Kultúra

Megkoszorúzták Kölcsey mellszobrát + FOTÓK

Megkoszorúzták Kölcsey mellszobrát + FOTÓK

2016. január 21., csütörtök
Megkoszorúzták Kölcsey mellszobrát + FOTÓK
kolcsey_szobor_koszoruzas009kf

Kölcsey Ferenc Dóm téri mellszobrának koszorúzásával kezdődött a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségsorozat Szegeden.

Kölcsey Ferenc

előtt a Nemzeti Pantheonban tisztelegtek a szegedi kulturális és közművelődési intézmények képviselői, ugyanis a költő a Himnusz kézirata szerint 1823. január 22-én fejezte be a magyarok fohászát. Január 22-ét 1989-ben kiáltották ki a Magyar Kultúra Napjának, országszerte ekkor nyújtanak át elismeréseket azoknak, akik munkásságukkal hozzájárultak a magyar kultúra terjesztéséhez. Kölcsey Himnuszát

Erkel Ferenc

1844-ben zenésítette meg, azóta a magyar nemzet himnusza. Kölcseyt komolyan foglalkoztatták az 1820-as évek politikai, társadalmi kérdései, például a fokozódó uralkodói önkény, valamint a rendkívüli adók, így a Himnusz nemcsak a vallásos történelemmagyarázat kiemelkedő alkotása, hanem az aktuális helyzetre reflektáló lázadás, tiltakozás hangja is.

Kölcsey Ferenc a kézirat szerint 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt.http://szegedma.hu/?p=602796

Közzétette: Szegedma Hírportál – 2016. január 21.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.