Közélet

Mulcsként születnek újjá Szegeden a kidobott fenyők + FOTÓK

Mulcsként születnek újjá Szegeden a kidobott fenyők + FOTÓK

2016. január 6., szerda
Mulcsként születnek újjá Szegeden a kidobott fenyők + FOTÓK
karacsonyfa03_gs

Különjáratokkal szállítják el az utcára kitett fenyőfákat a környezetgazdák minden évben január közepétől Szegeden. Az elmúlt három év átlagát nézve 10-20 tonnányit gyűjtöttek be.

Hagyományosan vízkeresztkor kell elbontani a karácsonyfákat, így január 6-a után egyre több – szerencsés esetben – lecsupaszított fenyő hever a hulladéktároló edények mellett. „Általában minden év január közepétől kezdjük folyamatosan begyűjteni a lakosság által a tároló edény mellé kihelyezett fenyőfákat. Gazdaságossági szempontok figyelembe vételét nagy teljesítményű 16-20 köbméter befogadó rakfelületű hulladékszállító tehergépkocsival visszük ki a Sándorfalvi úti hulladék lerakó komposztáló üzemébe” – tájékoztatott

Makrai László

, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezetője. A fenyőfa begyűjtést a magánházas városrészekben heti egyszeri járattal végezik a kommunális hulladékszállítással azonos időben. „Igaz, hogy hosszú évek óta mindig kérjük, hogy milyen formában helyezzék ki a lakosok a fenyőfákat –lecsupaszított állapotban díszek, valamint szaloncukor papír mentesen –, de sajnos még mos is előfordul, hogy helyeznek ki dekorációval ellátott fákat. Előfordul még, hogy a fém talpat is rajta felejtik, ami darálásnál az aprító gép meghibásodásához vezet” – mondta a cégvezető. A lakótelepeknél minden évben az a kérésük a lakosok felé, hogy ahova ki szokták helyezni ürítési napon a tárolóedényüket, azok mellé tegyék ki a fenyőket, illetve ha kint van állandóan az edényzet, akkor azok mellé a már meglévő kupacra helyezzék el a fákat. Kijelölt gyűjtőpont nincs a fenyők számára, gyakorlatilag a lakosság jelöli ki a gyűjtési pontokat. Azok, akik közel laknak a hulladékudvarhoz, díjmentesen ott is leadhatják a fenyőket. Makrai elmondta azt is, az előző évek tapasztalatai figyelembe véve két-három hétig tart a begyűjtés, illetve három esztendő átlagát nézve 10-20 tonna fenyőfát gyűjtöttek be a környezetgazdák.

Az anyag nem vész el, csak átalakul - a kidobott karácsonyfáknak is megvan a maga célállomásuk. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=599772

Szerző: Szegedma Hírportál2016. január 5.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.