Bulvár

Sok a gyereksír a Felhő utcai temetőben + FOTÓK, VIDEÓ

Sok a gyereksír a Felhő utcai temetőben + FOTÓK, VIDEÓ

2016. január 30., szombat
Sok a gyereksír a Felhő utcai temetőben + FOTÓK, VIDEÓ
asatas04_gs

Egy 18. századi temetőre bukkantak a szegedi Felhő utcába azon a területen, ahol jelenleg társasházi építkezés zajlik. A régészek már egy hete dolgoznak ezen a parcellán, ahol eddig 69 sírhelyet találtak.

Eddig közel 70 sírhelyet találtak az egykori Felhő utcai temetkezési helyen, nagyobbrészt gyermekek koporsóját ásták ki a régészek. A csecsemők és hat év körüli gyerekek koporsódeszkáit fehér alapon vörös színű virágokkal és egyéb motívumokkal díszítették.

Lajkó Orsolya

, a Móra-múzeum régésze portálunk érdeklődésére elárulta, az aprócska sírok száma nem olyan meglepő, tekintve, hogy a szegediek az 1720-as évektől egészen 1831-ig temetkeztek ezen a területen, s ekkor még igen magas volt a gyermekhalandóság. Egy családban legalább 8 gyermeket kellett vállalni ahhoz, hogy 3 életben maradhasson, és még így sem érte meg mindegyikük a felnőttkort. A kolerásokat, leprásokat és egyéb súlyosan fertőző betegségben elhunytalak általában távol eső helyeken temették el, az egyik maradványon viszont olyan csontleválásokat találtak a régészek, melyek valamilyen komoly betegségre utalnak. A csontok az antropológusokhoz kerülnek, ők állapítják majd meg a halál pontos okát. http://www.youtube.com/watch?v=NInFrcqiPMU Az egykori temető területe nagyjából a Zoltán utca, a Gyertyámos utca és a Jósika utca közötti területen feküdt. A Kálvária sugárúttól északra katonai temetőt találtak, míg a Felhő utcai rész a katolikusok polgároknak volt fenntartva.

Eddig közel 70 sírhelyet találtak a Felhő utcában Szegeden - KLIKK után FOTÓK és VIDEÓ: http://szegedma.hu/?p=604839

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 29.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.