Közélet

Szentistványi: Az első pillanattól kezdve kódolva volt a rendszerben az Aquapolis monopolhelyzete

Szentistványi: Az első pillanattól kezdve kódolva volt a rendszerben az Aquapolis monopolhelyzete

2015. december 11., péntek
Szentistványi: Az első pillanattól kezdve kódolva volt a rendszerben az Aquapolis monopolhelyzete
jobbik_aquapolis001kf

A képviselő már a Védegylet tagjaként, két ciklussal ezelőtt tiltakozott a Napfényfürdő Aquapolis beruházás ellen. Azt tapasztalta, hogy félelmeik igazolódtak, mert hamarosan valóban átkerül a Hunguest Zrt-hez a fürdőkomplexum.

Korábban megírtuk

, a szegedi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága ez év nyarán úgy döntött, a tulajdonosok korábbi megállapodása értelmében eladásra kínálja a Napfényfürdő Aquapolis Szegedet üzemeltető Ligetfürdő Kft.-t. A tulajdonviszonyok a 2007-ben létrehozott cégben a következőek: a városnak közvetlenül 53, a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-n keresztül 27 százalékos tulajdonrésze van, a Hunguesté fennmaradó 20 százalék. A tulajdonosok közötti szerződés értelmében, ha letelik a beruházást 50 százalékban lehetővé tevő uniós támogatásért cserébe vállalt öt éves fenntartási kötelezettség, közösen meghirdetik értékesítésre a kft-t. December 1-jéig lehetett pályázni, de pályázat nem érkezett, mivel a fürdő 2010-es megnyitása óta veszteséget termelt, amelyet a magántulajdonos csaknem 3 milliárd forint tagi kölcsönnel és póttámogatással ellensúlyozott, így míg a Hunguest Zrt-nek 1,4 milliárdot kell fizetni, egy esetleges külső befektető a vételáron felül a tagi és banki kölcsönök kifizetésével is szembetalálta volna magát összesen 7,395 milliárd forint értékben. Az új tulajdonossal várhatóan 2016. április 12-én kötnek szerződést. A döntéssel kapcsolatban

két közleményt

adott ki a

Civil Városi Unió

(CVU), s sajtótájékoztatót tartott az ügyben a

szegedi Jobbik

is.

Szentistványi István

, az LMP városatyája még a Védegylet tagjaként többször is tiltakozott a beruházás ellen 2008-ban, s azt követően. Álláspontján mostanra sem változtatott, elvi okokból nem járt a fürdő területén a megnyitás óta, inkább a szomszédos települések strandjait választotta, választja.

jobbik_aquapolis002kf

Látni lehetett előre a folyamatot és a változó érvrendszert a beruházás mellett

„2007-ben történt a Napfényfürdő beruházás botrányos kiírása, majd a következő évben már olyan szintre jutott a projekt, hogy

komoly tiltakozási hullám

volt ellene, amelyben 2010-ig vettünk részt védegyletesként. Már akkor látni lehetett, hogy milyen típusú átalakításokat terveznek, milyen módon kerül a szállodához az egész komplexum. Mostanáig állíthatták azt, hogy nem is adták el, nem is juttatták más kezére a fürdő, hiszen nyolcvan százalékban a város volt a tulajdonos. Pedig egyértelmű volt, hogy a megnyitás után öt évvel meg fogják hirdetni, s az addig összeállított kondíciók alapján hova fog kerülni a fürdő. Szomorú, hogy ezt már 2008-ban elmondtuk, s még szomorúbb az, hogy előre látható volt, hogy melyik fázisban, milyen érveket használ a városvezetés. Először a fejlesztés lehetőségét emelték ki, azt követően azt, hogy milyen jó, hogy a működtetés vesztesége nem a várost terheli, mintha nem a vagyon felől kellene e manővert megközelíteni, s jó lenne e ’kolonctól’ megszabadulni” – emlékezett vissza Szentistványi István, aki szerint a város gyakran rövid távú szemlélettel próbál különböző módokon pénzhez jutni, ez azonban ahhoz vezethet, hogy végül nem lesz mit eladni.

lmp_sajttaj04kf

Ellehetetlenítették a Partfürdőt - Sziksóstó nem alternatíva

„A

CVU nagyon jól összegyűjtötte

az üggyel kapcsolatos problémákat, mint például a Dóra-kutak esetét, ezen felül a Partfürdő esete is abszurdum, mert megszüntették a strand jellegét, s helyette rendezvényterületként tekintettek rá, így ezzel a város két belvárosi, jól megközelíthető strandjáról mondott le. Az utóbbi öt év Ifjúsági Ház vezetését vagy azért kritizálták, mert nem nyitotta meg a Partfürdőt, vagy azért, mert megnyitotta, de utána be is kellett záratni, mert nem felelt meg az előírásoknak. Hiába vizsgálta a 2010 utáni vezetés, hogy milyen módszerekkel lehetne újra üzembe helyezni, mert megfizethető áron ez gyakorlatilag lehetetlen, a vízforgató berendezések és a megfelelő szennyvízelvezetés hiánya miatt. Az első pillanattól kezdve kódolva volt a rendszerben az Aquapolis monopolhelyzete Szeged belvárosi részén.

Nagy Sándor

városfejlesztési alpolgármester egy közmeghallgatáson azt mondta, hogy a szegediek majd kimennek Sziksósfürdőre, ha olcsó, megfizethető strandot szeretnének” – idézte a városvezetés megoldási javaslatát az LMP városatyája. A turisták is csak kis eséllyel választják véleménye szerint Sziksósfürdőt, mert nagy távolságra van a Belvárostól, s tönkrement az a fürdőkultúra, amely az évtizedek alatt alakult ki a Tisza mellett, s mint megfizethető strandolási lehetőség volt ismert a 2000-as évekig. Az Aquapolis jegyárai miatt beszűkült az a réteg, aki megengedheti magának a belvárosi fürdőzést, vagy ha mégis meg tudja fizetni a belépőt, a plusz szolgáltatásokra már nem futja neki. „Mióta megnyílt a fürdő egyszer sem voltam bent, családommal inkább átjárunk Hódmezővásárhelyre” – mondta.

Védhetetlen, hogy a szállodalánchoz kerülő fürdő után nem fizetnek építményadót

A képviselő döntéshozói helyzetben arra törekedne, hogy megőrizze a város az értékes ingatlanjait – akár bevonva külső befektetőt is –, de semmiképpen sem lemondva a tulajdonjogról. Olyan konstrukciót kellett volna létrehozni, amely kölcsönösen egymásra utalja a várost és a hotelt, mert a tulajdon átkerülésével a tárgyalási pozícióit is elveszti a város – fejtette ki Szentistványi István. Az

előző közgyűlésre visszautalva

azt látja, hogy ezen felül még az építményadó, amely strandok, fürdök számára nulla forintos, is a magántulajdonba csúszó Aquapolisnak kedvez. „Védhetetlen vélemény, hogy pont egy ekkora szállodalánc által üzemeltetett fürdőt ne adóztassanak meg” – szögezte le.

Az LMP-s képviselő korábbi félelmeit igazoltnak látja, hamarosan valóban átkerül a Hunguest Zrt.-hez a fürdőkomplexum.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=595585

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 11.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.