Közélet

Bartha László: Nem lehet a jövőkép annyi, hogy Szeged egy nagy idősek otthonává kíván válni!

Bartha László: Nem lehet a jövőkép annyi, hogy Szeged egy nagy idősek otthonává kíván válni!

2016. február 13., szombat
Bartha László: Nem lehet a jövőkép annyi, hogy Szeged egy nagy idősek otthonává kíván válni!
szeged_varoshaza_tavasz08_gs

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke szerint nem a gazdaság fejlődik, hanem a sarcból lesz több.

Botka Lászlónak

mint polgármesternek jelentős többsége van ahhoz, hogy megmenthesse a város óvodáit vagy a szegedi papucsot, de nem teszi ezt, inkább megemeli az építményadót, a tömegközlekedés jegyárait – mondta

Bartha László,

a Tisza Lajos Közéleti Egyesület elnöke a

a február 12-i közgyűlésről

. Nem érti, hogy az MSZP országos választmányi elnökeként miért kritizálja a magyar kormányt minden nehézségért pártjával, mikor minden eszköze meglenne rá, hogy megvalósítsa céljait Szegeden, hiszen rendelkezik a szükséges közgyűlési többséggel. „A városvezetés sarcolja a lakosságot, a cégeket azért, hogy olyanok számára csoportosítsa át ezeket az összegeket, akik rászavaznak, s így megtartsa és erősítse politikai bázisát” – magyarázta a volt polgármester.

Az óvodabezárás egy tünet

Bartha László „élettani nonszensznek” tartja, hogy miközben több ezer fővel nő a város lakossága, mégis 633 fővel kevesebb óvodásról számol be Botka László. „Jellemző példa, hogy abszolút tájékozatlan az ügyben, hogy mi hol van” – kommentálta azt, hogy többször Rókás óvoda helyett Rókás utcai óvodát emlegetett a polgármester (a bezárásra ítélt intézmény a Sólyom utcában található, nevét az udvarában található, rókát ábrázoló szoborról kapta). „Azonban még ennél is sokkal nagyobb bajnak látom, hogy 14 éve szűnnek meg a munkahelyek a városban, a fiatalok inkább elvándorolnak innen, máshol vállalnak gyermeket, ezt mutatja a gyerekszám csökkenése is. Valószínűleg olyanok jönnek, akik csak újabb terhet jelentenek a Szeged szociális rendszerére, amit a cégeknek kell majd kifizetniük a növekvő adóterhekkel” – vélekedett a TLKE elnöke. „Tisztelem, becsülöm a nyugdíjasokat, de nem válhat a város egy nagy idősek otthonává, ez nem lehet jövőkép” – így a volt polgármester. Nyugat-Európában a baloldali pártok a migránsokra mint potenciális szavazókra tekintenek, Bartha szerint a magyar és azon belül a helyi balliberális erők is hasonlóan gondolkodnak, ezért is nem értékelik a magyar kormány lépéseit a családok megsegítésére, így a családi adókedvezményt, a családi otthonteremtési kedvezményt.

kozgyules22_gs

Bartha szerint az unió és a kormány nélkül nem fejlődne Szeged

„Azt érzékelem, hogy minden olyan dolog, ami Szeged fejlesztését szolgálná, az a városvezetéstől független” – a volt polgármester szerint az Európai Unió és a kormány segítségével valósul meg a jelentős beruházások markáns többsége, legyen szó az ELI lézerközpontról, a harmadik hídról vagy az uszodáról. A TLKE elnöke egyébként óvatos az uszoda ügyében, úgy emlékszik rá, hogy már 2007-ben is ígérték, mégsem lett belőle semmi, amit a világgazdasági válságra fogtak. Szerinte Szeged önállóan képtelen lenne egy ilyen fejlesztésre, az uniónak és a kormánynak köszönheti a város ezt is. Egyetért magával a döntéssel, de semmiképpen sem az Etelka sornál építkezne, ott inkább a tömegsportot segítené elő. Mivel a jelenlegi sportcsarnokot is uszodának tervezték, inkább azt fejlesztené, mert minimális átalakítással lehetne ott megvalósítani a célt. „Abszolút a hídépítés mellett állok” – hangsúlyozta Bartha László. 2002-ben az országgyűlési kampány előtt személyesen adta át

Orbán Viktornak

a harmadik híd terveit, amelyben benne volt a rakpart meghosszabbítása is, ez mostanra elfelejtődött. „Botka pártja nyolc évig volt a hatalmon, ennyi idő alatt megvalósíthatta volna, mégis 2010 után a magyar kormányra mutogatott az ügyben. Semmi erkölcsi alapja nincs, hogy megszólaljon e kérdésben Botka László” – vélekedett a TLKE elnöke.

Akár ingyen is adhatna a város épületeket, ha ez a város fejlődését szolgálná

Azt tapasztalja, önerőből csak leépíteni, bezárni tud a városvezetése, erre jó példa az öt óvoda bezárása vagy az ingatlanok eladása (például a korábban szintén Botka László által bezárt Széchenyi-gimnázium vagy a Bartók Béla Művelődési Központ épülete). „Mi ingyen adtunk az egyetemnek korábban megüresedett épületeket, mert érdekünk volt a város fejlődése, nem akartunk ezen nyerészkedni” – utalt arra, hogy a város az egykori művelődési központot

221 millió forintért

adta át az alapítványnak, amely

Nobel-díjas kutatót

nyert meg képzési igazgatónak. „A DAKK tökéletesen tisztán látja azt, hogy a város mennyire kiszolgáltatott helyzetben van, ezért tehetett a korábbinál jóval magasabb összegre ajánlatot, hiszen tudta, hogy a kötöttpályás közlekedési projekt csődbe jutott. Hiába költött a város közel harmincmilliárd forintot a célra, minden rosszabbul működik és drágább, pedig a fejlesztés buktatóit már évekkel ezelőtt jeleztük!” – fogalmazta meg véleményét arról, hogy a korábbihoz képest hatszázmillióval többért vállalta a Dél-alföldi Közlekedési Központ a következő nyolc esztendőre helyi buszközlekedés biztosítását. Bartha László szerint a felsorolt problémák tünetei annak, hogy Botka László csak beszél a megvalósítandó céljairól, mint az MSZP választmányi elnöke, de polgármesterként pont az ellenkezőjét teszi.

"Botka Lászlónak mint polgármesternek jelentős többsége van ahhoz, hogy megmenthesse a város óvodáit, vagy a szegedi... Közzétette: Szegedma Hírportál2016. február 13.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.