Közélet

Visszacsábíthatóak a vevők és a boltok a plázákból a szegedi belvárosba?

Visszacsábíthatóak a vevők és a boltok a plázákból a szegedi belvárosba?

2016. január 13., szerda
Visszacsábíthatóak a vevők és a boltok a plázákból a szegedi belvárosba?
virag_cukraszda0_gs

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület a Virág üzemeltetője és az IKV között létrejött szerződést kérte tavaly év novemberében. Az IKV szerint még karácsony előtt feladták a választ, de az egyesület cáfolja, hogy megérkezett a reagálás. Bartha László szerint a bérleti jog elavult, új korszerűbb ingatlangazdálkodás kell, hogy versenyre kellhessen a belváros az Árkáddal. Kardos szerint nyitott kapukat dönget a TLKE, de vitatja, hogy a bevásárló központoktól visszahódítható a korábbi funkciója a centrumnak.

A Tisza Lajos Közéleti Egyesület (TLKE) 2015. november 19-én íródott levelében a Virág cukrászda bérlője és az Ingatlankezelő és Vagyongazdálkodó Zrt. (IKV) közötti szerződés megküldését kérte a dokumentum mellékleteivel együtt. Javasolták egyben, hogy ne kelljen megvásárolni a bérleti jogot és az ingatlan felújítására költött összeget le lehessen vonni a bérleti díjból. Szerintük olyan stratégiát kell alkotni, ami versenyképessé teszi Szeged központját a bevásárló centrumokkal szemben. Az IKV vezérigazgatója,

Kardos Kálmán

azt nyilatkozta a SZEGEDma hírportálnak, hogy megküldték válaszukat még az ünnepek előtt, de újból feladják a levelet. Úgy látja, a TLKE által felvetett javaslatok egy része már megvalósult, de azt vitatja, hogy a belváros képes lenne versenyre kelni az Árkáddal.

Bartha László: Több bérlő élhessen a Virághoz hasonló szerződésekkel

„Szeretnénk tiszta vizet önteni a pohárba, ezért kérjük, hogy a Virág cukrászdával kötött bérleti szerződést és annak mellékleteit hozzák nyilvánosságra. Az ezt indítványozó, november 19-én átadott levelünkre nem kaptunk választ, miközben az IKV a saját felszólításaira nyolc napon belül történő reagálást vár el” – mondta

Bartha László

, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület vezetője. Hangsúlyozta, pártolják, hogy könnyített módon juthassanak a belvárosi üzletek bérleti lehetőséghez. Azt javasolják, hogy egységesítsék a rendszert, s a korábbi bérlők esetében is legyen lehetőség ezekkel a feltételekkel élni. „A város üres üzlethelyiségein látható zöld plakátok a teljes koncepcióhiányt mutatják számomra. Ha a bérlés feltételei könnyebbé válnának – erre utaló tendenciákat, kiírásokat már látok az IKV részéről -, akkor könnyebben találhatnának olyan vállalkozókat, akik lehetőséget látnának egy-egy bérleményben. Azonnal szükség lenne a bérleti díjak csökkentésébe kezdeni, mert az ellentmondásos, hogy a bérleti jog megvásárlásáért cserébe piaci díjat fizetnek a vállalkozások. Ezek közül csak az egyik elfogadható” – vélekedett a volt polgármester.

kozgyules22_gs

Tiltaná az IKV üzlethelyiségek albérleteztetését a TLKE

„A bérleti jog intézményének előnyei csak ritkán, vagy papíron valósulnak meg, eljárt felette az idő. A felújítás vállalkozó által fizetett költségeit is érdemes lenne beleszámítani a bérleti díjba, hasonlóan a Virághoz, mert ezzel információim szerint nem mindenki tud élni. Egyezzenek meg hat-nyolc-tíz évre a bérleti díjról, s az emelés mértékéről, cserébe a vállalkozó vállalja, hogy pontosan fizeti a bérleti díjat, ez mindenki számára kiszámíthatóságot tesz lehetővé” – tanácsolta a TLKE elnöke. Kérdésünkre elmondta, tiltaná azt, hogy az IKV bérlője albérletbe adja ki az üzlethelyiséget, „mert nem az a cél, hogy valaki ebből gazdagodjon meg”. A teljes rendszer megváltoztatása esetén jogi, s etikai szempontból is fontosnak tartaná az eddigi bérlők kompenzációját, akkor is, ha ez komoly összegeket emésztene fel a bevezetés éveiben, mert hosszabb távon előnyösebb lenne a korszerű ingatlangazdálkodás és az ehhez kapcsolódó bevételek miatt. Szerinte ez az egyik lépése lehetne annak, hogy visszatérjen az élet a belvárosba. Úgy gondolja, hogy olyan stratégiát kell alkotni, amely segítségével a működő vállalkozások újból a belvárosba csalogathatják az embereket a bevásárlóközpontokból.

