugdíjba, így senki sem kerül utcára.

12.55:

Városrehabilitációs pályázatok kapcsán Nagy Sándor és Szentistványi istván vív szópárbajt.

12.48:

Tóth Péter szerint itt lenne az ideje, hogy a város elmozduljon a saját buszközlekedés felé, mert a DAKK legközelebb már nem 4, hanem 5-6 milliárdról indítja a tárgyalásokat.

12.45:

Botka László válasza: az SZKT-nál nincs menetrend szerinti buszközlekedés, ezért nem lehet kiszámítani, mennyiért vehetné át a szolgáltatást. A város így is komolyan érvényesítette érdekeit a DAKK-kal való tárgyalásban, jelezte, ha kell, átveszi a buszközlekedést, a 4 milliárdos ajánlatot nem hajlandó elfogadni.

12.42:

Póda Jenő emlékeztet, már a tömegközlekedési nagyprojekt előtt jelezte, rossz pályán jár Szeged. A városnak van közlekedési társasága, de az nem tudott alternatívát állítani a monopolhelyzetben lévő DAKK-nak, az SZKT-nál azt sem tudják megmondani, a biztos piac tudatában mennyiért vehette volna át adott esetben ezt a szolgáltatást.

12.38:

Kosik Dénes érdeklődik, miközben az üzemanyagárak csökkennek, és 350 ezer kilométerrel kevesebb futására tett javaslatot a DAKK, miként lehet, hogy 500 millióval emeli az árat. Botka László városa: Budapest 850 forint/kilométerért szerzett magánszolgáltatót, Szeged most 650 forintos áron teszi ugyanezt.

12.32:

A pályázati ügyeknél Botka László beszámol arról, hogy eredményes tárgyalásokat folytatott a város a DAKK-kal, így a társaság további nyolc évre folytathatja a buszközlekedés ellátását, évi nem egészen 3,3 milliárd forintért. Így is félmilliárddal többet fizet a város, mint az eddigi években, miközben az állam csökkenti a finanszírozását, de a DAKK végül így is engedett 700 milliót a kért árból. Az SZKT-nak 80 buszt kellett volna bérelnie azonnal, hogy elláthassa a feladatot.

12.29:

Megyünk tovább az előterjesztésekkel, nincs szünet. Ismét több napirendi pontot ugrunk át.

12.28:

Bár Solymos László már lezárta a vitát, Nagy Sándor alpolgármester szót kap Continental-ügyben. Azt mondja, az önkormányzat a szomszédos telket felajánlotta bővítésre, és udvarias levélben érdeklődött mindössze, hogy van-e jogcíme a cégnek az önkormányzati terület parkolási célokra történő használatára.

12.26:

Hüvös László zárja a költségvetési vitát. A Botka László által az előző percekben a Continental szegedi fejlesztéseiről elmondottakhoz csatlakozik, elgondolkodtatónak nevezve, hogy a városvezetés ultimátumot adott a cégnek: elveszik a parkolóját, vagy fizet, mint a katonatiszt. Ez nem vállalkozó- és vállalkozásbarát környezet.

kozgyules_varosi43_gs

12.23:

Tóth Péter felhívja a figyelmet, 2017 januárjától a Pick vágása elköltözik Szegedről, ami jelentős veszteség a városnak a foglalkoztatás terén.

12.19:

Szentistványi István summázza az eddigi purparlé lényegét: a baloldal szerint az emberek elégedetlensége a kormányzati politikának köszönhető, akik jól érzik magukat, ők szigetként a városvezetés áldozatos munkájának köszönhetik jólétüket. A jobboldal pedig azt szajkózta, a kormány rengeteg programmal biztosítja az emberek jólétét, a városvezetés meg lehúzza mindezt. Az LMP-s politikus szerint a szegediek látják, egyik oldalnak sincs igaza.

12.16:

Binszki József tér vissza a családpolitikára. Jelzi, Haág Zalán a kulturális bizottságon leszavazta a rászoruló gyerekek támogatását célzó javaslatot, a szegedi papucsot ellenben támogatná.

12.12:

Tóth Péter nem akar Botkával vallásfilozófiai vitákba bocsátkozni, bár javasolja a polgármesternek, hogy folytasson ilyen jellegű tanulmányokat, tágítva kicsit "beszűkült gondolkodását". Megismétli, nagy létszámot foglalkoztató, komoly beruházások kellenének Szegedre.

12.10:

Haág Zalán kérdezi Botkát, ha az MSZP szerint van fedezet Magyarországon az 50 százalékos béremelésre, akkor Szegeden ezt miért nem érvényesítik például az önkormányzati dolgozók, cégek vonatkozásában. Majd arról szól, módosító indítványt nyújtott be a szegedi papucs megmentése érdekében. Ha Botka nem lép, az ő polgármesterségéhez fog kötődni ennek a több száz éves iparágnak a halála.

12.07:

Tóth Péter jelzi, Nagy Sándor alpolgármester egy interjúban elismerte, hiányzik Szegedről egy olyan multinacionális cég, mely multiplikátor hatást gyakorolna a helyi gazdaságra. Az alkalmazott kutatásokat és az ezekre épülő ipart kellene valahogy meghonosítani a városban - jelenti ki a jobbikos politikus.

12.04:

Botka László Póda Jenőnek: ebből a költségvetésből egy dolog hiányzott, az, hogy ön elolvassa.

