Bulvár

Két különdíjat hoztak el a hódmezővásárhelyi szakácsok

Két különdíjat hoztak el a hódmezővásárhelyi szakácsok

2016. február 23., kedd
Két különdíjat hoztak el a hódmezővásárhelyi szakácsok
gasztrokupa2016_hmvh

Alig három hónappal az országos eldöntő után, február 19-én a biatorbágyi, budapesti, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi közétkeztető konyhával mérték össze tudásukat. A Hód-Menza csapata hideg joghurtos kapros zöldbablevest készített bulgurral, főételnek erdélyi karmonádli paprikamártást és tócsnit tálaltak, a desszert pedig meggyöntetes mákfelfújt volt.

Tavaly decemberben írtunk a Hód-Menza 2. telephely két szakácsáról,

Verók Andrásról

és

Gedai Endréről

, akik bejutottak az ötödik Országos Közétkeztetői Szakácsverseny döntőjébe. A szakácsok mindössze 420 forintból főztek olyan tradicionális ízeken alapuló menüsort, ami a 2016-os gasztrokupáig repítette őket, krémlevesük ráadásul olyan jól sikerült, hogy a receptet felvették a közétkeztetésbe. Alig három hónappal az országos megmérettetés után, február 19-én a biatorbágyi, budapesti, kecskeméti, miskolci, nyíregyházai és pécsi közétkeztető konyhával mérték össze tudásukat. A döntőre már csak finomhangolni lehetett az ételeken, alapvetően minden konyha azzal a menüvel indult, amit a decemberi elődöntőn felszolgált. A Hód-Menza csapata hideg joghurtos kapros zöldbablevest készített bulgurral, főételnek erdélyi karmonádli paprikamártást és tócsnit tálaltak, a desszert pedig meggyöntetes mákfelfújt volt. "A menü nem változott, csak a petrezselyemzöld mennyiségén módosítottunk. A tálalást viszont teljes mértékben megváltoztattuk, sokat gyakoroltunk, többféle verzión agyaltunk" - avatta be portálunkat a kulisszatitkokba Verók András, a vásárhelyi kétfős csapat főszakácsa.

gasztrokupa2016_hmvh_02

A Hód-Menza két különdíjjal tért haza: elhozták a KÖZSZÖV különdíját és a Magyar Vendéglátó Ipartestület különdíját is. "Nagyon izgalmas és megtisztelő volt ilyen széles nyilvánosság előtt megmutatni magunkat. Tíz adagban főztük le az ételeket egy segédszakács közreműködésével, aki a főzésben ugyan nem, de a hámozásban, darabolásban, passzírozásban segíthetett. Feszültséggel teli versenyen vagyunk túl, az izgalom végig a tetőfokon volt." A 12 fős zsűriben a szakma legjobbjai képviseltették magukat, köztük többek között a Konyhafőnökből megismert

Bernáth József

séf is kóstolta a hódmezővásárhelyiek menüsorát. A 2016-os „Tradicionális ételek a modern közétkeztetésben” témában meghirdetett kupa első helyét a miskolci Sodexo B hozta el, míg holtversenyben a második helyen végzett a budapesti Junior63, a szintén fővárosi PQS Budapest régió, valamint a pécsi Hungast Pécs. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a budapesti Junior Harmónia állhatott fel. Verók Andrásnak nem ez volt az első OKÉS megmérettetése, tavaly is fakanalat ragadott az országos döntőért, ám akkor a csapat “csupán” a döntősök speciális szakácskönyvébe került be. A főszakács egyelőre nem tudott arról részleteket, mi lett krémlevesük sorsa, amit felvettek a közétkeztetésbe, annyi azonban már most biztos, hogy a vásárhelyi szakácsok menüje idén is bekerül a szakácskönyvbe.

A Hód-Menza csapatról

gasztrokupa2016_hmvh_01

Verók András

2003-ban pincérként végzett, majd egyéni vállalkozóként, később pultosként dolgozott. 2013 decemberében szerzett szakácsképesítést a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Intézetben, majd gyakorlatát a Kenguru Panzióban és a szegedi Hunguest Hotel Forrásban töltötte. A szakács tanulmányok alatt érett meg benne a gondolat, hogy menza szakácsként dolgozzon. 2014 óta a Hód-Menza Nonprofit Kft.-nél főz, a gyermekétkeztetésben. A Kertvárosi Katolikus Iskola konyha vezetője, itt tálal mindennap a gyerekeknek, így közvetlen kapcsolatban is van velük.

Gedai Endre

a hódmezővásárhelyi Corvin Mátyás Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában végzett szakácsként. Munkahelyein igyekszik a legjobb képességei szerint fejlődni, tovább képezni magát. Munkájában törekszik a folyamatos megújulásra, de a hagyományos magyar konyhát is szem előtt tartja. Törekszik arra, hogy az ételei kiváló magyar minőségű alapanyagokból készüljenek. 2007-óta dolgozik a Hódmezővásárhelyi Hód-Menza Nonprofit Kft-nél mint szakács.

Ízletes menü 420 forintból - különdíjakkal tértek haza az ötödik Országos Közétkeztetői Szakácsverseny döntőjéről a hódmezővásárhelyi szakácsok! KLIKK: http://szegedma.hu/?p=611680

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. február 22.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.