IKV: Karácsony előtt válaszoltunk – TLKE: Még értesítést sem kaptunk levélről

„Úgy emlékszem, hogy még karácsony előtt válaszoltunk az egyesület levelére” – mondta Kardos Kálmán, aki már nem tudta feleleveníteni az üzenet tartalmát, de véleménye szerint teljesen nyilvános volt eddig is a Virág üzemeltetőjével kötött szerződés. Azt nyilatkozta, hogy újból elküldi a levelet a Tisza Lajos Közéleti Egyesület részére tértivevénnyel. Bartha László az egyesület nevében azt válaszolta, hogy nem kaptak sem levelet, sem értesítést, pedig az említett időszakban minden nap a székhelyen tartózkodott. Bízik abban, hogy a most újból kiküldött levélben megkapják a kért dokumentumokat a cukrászda bérleti szerződésének ügyében.

kardos_kalman02_gs

Kardos Kálmán azt állította, nyitott kapukat dönget a Tisza Lajos Közéleti Egyesület a bérleti jog kiváltásával kapcsolatban. Cáfolta, hogy csak a Virág cukrászdának járt a kedvezmény, idén 87 esetből 23-ban adtak ki hasonló feltételekkel üzleti helyiségeket, így nem szükségeltetett a bérleti jog ellenértéket fizetni, csak a bérleti díj mértékére kellett licitálni. „A Virág cukrászdánál az volt az egyedi, hogy beruházni kellett mintegy százmillió forint értékben. Ez más bérlőknél nem kötelező, de partnerek vagyunk abban, ha a bérlő szeretné velünk közösen felújíttatni a bérleményét. Erre egy külön megállapodást kötünk, meg kell tervezni a felújítást, költségvetést kell készíteni. Ez utóbbiban el kell határolni, hogy a fennálló rendeletek értelmében, mi a bérbeadó és a bérbevevő feladata, ezt követően a mi feladatainkhoz tartozó részt a pénzügyi bizottság jóváhagyását követően lelakhatja a bérlő” – magyarázta az IKV vezetője.

Kardos Kálmán: Soha nem fog tudni a belváros versenyezni az Árkáddal

„Azonban a bérleti jog intézménye megmarad, mert például csak ezzel a joggal lehet albérlőt fogadni, rendelkezni a helyiséggel, elcserélni, értékesíteni, míg más esetben csak visszaadni lehet az IKV-nak” – tehát az önkormányzati cég csak részben változtat eddigi gyakorlatán, habár korábban Barthához hasonlóan a bérleti jog

kivezetéséről

beszélt a vezérigazgató, igaz évek alatt végrehajtva. Felvetésünkre, hogy az albérlő haszna akár az IKV-nál is megjelenhetne, azt válaszolta, hogy aki albérleteztet, az harminc százalékkal több bérleti díjat fizet, így ezzel részesedik a többletbevételből a cég. Szerinte azonban ez már nem aktuális, mert az albérlő már nem bírja kitermelni a korábbi kétszeres bérleti díjakat, ellentétben a korábbi időszakokkal. Igaz, ennek ellentmond, hogy a Kárász utcán található bezárt bérleményt fizetik, csak a bérleti jog tulajdonosa albérlőt keres. „Jelentősen csökkent az üres üzlethelyiségek száma, a Kárász és az Oskola utcán látható helyen egyetlen üres üzlethelyiség sincs” – mondta, majd pontosította, hogy ez az IKV-s bérleményekre vonatkozik. Úgy látja, a Belváros korábbi bevásárló funkciója elveszett, soha nem fog tudni már versenyezni az Árkáddal, helyette egy „szórakoztató, korzózó negyed” alakul ki, turisztikai attrakciókkal, vendéglátással, néhány exkluzív bolttal kiegészülve.

Bartha László szerint a bérleti jog elavult, új korszerűbb ingatlangazdálkodás kell, hogy versenyre kellhessen a belváros az Árkáddal.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=601048 Közzétette: Szegedma Hírportál2016. január 12.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.