Közélet

A társadalmi egyeztetést hiányolja a Fidesz-L.É.T – Ne tűzzék napirendre az óvodabezárásokat! + HANG

A társadalmi egyeztetést hiányolja a Fidesz-L.É.T – Ne tűzzék napirendre az óvodabezárásokat! + HANG

2016. február 11., csütörtök
A társadalmi egyeztetést hiányolja a Fidesz-L.É.T – Ne tűzzék napirendre az óvodabezárásokat! + HANG
fidesz_sajttaj04_gs

Elfogadhatatlannak tartja Szeged idei költségvetés-tervezetét a Fidesz-L.É.T., úgy értékelték, hogy a bevételi oldalon szerepeltetett telek- és építményadó összege esélytelen, hogy befolyjon a város kasszájába. Az óvodabezárások kapcsán társadalmi egyeztetést kezdeményeznek, ezért javasolják, hogy ne is tárgyalja pénteken az ügyet a közgyűlés. Azt is kijelentették: Botka László a terrorizmus pártján áll, ha nem veszi napirendre a Fidesz betelepítési kvóta elleni nyilatkozatát.

Tárgyalásra alkalmatlan, összességében elfogadhatatlan a költségvetés jelen változata

Nógrádi Tibor

szerint. A Fidesz-L.É.T. frakció vezetője példaként a telek- és az építményadót hozta fel, előbbiből 98 millió, míg utóbbi adónem esetében 3,1 milliárd forint szerepel a büdzsé tervezetében a bevételi oldalon, ám a Fidesz szegedi elnöke szerint esélytelen, hogy ekkora összeg realizálódjon. „Sok olyan külterületi telek adója van a költségvetésbe beépítve, melynek adómértéke eléri a telek értékének 60-80%-át. Ennek a sarcnak a realizálása esélytelen” – szögezte el. Hozzátette, reméli elfogadható mértékre fogják mérsékelni ezt az adónemet. Nógrádi úgy értékelte, hogy a költségvetés a főbb kérdésekre nem ad választ továbbra sem, az út- és járdarekonstrukció tervezett 300 milliós keret nevetséges a Fidesz helyi elnöke szerint, ugyanis ha kerületekre leosztjuk, akkor 15 millió jutna egy-egy körzetre, amiből egy sáros utca felének a leaszfaltozása sem oldható meg. Nógrádi megjegyezte, azokat a folyamatokat, amelyek a közlekedés-infrastruktúrának a leamortizálásához, illetve a gazdasági fejlesztések elhanyagolásához vezettek meg lehet és meg is kell állítani, méghozzá pártpolitikai érdekek nélkül. „A pénteki közgyűlés és annak a bevezetése azt sugallja, hogy Szeged város vezetése az MSZP érdekeiben politizál, és kevésbé veszi figyelembe azt, amiért a lakosok minket megválasztottak” – fűzte hozzá.

fidesz_sajttaj01_gs

Közölte, jóformán kötelező

egy ellenzéki pártnak módosító indítványt benyújtani a büdzsé tervezetéhez

, azt, hogy kevés javaslatot terjesztettek be azzal indokolta, hogy azokat a témákat veszik elő, amelyeket

Botka László

is megígért. Szerinte politikai válasz, ha a költségvetést minimálisan érintő módosító napirendre kerül, mint ahogy az is, hogyha nem. Ugyanis amennyiben még csak napirendre sem veszik, azzal a meglévő ígéreteit venné semmibe a jelenlegi hatalom. A frakcióvezető úgy látja, közéleti szempontból fordulópontot is jelenthet a pénteki közgyűlés, mint mondta, „az a városvezetési módszer, ami minden egyeztetés híján, kizárólag csak hatalmi pozícióból tud elképzelni előterjesztéseket és döntéseket, megdőlni látszik”. A frakciót számtalan civil szervezet kereste fel, s a helyi Fidesz-L.É.T. a társadalmi egyeztetések hiányát egy koordinációval szeretné elősegíteni. „Frakciónk küldetése az, hogy képviselje a társadalom igényeit, ezért felvállaltuk ezt a koordinációs szerepet” – tette hozzá.

Hallgassa meg Nógrádi Tibor tájékoztatóját:

Társadalmi egyeztetésnek kell megelőznie az óvodai átalakításokat

A szegedi önkormányzati óvodák kihasználtsága nem csökkent kritikus szint alá – szögezte le a Fidesz helyi elnöke hozzátéve, hogy egy bezárt intézményt sokkal nehezebb lesz később esetlegesen újranyitni, mint az átlagosan 80%-os kihasználtsággal működőt üzemeltetni. Nógrádi Tibor emlékeztetett, hogy a Temesvári körúti óvodában több tízmilliós fejlesztések valósultak meg az elmúlt időszakban, míg a Rókásban sószoba és tornaterem is van, vagyis nem pusztán a bezárás tényét kritizálja a Fidesz, hanem a bezárásra ítélt intézmények kiválasztását sem értik. Éppen ezért azt javasolja a Fidesz-L.É.T., hogy ne vegyék a február 12-i közgyűlésen napirendre a bezárásokat, továbbá társadalmi egyeztetést is kezdeményeznek a témában. Egy kétgyermekes édesapa,