12.03:

Póda Jenő rámutat, a kormány 25 milliárdnyi adósságállománytól szabadította meg Szegedet, ez stabilizálta a város költségvetését. Ennek ellenére sincs komolyabb béremelés ebben a büdzsében, pedig Szabó Sándor MSZP-s parlamenti képviselő többször kezdeményezte ezt. Ráadásul miközben országosan csökken a rezsi, a szegedi rezsijellegű lakossági terhek évről évre drasztikusan nőnek.

12.00:

Haág Zalán ismerteti, a KDNP kezdeményezi 40 millió forinttal az egyházi keret visszaállítását, mely többek között ingatlanfejlesztési, turisztikai célokat szolgálna. Debrecen 500 milliót fordít e célokra. A nulla forintot méltatlannak tartja a szegedi keresztény és zsidó felekezetekkel szemben. Botka László nem reagál...

11.51:

Tóth Péter (Jobbik) felszólítja Binszki Józsefet, ha ilyen fontosak számára a gyermekek, akkor az óvodai ügy név szerinti szavazásánál is bizonyítsa majd.

11.48:

Joób Márton (MSZP) jelzi Póda Jenőnek, az uszodaépítés már nem csupán ígéret, 400 millió forintot elkülönítették az előkészítésre. A város jelentős forrásokkal támogatja egyébként a sportegyesületeket és az iskolai sportolást is.

11.45:

Póda Jenő folytatja a felsorolást: nincs semmiféle béremelés az idei költségvetés-tervezetben. Nem tartalmaz adócsökkenést sem, pedig ha lendületben a város, lehetne adót csökkenteni, hogy több pénz maradjon a vállalkozóknál.

11.40:

Haág Zalán Binszki Józsefhez fordul: Gyurcsány Ferenc kormányfő intézkedéseit nem lehet szociálisan érzékenynek minősíteni. Az ő idejében kiosztott segélyek a játékgépekben kötöttek ki. Ma legalább napi háromszori étkezést kapnak a rászoruló gyerekek, az iskolások, óvodások, bölcsődések. Haág szerint Szeged a kultúra és a turizmus területén is leszállóágban van. Hozzáteszi, míg Kecskemét polgári vezetése eredményesen lobbizott a Mercedesért, addig Botka László annak idején azt mondta, van egy rémálma, hogy egyszer bekopogtat ide egy autógyártó cég, mert a városban mások a hagyományok...

11.37:

Botka László szerint ha Kecskemét 4 milliárdot fordít útfelújításra, akkor Szeged 6,5 milliárdot, ebből 300 millió forint csak a saját forrásokból elkülönített rész.

11.36:

Kecskemétet a baloldali gazdaságpolitika tette gazdaggá, a Gyurcsány-kormány vitte oda a Mercedest, baloldali kormányok építették az autópályát - hangsúlyozza a DK-s Binszki József. Ismerteti módosító indítványát: 15 milliós alapot hozna létre a hátrányos helyzetű gyermekek megsegítésére, ezáltal olyan programokon vehetnének részt, melyekből anyagi okokból kimaradnak.

11.33:

Botka László állítja, az állam kivonul a tömegközlekedés finanszírozásából. Szegeden a működés 35 százalékát finanszírozzák a jegyekből, bérletekből, a kétharmadot pedig a tömegközlekedést nem is használók adójából (is). A tömegközlekedők száma pedig azért is csökken, mert egyre többen használnak kerékpárt, másrészt annak okán, hogy öregszik a lakosság.

11.30:

Szentistványi István szerint Nagy Sándor nem érti az LMP javaslatának lényegét. Az ő célkitűzésük, hogy innovatív műszaki-technikai megoldásokkal érjenek el megtakarításokat, ezek révén pedig tegyék olcsóbbá a bérletárakat a tömegközlekedésben, tegyék hozzáférhetővé a tömegközlekedést a szerényebb körülmények között élőknek, akik most kiszorulnak abból.

11.26:

Kosik Dénes megerősíti, a Fidesz célja a számtalanszor beígért külterületi csapadékvíz-elvezetési projektek megvalósítása, ezek nem halogathatóak tovább, ezért tenné külön sorra a finanszírozásukat, 130 millió forintos módosítóval.

11.23:

Nagy Sándor alpolgármester folytatja. Arról beszél, hogy Szegednek igenis van gazdaságfejlesztési, foglalkoztatásösztönző programja. Magyarország pedig Kelet-Európa leginkább adósújtotta országa - reagál Haág Zalán korábbi felszólalására. Problémának nevezi, hogy érdemben még mindig nem indult be az uniós források felhasználása a 2014-20-as ciklusban. Idén 1 milliárdot különítettek el a beruházások tervezésére, előkészítésére, mert a kormányzat még mindig nem hozta működésbe az európai pénzek pályázati rendszerét. Kitér még az LMP tömegközlekedést érintő módosítójára, mely szerinte a perpetum mobile létezésének indirekt bizonyítása, ebben a formájában teljesen abszurd.

kozgyules_varosi47_gs

11.16:

Újra Póda Jenőé a szó, aki a vánszorgás költségvetését elemzi tovább. Mi nincs ebben a költségvetésben? - kérdezi. Nincs benne gazdaságfejlesztési alap, mely a helyi ismérvek figyelembe vételével segítené a kkv-kat. Kecskeméten 25 milliárdos gazdaságfejlesztési alapot létesítenek a kormányzat támogatásával, ez hét év fejlesztési összege Szeged viszonylatában, ezért kellene normális viszonyt fenntartania a szegedi városvezetésnek is a kormányzattal, ahelyett, hogy pártpolitikai alapon vagdalkozik. Nincs szó az anyagban a béremelésekről sem, miközben az MSZP országosan ezzel "rodeózik".

