Közélet

Semmi meglepetés: nem pályázott senki az Aquapolisra

Semmi meglepetés: nem pályázott senki az Aquapolisra

2015. december 3., csütörtök
Semmi meglepetés: nem pályázott senki az Aquapolisra
napfenyfurdo_aquapolis02_gs

Nem kell senkinek a minimumvételárral, tagi és banki kölcsönnel közel 8 milliárd forintért kínált Ligetfürdő Kft., így 1,4 milliárdért a Hunguesthez kerül. Szentgyörgyi Pál szerint nincs szó összeesküvésről, Bartha László szerint viszont bele sem szabadott volna vágni a projektbe, mert a végeredmény egyértelmű volt.

Korábban megírtuk

, a szegedi közgyűlés pénzügyi és vagyongazdálkodási bizottsága nyáron úgy döntött, a tulajdonosok korábbi megállapodása értelmében eladásra kínálja a Napfényfürdő Aquapolis Szegedet üzemeltető Ligetfürdő Kft.-t. A tulajdonviszonyok a 2007-ben létrehozott cégben a következőek: a városnak közvetlenül 53, a Szegedi Sport és Fürdők Kft.-n keresztül 27 százalékos tulajdonrésze van, a Hunguesté fennmaradó 20 százalék. A tulajdonosok közötti szerződés értelmében, ha letelik a beruházást 50 százalékban lehetővé tevő uniós támogatásért cserébe vállalt 5 éves fenntartási kötelezettség, közösen meghirdetik értékesítésre a kft-t. December 1-jéig lehetett pályázni, de pályázat nem érkezett, mivel a fürdő 2010-es megnyitása óta veszteséget termelt, amelyet a magántulajdonos csaknem 3 milliárd forint tagi kölcsönnel és póttámogatással ellensúlyozott, így míg a Hunguest Zrt-nek 1,4 milliárdot kell fizetni, egy esetleges külső befektető a vételáron felül a tagi és banki kölcsönök kifizetésével is szembetalálta volna magát összesen 7,395 milliárd forint értékben. Az új tulajdonossal várhatóan 2016. április 12-én kötnek szerződést.

varosi_kozgyules20_gs

„Nem volt pályázó a Ligetfürdő Kft. tulajdonjogára, így a bírálóbizottság meg fogja állapítani, hogy a pályázat eredménytelen volt” – tájékoztatta lapunkat

Szentgyörgyi Pál

(MSZP) gazdasági alpolgármester. „Nem beszéltünk le senkit, hogy pályázzon, mielőtt ilyen összeesküvés elmélet születne. Egyesek szerint előre ki van találva, hogy miért veszteséges a Ligetfürdő, de hozzáteszem, ennek egyetlen forintját sem fizeti a város” – magyarázta. Elmondta, a 2008-as közgyűlési döntés forgatókönyvének megfelelően cselekszenek, amely szerint mindhárom tulajdonos tulajdonrészét együttesen meg kell pályáztatni a fenntartási időszak végén, s pályázó esetén a Hunguest élhet elővásárlási jogával. Mivel nincs pályázó, így a második pont lép életbe, ami alapján a Hunguestnek az 1,4 milliárd forintos előre meghatározott áron meg kell vásárolnia a teljes üzletrészt, amely az akkori konvergenciaprogram inflációs rátájával lett kikalkulálva.

kozgyules22_gs

Kevésbé örül annak a ténynek, hogy a várostól a Hunguest Zrt.-hez kerül a Ligetfürdő Kft. tulajdonjoga

Bartha László

, a Tisza Lajos Közéleti Egyesület (TLKE) elnöke. „A Civil Városi Unió SZEGEDma hírportálon megjelent

közleményével

maximálisan egyetértek. Mikor a projekt elindult - évekkel ezelőtt -, jeleztem, hogy ez nem így lesz megfelelő, nem fog elegendő látogatószámot hozni, nem lehet a város központjába telepíteni, s nem lehet tudni, hogyan tudnak oda eljutni az emberek. Úgy láttam, hogy egy olyan projektről van szó, ahol az önkormányzat a forrás lehívása miatt kell, s a vállalkozó csak kihasználta a lehetőségeket, amivel semmi gond sincs az ő részéről” – mutatta be saját álláspontját Bartha László. „Az élet megadta a válaszokat, a felmerülő kérdések jogosak voltak, nem ment be elég ember a pozitív mérleghez, a szegediek drágállották a fürdőt, a parkolás is megoldatlan maradt. Nonszensznek tartom, hogy a gazdasági alpolgármester sikernek nevezi, hogy 'csak'

300-400 millió forint

a fürdő vesztesége. Korábban megjósoltuk, hogy ennek az lesz az eredménye, hogy a privát befektetőhöz kerül a teljes üzletrész” – mondta Bartha László, s rámutatott, mivel a veszteségeket eddig a Hunguest állta, így 1,4 milliárd forint bevételt jelent a városnak az eladás, ami közel azonos az 1,3 milliárd forintért árulni kívánt szegedi I-es kórház két részének árával. „Azt tapasztalom, hogy a város bármilyen módon igyekszik pénzt szerezni, mivel az utóbbi 13 évben nem indultak el új termelő beruházások, nincs elég új munkahely” – vélekedett a TLKE elnöke, aki a városi vagyonvesztés újabb állomásainak tartja a most következő ügyleteket. Úgy látja, hogy miközben a fürdő veszteséges volt, a kapcsolódó hotel nyereséges, ez utóbbi azonban mindvégig magántulajdonban maradt. „Egyetértek Szentistványi István

közgyűlési felszólalásával

, valóban probléma az Aquapolis építményadó alóli mentessége a hamarosan bekövetkező tulajdoni változások miatt. Nem elég, hogy a várostól a magánbefektetőhöz kerül a fürdő, még a mindenki másra vonatkozó adót sem kell fizetniük. Ez miért nem vonatkozik a többi szegedi vállalkozásra? – tette fel a kérdést Bartha László, aki szerint ezt az anomáliát orvosolni kell áprilisig, mert akkor már nem lesz jogos Botka László kijelentése arról, hogy saját tulajdonát adóztatná a város.

Senkinek sem kell a közel 8 milliárd forintért kínált Ligetfürdő Kft., így 1,4 milliárdért a Hunguesthez kerül - részletek ITT: http://szegedma.hu/?p=593653 Szerző: Szegedma Hírportál,2015. december 2.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.