Közélet

Szijjártó: elfogadhatatlan a "mini-Schengen" ötlete

Szijjártó: elfogadhatatlan a "mini-Schengen" ötlete

2015. december 4., péntek
Szijjártó: elfogadhatatlan a "mini-Schengen" ötlete

Szijjártó Péter szerint elfogadhatatlan az úgynevezett "mini-Schengen" ötlete, mert azok az országok maradnának ki belőle, amelyek "erőnek erejével" próbálnak megfelelni a schengeni övezet előírásainak.

A külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatornán pénteken azt mondta: ha igazak az ezzel kapcsolatos sajtóhírek, akkor azok az országok - a Benelux államok, Németország, Ausztria, esetleg Franciaország - hoznának létre egy "miniközösséget", amelyek arra biztatták az embereket, hogy a schengeni szabályok semmibevételével menjenek oda. Azok az országok pedig, amelyek "erőnek erejével" próbálnak megfelelni a schengeni zóna előírásainak, kimaradnának belőle. Közölte: Görögország jelenleg nem felel meg az Európai Unió határőrizeti kötelezettségének. Valóban nehéz megfelelni a schengeni zóna előírásainak, ha naponta "6-10 ezer illegális bevándorló" érkezik egy több ezer kilométeres tengeri határon - tette hozzá -, de nem lehetetlen feladat, ezért a görögöknek kérniük kellene az EU segítségét a határok védelméhez. Úgy fogalmazott: ha nem teszik, reális az a veszély, hogy "a schengeni zóna déli határa Görögország déli határáról Görögország északi határára" kerül át, mert azzal, hogy Macedónia megerősítette a határőrizetet, és nem engedi be a gazdasági bevándorlókat, szigorúbb lett az ellenőrzés a görög-macedón határon, mint az "igazi" schengeni határon.

Szijjártó Péter

hangsúlyozta: Macedónia nem EU-tagként megmutatja, fontosnak gondolja "Európa és az Európai Unió védelmét", azonban a legjobb megoldásnak továbbra is azt tartaná, ha az unió igazi, déli határát védenék egy EU-s erő létrehozásával.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.