11.13:

Mózes Ervinnek a fedezetül megjelölt összegekkel van problémája, szerinte a KDNP-s indítvány 219 millió forintot venne el a polgármesteri hivataltól, így nem lenne finanszírozható az önkormányzati apparátus - törvényi erővel rögzített - munkavégzése.

11.12:

Hüvös László folytatja a kereszténydemokrata javaslatok ismertetését, melyek valós lakossági igényeket elégítenének ki, illetve a korábbi szocialista ígéretek betartatását tűzik ki célul. Ennek jegyében emelnék 500 milliósra az út- és járdarekonstrukciós keretet, dupláznák meg a játszótérkeretet, emelnék a közlekedésbiztonságra szánt forrásokat. Alsóvárosi lakosként javasolja - a korábbi ígéretekre hivatkozva - a Szentháromság utcai gesztenyesor rehabilitációnak folytatását.

11.09:

Haág Zalán kiemeli, az Orbán-kormány páratlan mértékű adócsökkentést hajtott végre, és ennek révén jelentősen nőttek az ország adóbevételei, ezt az utat kellene követnie Szegednek is. A KDNP javaslatait is ismerteti: kérik a kulturális keret 10 millió forintra emelését, segítve ezzel civil szervezeteket, öntevékeny csoportokat.

11.06:

209 gazdasági besorolású telekről beszélünk a város hat helyén - beszél a telekadóról Mózes Ervin. Jelzi, ha a magánszemély létfenntartását veszélyezteti az adó fizetése, az adóiroda elvileg gyakorolhat méltányosságot.

11.05:

Tóth Péter (Jobbik) beszél költségvetés-módosító indítványáról. Fontosnak nevezi az útfelújításokat. "A Hungária Közraktár Zrt.-ből is össze lehet hozni milliárdokat az útfelújításra, hisz ennek a cégnek volt vezetője" - szúr oda Lauer Istvánnak. Köszöni a szegedi lakosság segítségét a költségvetési javaslataik elkészítéséhez. Kérdezi továbbá, van-e lehetőség arról, hogy a magánszemélyek mentesüljenek a telekadó alól.

11.02:

Szót kap Nagy Mihály, a helyi cigány nemzetiségi önkormányzat elnöke is. Kéri az önkormányzat - a tavalyihoz hasonló mértékű - támogatását az önkormányzat nehéz feladatának ellátásához. Jelzi, a lakhatás és az iskoláztatás terén is akadnak gondjai a szegedi cigányságnak, fontos feladat az iskolán belüli, külön fejlesztő tanáros felzárkóztatása.

10.59:

Solymos László (MSZP) alpolgármester személyeskedő választ ad az elnöki pulpitusról.

10.56:

Szentistványi István jelzi, nem elegáns a polgármester döntése, hogy nem hozta előre az óvodai napirendi pontot, miközben számos érdeklődő ezért érkezett ma a városházára. Azt is elítéli, hogy a képviselői anyagok formai hibáit törvényességi észrevételként minősíti a címzetes főjegyző, kompromittálni próbálva ezzel az ellenzéket. A polgármesteri kabinet és a hivatali apparátus - jelzi - egyáltalán nem segíti az ellenzéki képviselők munkáját.

10.53:

Lauer István (MSZP) kiemeli, 254 millió forintot fordítanak idén szociális kiadásokra, 400 milliót segélyezésre.

10.49:

Mózes Ervin fenntartja törvényességi észrevételeit.

10.46:

Kosik Dénes (Fidesz-L.É.T.) jelzi, frakciójuk nem támogatja a költségvetési előterjesztést, mert a bevételi oldalon olyan sorokat is találtak, melyek messze nem reálisak. ismerteti saját módosító javaslatát is, mely csapadékvíz-elvezetési beruházásokra történő átcsoportosításra vonatkozik. Kifogásolja Mózes Ervin törvényességi észrevételeit is, melyek csupán az ő elírásait nehezményezték. Jelzi azt is, a korábbi évek költségvetési módosítóinál sem kellett rendelettervezet-módosítást benyújtani, amit most számon kér rajta a címzetes főjegyző.

kozgyules_varosi36_gs

10.40:

18 fideszes nagyváros polgármester vetett már ki lakossági különadót, Szeged nem állt be a sorba, így Botka László szívesen vállalja az összehasonlítgatást. Útfelújításra pedig szerinte 6 milliárdot költ összesen idén a város, ha az uniós társfinanszírozású beruházásokat is beleszámítjuk - mondja.