Laczi Norbert

a Gáspár Zoltán Utcai Óvoda tervezett bezárásával kapcsolatban elmondta, csak a sajtóból értesültek arról, hogy a tervek szerint megszűnik az intézmény, ami jelenleg tudomása szerint 116 fővel működik. Kitért arra is, hogy jól felszerelt óvodáról van szó, ahol tornaterem is van, a gyerekeket görkorcsolyázni és úszni is viszik, továbbá jógáznak is a kicsik. Közölte, hogy a szülők példát szeretnének mutatni a baloldali városvezetésnek, petíciójukat már több mint hatszázan aláírták, és a Facebookon is csoport alakítását tervezik. Laczi Norbert szerint a 600 aláírás is jelzi, hogy a város által kommunikáltakkal ellentétben nemcsak 220 családot érint, illetve érdekel az öt óvoda bezárásának ügye. A szülők a pénteki közgyűlés előtt csendes tüntetésre is készülnek a városháza előtt, hogy ily módon is jelezzék, nem értenek egyet a tervezettel.

fidesz_sajttaj02_gs

Rózsavölgyi József

is az óvodabezárások kapcsán szólalt fel a sajtótájékoztatón, mint elmondta, a szőregiek már megélték a gyermekorvosi rendelő bezárását, útlezárást és focipálya bezárást egyaránt, ezért is tiltakozik a bezárások ellen. Hozzátette, a finn példát is követhetnék, és figyelembe vehetnék, ha kevesebb a gyerek egy csoportban, akkor az óvónő többet tud foglalkozni velük.

Olyat kér a Fidesz-L.É.T.-frakció, amit Botka László már megígért

A Fidesz-L.É.T. költségvetést módosító javaslataival kapcsolatban

Mihálffy Béla

elmondta, azt szeretnék elérni, hogy Kiskundorozsma külterületén, Subasán a csapadékvíz-elvezetést, mert nagyobb esőzések idején komoly problémákat jelent az M5 túl magasra tervezett áteresze. Szükségesnek tartják továbbá Szentmihályon a Mikes Kelemen utcai csapadékvíz-elvezető rendszer felújítását, erre egyébként ígéret már érkezett a városvezetéstől, de a kivitelezés elmaradt. A képviselő hozzátette, ezekben a témákban már több alkalommal felszólaltak, interpelláltak, s válaszként azt kapták, hogy valóban fontos kérdésekről van szó, ám az idei költségvetés tervezetébe mégsem kerültek be külön soron ezek a tételek. A módosítóhoz

Mózes Ervin

címzetes főjegyző törvényességi észrevételt is fűzött, mellyel kapcsolatban Nógrádi Tibor kijelentette: nevetségesnek tartja azt. Ahogy a dokumentumban is olvasható, hogy tévedésből csúszott hiba a módosító indítványba, valóban elírták az évszámot. „Ha egy elírt dátum miatt nem fogadják be a módosító indítványunkat, az egy nagyon szép története lenne Szeged újkori politizálásának” – fűzte hozzá.

A betelepítés kvóta elleni állásfoglalást is szorgalmaz a Fidesz-L.É.T.

Sürgősségi indítványt nyújtott be a pénteki közgyűlésre Nógrádi Tibor és

Kosik Dénes

, melyben a betelepítési kvóta elleni nyilatkozat elfogadását kezdeményezik. Kosik elmondta, csütörtök délig még nem töltötték fel a dokumentumot a város honlapjára, és a megkeresésre nem érkezett válasz az önkormányzattól. „Mindebből azt a következtetést vagyunk kénytelenek levonni, hogy Botka László mint az MSZP választmányi elnöke, Szeged polgármestere a hölgy képviselőkkel együtt nem tartja fontosnak az ország és annak polgárainak megvédését” – jelentette ki. Hozzátette, feltehetően egyetért azzal például, hogy a felhergelt tömeg megrongálja az ideiglenes biztonsági határzárat, kövekkel dobálja meg a határra kivezényelt rendőröket, és feltételezhető, hogy a közgyűlés baloldali padsorában ülő nők is egyetértenek a párizsi robbantásokkal, a Kölnben történtekkel, amikor is nőket molesztáltak, vagy éppen a bécsi esettek, ahol egy gyerekeket erőszakolt meg egy migráns. Kosik Dénes szerint ezek fényében kellemes meglepetés lenne, ha napirendre vennék az általa és Nógrádi Tibor által jegyzett sürgősségi indítványt.

Társadalmi egyeztetést kezdeményez a Fidesz-L.É.T. a szegedi óvodabezárások kapcsán, ezért javasolják, hogy ne is tárgyalja pénteken az ügyet a közgyűlés. Részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=608692 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. február 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.