10.36:

Póda Jenő (KDNP) szerint a vánszorgás költségvetését terjesztette el Botka László. Egyetért azzal, hogy felértékelődnek a saját bevételek, életképesnek kell lennie a helyi közösségnek. Ami viszont a helyi iparűzési adót illeti, a fejlődést nem tartja dinamikusnak, maximum átlagosnak. Kecskemét például megduplázta ezeket a forrásait tíz év alatt, és csaknem utolérte már Szegedet - miközben csökkentette az adó mértékét! Botrányosnak nevezi a szegedi utak állapotát. Kecskemét 4 milliárdot fordít útfelújításokra, Szeged 300 milliót tervezett, amiben járdafelújítás is van - a KDNP jelképesen 500 millióra emelné a keretet. Az Etelka sori uszodáról szólva felidézi, Botka minden páros évben megígéri ezt. Érdeklődik, mi lesz a lőtérrel, mely a város fontos része, azt menteni és felújítani szükséges, nem eshet áldozatul a beruházásnak. Ha bezárjuk az óvodákat, pár év múlva többlet óvodai férőhelyekre lesz szükség a kormány családpolitikai intézkedéseinek hatására - a város épületvásárlásra kényszerül, már csak ezért sem érdemes óvodára lakatot tenni - összegez.

10.30:

Szentgyörgyi Pál (MSZP) alpolgármester úgy kezdi, 425 milliós állami támogatáscsökkenés sújtotta idén is a várost, a kormány cserbenhagyta a szociálisan rászoruló rétegeket, az oktatást és az egészségügyet, manipulálja a szegénységről szóló statisztikai adatokat. Emellett a 2014-20-as EU-s fejlesztési ciklus első két évében nem történt semmi, a kormány csak most kezdi kiírni a pályázatokat, így nem lehetett megtervezni a fejlesztések kiadási előirányzatait, azok uniós részét. Mégis úgy döntöttek, a büdzsé egyharmadát fejlesztések finanszírozására csoportosítják. Az állam a hulladékgazdálkodás központosításával újabb forrásokat von el a városoktól - jelenti ki. Külön kiemeli, a szociális segélyezést teljes egészében saját forrásokból finanszírozza az önkormányzat. A cégek támogatását bázisszinten képzelik el, a polgármesteri hivatal kiadásait több mint 120 millióval csökkentik. 400 millió forintból kezdik meg az új fedett uszoda építésének előkészítését. A költségvetést év közben majd az aktuális pályázatokkal ki kell egészíteni, szerinte még 5 milliárd forinttal kell majd emelni a fejlesztést.

10.25:

Botka László néhány fontos momentumot emel ki az elmúlt hetek politikai nyilatkozataiból. A főösszeg 35 százaléka a helyi gazdaság által előállított érték, iparűzési és építményadó, az ezt kritizáló megjegyzések a szegedi cégeket érintik szerinte negatívan. 2015-ben 8,5 milliárdnál is több adóbevételt könyvelt el Szeged, ami országos szinten kiemelkedő. Elképesztő adóterhelésről sem ildomos Botka szerint beszélni, miközben Szeged lassan az egyedüli olyan magyar nagy város, mely ellenáll a kormányzati törekvéseknek, és nem vet ki lakossági különadót. Hódmezővásárhely például a napokban emelt 30 százalékkal építményadót, ott ráadásul a lakosok a saját lakásuk alapján is fizetnek, 55 négyzetméteres panellakás után csaknem 8 ezer forintot, egy régi családi ház után pedig akár 120 ezer forint ott a lakossági adó. Azt is elmondja, hazánkban a legmagasabb EU-s szinten a lakosság adóterhelése, ezért nem akarja a szegedi önkormányzat tovább terhelni az itt lakókat - szemben fideszes vezetésű településekkel. Kiemeli végül, a legtakarékosabb működési szigort valósítják meg a költségvetésben, az így megspórolt pénzekből (most a büdzsé harmadából) fejlesztéseket, beruházásokat finanszíroznak. Ez utóbbi országosan szintén kiemelkedő, háttere a szépen emelkedő iparűzési adóbevétel és az önkormányzati cégek támogatásának félmilliárdos csökkentése. Felelősségteljes, vállalható, a jövőt nem felélő, a körülményeknek megfelelő költségvetést alkotott meg az önkormányzat - összegez.

10.19:

Több napirendi pontot ugrunk át hozzászólás nélkül, terítékre kerülhet a 2015. évi költségvetés zárszámadása és az idei büdzsé elfogadása.

10.18:

Nagy Sándor alpolgármester ismerteti a szabályzási munka állomásait, mely odavezetett, hogy befektetőnek tudták értékesíteni a területet. Ez a cég nemzetközi szintű irodaházat alakít ki. Az előterjesztés további elemei a Dorozsmai Nagybani Piac pozíciót hivatottak erősíteni, tekintettel arra, hogy konkurens zöldség-gyümölcs piac nyílik Szegeden. Külön örömtelinek nevezi emellett az újszegedi gyermekkórház helyi védelemben részesítését.

10.15:

Szeged MJV Településszerkezeti Tervének és Építési Szabályzatának módosítása és településfejlesztési döntés, valamint a helyi építészeti örökség védelméről szóló rendelet módosítása tehát az első téma. Botka László arról beszél, hogy a korábbi Tisza-parti Széchenyi-gimnáziumot értékesítették, belvárosi típusú irodaház lesz belőle, mely sok száz munkahelyet teremt, ehhez az építési szabályzatot kell módosítani.

10.11:

11 igen és 18 nem mellett nem veszik le napirendről az óvodai ügyet. Haág Zalán viszont kéri, első napirendi pontként tárgyaljanak erről. Botka szerint ilyen javaslatot nem lehet tenni, mert polgármesteri hatáskör. Meg is születik a napirend.

10.10:

Haág Zalán is kéri, ne tárgyaljanak ma az óvodabezárásokról.

10.09:

Az óvodai napirendi pont levételét kéri Tóth Péter. A polgármester szerint erre nincs lehetőség, mert 2,3 milliárdnyi óvodai uniós fejlesztésre kell pályázni, és elő kell készíteni a következő óvodai évet is.

10.08:

"Aki szerint tehát nem élünk jól, az hazaáruló" - így replikázik Botka.

10.07:

Nógrádi Tibor (Fidesz-L.É.T.) a kormányzat családpolitikájának eredményeit méltatja. Folyamatosan csökken az szja, csökkennek az adók, a bölcsődések és az óvodások 90 százaléka ingyen vagy kedvezményesen étkezik, a családok otthonteremtési kedvezménye pedig példátlan lehetőségeket ad a családoknak. A csok a helyi önkormányzatok gazdaságfejlesztési lehetőségeivel együtt esélyt nyit a kormánnyal együttműködő városok számára. Szegednek is kiutat jelenthet ez ahhoz, hogy több évtizednyi vegetálás után előrelépjen.

kozgyules_varosi53_gs

10.04:

Szentistványi István (LMP) a helyi napilap egyik cikkéről beszél, ezen keresztül mutatja be a helyi hatalom, a városvezetés viszonyát a nyilvánossághoz, a demokráciához. Megkereste egy vezető újságíró a Délmagyarországtól, hogy ez nagyon sürgős, majd a cikk tíz napig nem jelent meg, csak tíz nappal később, de teljesen más formában, mint az LMP-sekkel folytatott levelezésben azt rögzítették. A városvezetés működésére tett LMP-s kritikák minden egyes mondatára helyben érkezett a válasz, a riposzt a polgármesteri kabinet részéről. Ez azért különösen bántó, mert a napilap kereste meg őket, hogy adjanak azonnal évértékelést...

10.01:

A magyar álomról beszél Binszki József (DK). Györffy Balázsról, a Fidesz parlamenti képviselőjéről szól, aki 135 hektárnyi földhöz jutott, de miből? - teszi fel a kérdést, megemlítve, hogy a politikus vagyonnyilatkozatában több százmilliós tartozást tüntetett fel. Igaz, hitelt vett föl, de ezt nem lehetne földvásárlásra fordítani... Lázár Jánosnak nem a saját nevén 505 hektárja van Csongrád megyében, több mint 750 millió forintot forgatott bele ebbe a projektbe, amivel Csongrád megye új kiskirálya, de vagyona meg sem közelíti Mészáros Lőrincét, akinek 50 falunyi házhelyet sikerült összekapargatnia.

09.58:

Nagy Sándor (Együtt) alpolgármester csatlakozik az előző gondolatokhoz. Véleménye szerint az oktatás és az egészségügy súlyos válságban van Magyarországon, miközben az ország épülését, a minőségi emberi erőforrást kellene szolgálniuk. Az orvosok sorra távoznak el külföldre, korábban népszerűnek számító szakmák küzdenek hiánnyal a szegedi egyetemi klinikákon is. Egy titkos felmérésből kiderült, nincs ma olyan magyar kórház, mely megfelelne a szakmai ellátás elvárt minimumfeltételeinek. Azonnali kormányzati intézkedésekre van szükség, megfelelő erőforrásokat kell fordítani ezekre a területekre, azaz évi 60-70 milliárddal több pénzt kell juttatni az egészségügynek - szögezi le.

09.55:

Kozma József (MSZP) arról szól, hogy nincs rend az oktatásban, és a felfordulás oka maga a magyar kormányzat. Uniformizálást akartak elérni, miközben mások az iskolák, a gyerekek, a települések. A pedagógusbérek egyenlősítése nem kedvez a tehetséggondozásban nagyobb szerepet vállaló oktatóknak. Az iskoláknak nincs pénzük krétára, informatikai fejlesztésre. Megnövelték a pedagógusok és a gyermeket terheit. A minisztérium és a Klik pedig nem szolgál, hanem hatalmaskodik.

09.52:

600 ezer magyar, több ezer szegedi hagyta el gazdasági migránsként az országot, 860 szegedi születésű lakik csak Berlinben, a migráció valóban súlyos gondokat okoz - reagál Botka László.

09.50:

Tóth Péter (Jobbik) szerint ebben a teremben csakis a polgármester a hiteltelen. Egy éve derültséggel fogadta Tóth szavait, miszerint migránshullám fenyegeti Szegedet, jót mosolygott ezen, majd mikor bekövetkezett, le is tagadta a folyamatot. A jobbikos politikus szerint a megránsok ismét igénybe veszik a balkáni útvonalat, ami Szegeden vezet keresztül, ráadásul a nyitott nagyfai táborból az Északi városrészbe is ki-kimerészkednek a migránsok. Az önkormányzatnak lépéseket kellene tennie a lakosság biztonságának szavatolásért, például a Jobbik módosító javaslatát támogatva meg kellene emelnie a polgárőrség finanszírozását. "Durva arab tavasz elé nézünk" - összegez.

09.46:

Botka László szerint 2010 óta 633-cal csökkent Szegeden az óvodáskorú kisgyermekek száma, azaz 13 százalékkal lett kevesebb a kicsik száma. Ez országos jelenség, és a kormány családpolitikájának köszönhető, és annak, hogy 600 ezer "gazdasági migráns" hagyta el az országot kisgyermekeivel együtt. Hiteltelennek nevezi a KDNP-t, mely országos szinten felelős a családpolitikáért, Szegeden pedig az önkormányzatot hibáztatja annak következményeiért.

09.44:

Folytatás következik a napirend előtti felszólalásokkal. Haág Zalán (KDNP) az első jelentkező. Derült égből villámcsapásként érte a szegedi szülőket a hír, hogy a szocialisták bezárnak egy minőségi munkát végző szegedi óvodát - idéz fel egy nyolc évvel ezelőtti ügyet. Mint mondja, a Down-szindrómás gyerekeket integráltan nevelő Deák Ferenc utcai óvoda bezárását követően a városi pletykákat igazolva a közelben kaszinó nyílt. Sem a szülők, sem a gyerekek, sem a pedagógusok érdeke nem számított, a tőkeerős kaszinós érdekei erősebbnek bizonyultak az óvodásokénál. Most hasonlóan szégyenteljes ügy van készülőben - emeli ki.

09.26:

A sajtótájékoztató idejére szünetet rendel el a polgármester. Közben az óvodabezárások ellen tiltakozó két-három tucatnyi szülő a karzatokon foglalt helyet.

09.25:

Botka László hozzáfűzi, a szegedi tudományosság két fontos pillére, az SZTE és az SZBK újabb két lábbal egészül ki a következő években az ELI és a Szegedi Tudós Akadémia révén. Bejelenti, a városnak is vannak sürgős feladatai a program támogatására. A tudós akadémia létrehozásához épületet biztosít az önkormányzat, már ma meghozzák az azt megalapozó döntést, illetve nyitott a folyamatos működéshez szükséges források hosszú távú biztosítására is, azaz az állami támogatások kiegészítésére.

kozgyules_varosi22_gs

09.20:

Hegyi Péter tart tehát ismertetőt a Szegedi Tudós Akadémia programjáról. A professzor Szent-Györgyi Albert munkásságát, máig tartó tudományos és közéleti hatását méltatja. Kiemeli Somogyi Szilveszter szerepét is a szegedi egyetem, a szegedi tudományosság felkarolásában, bemutatva az universitas és a város egymásra utaltságát. A tehetséggondozás helyzetéről szólva negatív jelenségként említi, hogy 2009 óta 500 ezren hagyták el az országot, ez nagyrészt a fiatalokat érinti, a legnagyobb tehetségek külföldi egyetemekre vándorolnak, az agyelszívás külföldi ösztöndíjakon keresztül valósul meg. Az ország és Szeged jövője szempontjából az elvándorlás minden elemét kezelni kell 16 éves kortól kezdve 36 éves korig, az iskolarendszernek választ kell adnia a kihívásokra. A hagyományok tisztelete mellett az innovációra, az újításokra is hangsúlyt kell helyezni - szögezi le a professzor. A 21. század fő kihívása a minőség, aki ebbe az irányba indul el, versenyelőnyt szerez. A 21. század oktatási-tudományos kihívása tehát a generációkon átívelő elit tehetséggondozó iskolarendszer kialakítása - így Hegyi Péter. Mint mondja, ez a program szervesen beépül a jelenlegi oktatási rendszerbe, de 16-36 között biztosítja a minőségi képzést, kiemelve és felkarolva a tehetségeket, megadva nekik az egzisztenciális megbecsülést is. A Szegedhez hasonló méretű Göttingennek ez a típusú szemlélet 40 Nobel-díjat hozott az utóbbi évtizedekben. Itt a Tisza partján öt éve indult meg a széles összefogás a kormány, az egyetem, a város és az ipari partnerek között - mondja el. Az utóbbi négy évben 15 Nobel-díjas előadás hangzott el Szegeden. Új iskolarendszert álmodtak a legjobb középiskolai tanárok, a legtehetségesebb középiskolások, illetve egyetemisták és a mentoráló egyetemi oktatók részvételével. A terv a teljes országos és akár határon túli lefedettség, az iskolákhoz kötődő tehetséggondozás megvalósítása, ezen keresztül évente 500 tehetséges diák Szegedre vonzása. A Szegedi Tudós Akadémia programját a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Szegedi Tudományegyetem 17-17 munkatársa segíti mentorként, de külföldi oktatókat is bevontak már Oxfordról, Cambridge-ből és a Harvardról. Szükségük van egy épületre, bentlakásos tudományos műhely jönne így létre a városban az egyetemre idekerülő tehetségek számára (ez az épület lesz a volt Bartók Béla Művelődési Központ - a szerk.), emellett ingatlanfejlesztés is nélkülözhetetlen. Az egyetemi képzés mellett így a legkiválóbbak további színvonalas oktatásban részesülhetnek. Hegyi Péter számításai szerint a program működéséhez évi 360 millió forint szükséges. Tavaly év végén a kormány a program mellé állt, 2 milliárd forintot biztosított ehhez ingatlanvásárlásra, ingatlanfejlesztésre, illetve évi 250 milliót a működéshez. Bert Sakmann Nobel-díjas kutató lett a Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatója, ami elképesztő megtiszteltetés a programnak, a városnak - zárja gondolatait, hozzátéve: ígéri, élni fognak a bizalommal.

09.02:

Botka László arról beszél napirend előtt, hogy az önkormányzat és az egyetem évekkel ezelőtt összefogott azért, hogy nemzetközi szinten is növelni tudják a szegedi tudományosság színvonalát. A város jövője szempontjából elsőrangú a tudásközponti szerepet, ezt szolgálja a Szegedi Tudós Akadémia. Az akadémia titkára, Hegyi Péter professzor mond majd beszédet.

09.01:

A szülők úgy döntöttek, hogy a petíciót a közgyűlés után kísérlik majd meg átadni.

09.00:

Botka László a Szegedi Tudós Akadémia nagy jelentőségű bejelentéseivel igyekezett, igyekszik rászervezni a mai nap vitás témáira. Meglátjuk, hogy sikerül ez neki.

kozgyules_varosi06_gs

08.50:

A városháza előtt és a folyosókon komoly a biztonsági készülődés (legalább egy tucat rendőrt láttunk kint, idebent pedig megerősítették a folyosóőrséget) - alighanem a óvodai szülők demonstrációjára hangolnak. A szülők éppen petíciót írnak alá, melyben kérik a polgármestert és a képviselőket, ne zárjanak be óvodákat! 25-30 szülő gyűlt össze, a petíciót pedig fel akarják hozni Botka Lászlónak.

08.40:

Köszöntjük Önöket a díszteremből! A Szent Györgyi Kollégium programjának ismertetőjével kezdődik majd az ülés, 9.30-kor pedig nagyszabású sajtótájékoztató is lesz ebben a témában.

Csapó Benő lesz az idei díszpolgár

A mai napon zárt ülésen a városi kitüntetésekről is döntenek a képviselők. Csapó Benőt, a szegedi egyetem neveléstudományi intézetének tavaly Prima Primissima-díjjal kitüntetett vezetője kaphatja idén a díszpolgári címet. Pro Urbe Díjra Pál Tamás karmestert és Simai Mihály költőt terjesztette fel a polgármester. Szegedért Emlékérmet javasol Nagy Ferenc büntetőjogásznak, Sulyok Erzsébet újságírónak, Szöginé Veczkó Ibolya nyugalmazott iskolaigazgatónak, Katona Tamásnak, a Contitech Rubber Industrial Kft. ügyvezető igazgatójának és Perovics Zoltánnak, a Metanoia Színház igazgatójának. A város nemzetközi kapcsolataiért kitüntetésben részesülhet Hegyi Péter orvosprofesszor és Regina Gensigora, a Contitech Rubber Industrial Kft. ügyvezető igazgatója.

A közgyűlés elé

2016. évi első rendes ülését tartja Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése. Az előzőekhez képest jóval forróbb hangulatúnak ígérkezik ez a közgyűlés, hiszen számos döntésnek igen komoly lehet a tétje Szeged jövője szempontjából. Az egyik ilyen az óvodai átszervezések ügye. Miközben az Orbán-kormány támogatások és intézkedések sorával segíti, támogatja a családokat, a gyermekvállalást, a Botka László-féle MSZP-s városvezetés újabb öt óvodára készül lakatot tenni a gyermekszám 630 fős csökkenésére hivatkozva (mindezt úgy, hogy kommunikációjuk szerint a megyeszékhely lakossága az utóbbi években 8000 fővel bővült...). Botkáék felszámolnák a Temesvári körúti, a Rókusi körúti, a Teréz utcai, a Gáspár Zoltán utcai és a Rókás óvodát (Sólyom utca), a Széksósi úti intézménybe 2016-ban nem lehetne beiratkozni, s egy-egy csoportot szüntetnének meg a Felsővárosi, a Hajnóczy utcai és a Majakovszkij téri óvodákban.

A szegediek nem hagyják az óvodáikat!

A városban rendkívül erős tiltakozást váltott ki a baloldali tervezet, szokatlan módon még a polgármesterhez közeli Délmagyarország napilap is teljesen egyértelműen megtámadta az ezzel kapcsolatos városházi (ál)érveket, és több cikkben mutatott rá, hogy gyermek- és nevelésellenes (ezáltal Szeged hagyományaihoz méltatlan) az MSZP-s csomag. Számos fronton indult meg a szülői ellenállás, sok száz, sok ezer aláírás gyűlt össze, és a civil szervezetek (közülük is elsősorban a Tisza Lajos Közéleti Egyesület), illetve az ellenzéki pártok (sorrendben a Jobbik, a KDNP, majd a Fidesz) is nekihajtottak a botkai óvodazárnak. A kereszténydemokraták adtak be módosító javaslatot, mely arról szól, a közgyűlés most ne tárgyalja az óvodabezárásokat érintő anyagot, az önkormányzat az év végéig készítsen szakmai elemzést, hatástanulmányt, illetve vegye fel a kapcsolatot alternatív fenntartókkal. A SZEGEDma.hu értesülései szerint a szülők csendes demonstrációval készülnek a Széchenyi téren, az pedig bizonyos, hogy a jobboldali képviselőktől heves kirohanásokra számíthatnak odabent a díszteremben a szocialisták és a liberálisok. Kérdés, hogy a polgármestersége alatt gyakorlatilag minden ilyen ügyben megtörhetetlennek bizonyuló Botka László meghajlik-e most az észérvek, a kérések és a tiltakozások előtt, és hajlandó lesz-e kompromisszumra, a kérdés elhalasztására, társadalmi egyeztetésre. A pénteki ülésen mindemellett tájékoztató hangzik el a Szegedi Tudós Akadémia programról, elfogadják az önkormányzat 2016. évi költségvetését, tárgyalnak a közművelődési szakemberek továbbképzéséről, közművelődési intézmények képzési tervének módosításáról, és szó lesz egyes szociális és gyermekjóléti feladatok támogatásával összefüggő megállapodásról a Szegedi Kistérség Többcélú Társulással. Módosítják a helyi építészeti örökség védelméről szóló rendeletet is, helyi egyedi védelem alá kerül az újszegedi gyermekkórház épülete. Sürgősséggel kerül napirendre a busztender ügye, ha a képviselők rábólintanak a városházi javaslatra, a következő nyolc évben újra a DAKK buszai szállítják a szegedieket.

Fókuszban a büdzsé - 35,6 milliárd a főösszege

Ami a büdzsét illeti, megírtuk: a tavalyinál magasabb, 35,6 milliárd forint Szeged idei költségvetési főösszege, aminek 35%-át, vagyis 12,5 milliárdot a város saját bevételei tesznek ki. Botka László polgármester a nagyadózóknak is beszámolt már a főbb számokról, illetve mi is alaposan elemeztük a tervezetet. A helyi adóbevételeknél 11,45 milliárd helyett 12,13 milliárddal kalkulál a város, és a tervezetből kiderül az is, hogy több mint háromszor annyit, mintegy 1,6 milliárdot terveznek fejlesztési feladatokra, készülve az uniós pályázatok előkészítésének költségvonzatára. Arról is beszámolt a polgármester, hogy a tavalyi 200 helyett idén immár 300 milliót terveznek költeni út- és járdarekonstrukcióra, és azt is bejelentette hivatalosan, hogy megkezdődnek az Etelka sori új fedett uszoda építésének előkészületei 500 millióból, hogy jövő tavasszal megtörténhessen az első kapavágás. A költségvetéshez több mint 70 módosító indítványt nyújtott be az ellenzék. A Fidesz egyebek mellett csapadékvíz-elvezetésre, a KDNP az úthálózatra és a szögedi papucs megmentésére, a Jobbik a munkahelyteremtés ösztönzésére, az idősek és a fiatalok támogatására csoportosítana át többletforrásokat, míg az LMP energiahatékonyabbá tenné a helyi tömegközlekedést, hogy a felszabaduló pénz okán csökkenteni lehessen a bérletárakat. A módosítókról részletesen ebben a cikkünkben olvashatnak. Mózes Ervin címzetes főjegyző egyébként gyakorlatilag valamennyi ellenzéki költségvetési javaslathoz törvényességi észrevételt fűzött, jobbára végrehajthatatlannak minősítve azokat. A Fidesz frakcióvezetője, Nógrádi Tiborcsütörtöki sajtótájékoztatóján tárgyalásra alkalmatlannak, összességében elfogadhatatlannak nevezte a költségvetés jelen változatát. Példaként a telek- és az építményadót hozta fel, előbbiből 98 millió, míg utóbbi adónem esetében 3,1 milliárd forint szerepel a büdzsé tervezetében a bevételi oldalon, ám a nagyobbik kormánypárt szegedi elnöke szerint esélytelen, hogy ekkora összeg realizálódjon.

Milliárdos kormánytámogatás a szegedi tudományosságnak

A Szegedi Tudós Akadémiáról is írtunk már a héten. A kormány felkarolta ugyanis az akadémia kezdeményezését, az úgynevezett Szent-Györgyi Kollégium létrehozását. A tervezett kollégium székhelyéül szolgáló szegedi ingatlan (az egykori Bartók Béla Művelődési Központ épülete) megvásárlásához legfeljebb 200 millió forintot, továbbá a felújításhoz szükséges legfeljebb 1,3 milliárd forintos forrást biztosít az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány részére a 2016. évi központi költségvetés terhére. Ezenkívül 250 millió forint jut magának Szegedi Tudós Akadémia tehetséggondozó programnak az idei működtetésére. Az SZTE és az MTA SZBK által is mentorált akadémia keretében egyetemi, kutatóintézeti mentorok veszik szárnyaik alá a középiskolás tehetségeket. Ugyancsak az Emmi gondoskodik egyébként a Radnóti Miklós Gimnázium felújításához szükséges 150 millió forintos, illetve a hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium felújításához szükséges 80 millió forintos forrásról is. E két iskolában működő labor működtetésére pedig intézményenként 30 millió forintot szán a minisztérium június végéig. Minderről a közgyűlés szünetében nagyszabású sajtótájékoztatón számolnak be az érintettek.

Kultúraellenes-e az MSZP-s városvezetés?

Fajsúlyos kérdéseket érintenek a KDNP elnök-frakcióvezetője, Haág Zalán interpellációi is, mivel a városvezetés kultúraellenességét feszegetik. Beszámoltunk róla, Haág felveti: hogyan merülhetett fel Botka Lászlóban az Újszegedi Szabadtéri Színpad felszámolásának ötlete? Azt sem érti, hogy jelentheti ki az MSZP-s polgármester, hogy Szeged nem fog pályázni az Európa Kulturális Fővárosa 2023 címre, miközben erről senkivel sem egyeztetett. Botka válaszaiban egyrészt igyekezett cáfolni, hogy bárkinek is célja lenne az újszegedi színpad megszüntetése, másrészt arra utalt, hogy az Európa Kulturális Fővárosa címnek az elmúlt időszakban csökkent a marketingértéke.
Dacára a szülők tiltakozásának, a baloldali városvezetés megszavazta öt szegedi óvoda bezárását. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=608820 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. február 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.